HALŠTATSKI DANI U KAPTOLU – Otvorena izložba “Arheologija Kaptola”

Datum objave: 20. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – “Halštatski dani – festival željeznoga doba u Zlatnoj dolini” koji se održavaju 19. i 20. lipnja 2021. godine u Kaptolu, otvoreni su izložbom “Arheologija Kaptola”. Izložba ima za cilj uz nadaleko poznate nalaze ukazati i na činjenicu da su ljudske zajednice na prostoru Kaptola gotovo kontinuirano živjele i ostavljale svoje tragove u proteklih sedam milenija.

U sklopu Europskih dana arheologije i Dana općine Kaptol, u Kaptolu se od 19. i 20 lipnja održavaju Halštatski dani. “Halštatski dani“ nadahnuti su međunarodnim projektom „Iron-Age-Danube“ koji je za cilj imao popularizaciju i prezentaciju najvažnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta među kojima je i Kaptol, sada već i u europskim relacijama poznato i priznato nalazište.

Izložba “Arhelogija Kaptola” potvrđuje kontinuitet ljudskih zajednica na ovim prostorima u proteklih sedam milenija. Autorica izložbe je Marta Rakvin, a u organizaciji su bili uključeni Općina Kaptol, Arheološki muzej u Zagrebu, TZ Zlatni Papuk, Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja te Arheološki muzej Osijek i Gradski muzej Požega.

Uz autoricu izložbe doprinos ovogodišnjim “Halštatskim danima” kao kordinatori pratećih argheloških događanja su Jacqueline Balen i Kristina Rupert dugogodišnji istraživač željeznodobnih lokaliteta na ovim prostorima dr. sc. Hrvoja Potrebicu koji je održao predavanje na temu “Značenje željezno-dobnog Kaptola u europskom kontekstu” s dr. sc. Borutom Križem.

Neosporna i unikatna vrijednost lokaliteta na prostoru Kaptola i Požeške doline koju su potvrdili arheološki nalazi i znanstvena istraživanja tek treba biti na pravi način valorizirana i od strane lokalne zajednice pa i u gospodarsko-turističkom segmentu, naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Mi svoj daljni potencijal razvoja vidimo upravo u razvoju turizma, a idealno je da imamo arheološka nalazišta takve vrijednosti, ne samo u Kaptolu već i na nekoliko drugih lokacija. To je doista ogroman potencijal koji bi trebao biti snažan motor razvoja ovog kraja, uz sve ono što već imamo- prekrasnu prirodu, te prepoznatljivu enogastronomiju.”

“Cijeloj priči velika je podrška Turistička zajednica Zlatni Papuk koja obuhvaća općine Velika, Kaptol, Brestovac i Jakšić i kojoj je višednevna manifestacija “Dani općine Kaptol” prva manifestacija koju su organizirali od osnutka, ali već su pokazali kreativnost i opravdali povjerenje svih nas. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati kako smo ostvarili i smještajne kapacitete – unazad dvije godine nismo imali ni jedan ležaj, sada već imamo preko 50 registriranih ležaja što je značajan pomak u pravcu razvoja,” rekao je načelnik Pavičić.

Izložbu Arheologija Kaptola koja je postavljena u prostoru općinske vijećnice posjetitelji će moći razgledati do 30. lipnja, svakoga radnog dana u terminu od 9:00 do 15:00 sati uz prethodnu najavu na telefon 034 231 023. Uz izložbu, bit će održano predavanje Značenje željezno-dobnog Kaptola u europskom kontekstu dr. sc. Boruta Križa i dr. sc. Hrvoja Potrebice.
Program u znaku arheologije nastavlja se i danas. Na Trgu Vilima Korajca u centru Kaptola od 18,00 sati održat će se niz radionica namijenjenih svih uzrastima, a uz stručno vodstvo Marte Rakvin, moći će se proći i rutom Putevima ratnika. S najmlađima će se družiti dr. sc. Jacqueline Balen i Kristina Rupert kroz aktivnosti Klinci željeznog doba (predškolci, 1.-4. razred) i Arheološko istraživanje (5.-8. razred). Julija Filaš Kramberger održat će radionicu za odrasle Tkanje u željeznom dob. Krčma Stari fenjeri prezentirat će pripremu halštatske hrane uz degustaciju.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn