HALŠTATSKI DANI U KAPTOLU – Festival starijeg željeznog doba za popularizaciju kaptolačkog arheološkog blaga

Datum objave: 19. 6. 2022. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – “Halštatski dani – festival starijeg željeznog doba u Zlatnoj dolini” dvodnevna je manifestacija u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol.

Festival koji popularizira arheologiju kao znanost te Kaptol kao arheološki lokalitet otvoren je 18. lipnja stručnim predavanjima te izložbom “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu” smještenoj u Općinskoj vijećnici.

Festival je nastavljen danas nizom kreativnih i poučnih radionica i kušaonica za sve uzraste i to: Radionica halštatske hrane, Zrno po zrno – halštatski meni u željeznodobnom Kaptolu, Klinci željeznog doba – radionica za najmlađe, Rimski vojni logor, Mali arheolozi, Radionica tkanja, Lončarenje i lončarsko prigovaranje.

Uz radionice, organiziran je pohod turističkom stazom Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini koja prati pretpovijesni put iz današnjeg sela Kaptol prema svjetski prepoznatljivom arheološkom nalazištu Kaptol-Gradci.

Svoje zadovoljstvo sadržajno bogatim festivalom nije krio ni načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić. “Halštatski dani su druga manifestacije u sklopu “Dana Općine Kaptol”, a inače je ovo četvrti po redu festival posvećen ovoj temi. Manfestacija je to koju moramo i dalje razvijati, proširivati sadržaje i granice suradnje s drugim regijama koje njeguju halštatsku kulturu, jer tu je još puno neiskorištenog potencijala.” rekao je načelnik Pavičić.

“Predstavit ćemo 27. lipnja i idejno rješenje za Interpretacijski centar halštatske kulture u Kaptolu, a raduje da sve više i naših sugrađana prepoznaje vrijednost ove priče. Naravno, zahvalni smo na suradnji našim partnerima Turističkoj zajednici Zlatni Papuk te stručnjacima iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Osijeku.” rekao je načelnik Pavičić. Dani Općine Kaptol nastavljaju se nizom kulturnih i sportskih sadržaja sve do 29. lipnja.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn