HABEMUS PAPA – Gradonačelnik Vinko Grgić i župnik novogradiške župe BZBDM otkrili spomenik Ivanu Pavlu II

Datum objave: 18. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

N

NOVA GRADIŠKA – Pamteći blagost, mudrost i političku dalekovidnost pape, velikog prijatelja Hrvatske, pape putnika, „našeg“ pape Ivana Pavla II, realizirajući dugogodišnju želju novogradiških vjernika, gradonačelnik Vinko Grgić i župnik novogradiške župe BZBDM, na novouređenom platou ispred crkve, otkrili su bistu Ivana Pavla II, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

„Način je to kojim Novogradiščani Svetom ocu kažu hvala za priznanje političke neovisnosti Hrvatske, ali i prilika da svakodnevnim podsjećanjem na vrijednosti koje je živio i kojima je učio i mi postanemo bolji ljudi. Osim toga, „dolaskom Svetog oca na trg ispred crkve i naš grad dobiva novu prepoznatljivu ishodišnu točku“, rekao je na prigodnoj svečanosti upriličenoj prije otkrivanja spomen biste, župnik novogradiške Župe Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije, Perica Matanović, zadovoljan ishodom, jer, kako je podsjetio „u početku baš i nije vjerovao gradonačelnikovoj i autorovoj ideji, ali vizija i osjećaj za prostor potvrđeni su i djelima.

„Dolazak“ jednog od najvećih papa na novouređeni plato ispred župne crkve, još je jedna potvrda snažne veze katoličke crkve i Hrvatske, ali i one između hrvatskog naroda i Ivana Pavla II, kao i izraz želje stanovništva Nove Gradiške. Osim toga, rekao je upoznavajući s bogatim papinim životopisom, predsjednik Organizacijskog odbora za podizanje spomenika, dr.Zoran Jukić, „ prilika je to da osvijestimo snagu i značaj mira, međusobnog razumijevanja, tolerancije i poštivanja različitosti, čuvajući uspomenu na velikog čovjeka, humanitarca i diplomatu, državnika i sveca, Ivana Pavla II“. Novogradiški spomenik Papi, rad akademskog kipara Ante Jurkića, gotovo je identičan onom istog autora otkrivenom 2005.godine na Trsatu. Djelo je to impozantne snage, bista kojom snažno dominiraju papine ruke.

„ Postavljanjem spomenika Svetom ocu, uz zahvalu na svemu učinjenom za Domovinu, oplemenili smo prostor, ali i sami sebe, kao ljude i kao vjernike. Sada ovo mjesto s punim pravom Novogradiščanima i svim njihovim gostima, može postati nova polazna točka s koje će, dodirivanjem papinih ruku, zazvati sreću i ponovni dolazak“ poželio je, otkrivajući spomenik Svetom ocu Ivanu Pavlu II; gradonačelnik Vinko Grgić. Nesvakidašnjoj „svečanosti“ u Župnoj crkvi BZBDM, uz brojne predstavnike javnog, kulturnog i političkog života grada, nazočio je i paroh novogradiški Ognjen Tendžerić.


TEKST: S. Tarbuk    FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn