GV GRADA NOVA GRADIŠKA – HDZ-ovci napustili sjednicu, SDP-ova većina odradila do kraja uz najavu vrijednih investicija

Datum objave: 04. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je, kako je očekivano, trebala rezultirati kvalitetnom raspravom o izvršenju Proračuna za 2019. godinu i financijskom poslovanju tvrtki u vlasništvu Grada, 22. sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška obilježilo je napuštanje predsjednice Ljepše Rakas Vujčić, a potom i vijećnika HDZ-a. Nakon kratke stanke i utvrđenog kvoruma, zahvaljujući SDP-ovoj “komotnoj” većini, sjednica je nastavljena pod predsjedanjem zamjenika predsjednice, Marijana Radića

Uz regularan “aktualac” koji je, uobičajeno, donio niz tema vezanih uz svakodnevno funkcioniranje Grada, prvu post korona sjednicu Gradskog vijeća obilježilo je prekidanje od strane predsjednice Ljepše Rakas Vujčić, izazvano, kako je, naknadno pojasnila, prekoračivanjem ovlasti vijećnika Marijana Radića, koji, i nakon izrečenih nekoliko opomena, nije napustio govornicu.

“Spor” je nastao nakon što je SDP-ov Radić poželio odgovoriti HDZ-ovom Tomislavu Bećireviću koji je ustvrdio kako se u proteklom razdoblju nije dovoljno ulagalo u naselje Prvča, s čim se, smatrajući kako je Radić nedopušteno i bez ovlasti gradonačelnika, “iskoristio” govornicu, nije složila predsjednica Rakas Vujčić. Uslijedila je kratka stanka, a potom i pravno pojašnjenje tajnika Grada Zlatka Zebića, o načinima i razlozima zbog kojih sjednica može biti prekinuta, koje nije zadovoljilo vijećnike HDZ-a, zbog čega su slijedili primjer predsjednice Rakas Vujčić te napustili sjednicu.

Nakon ponovnog utvrđivanja kvoruma, uz komotnu većinu SDP-ovih vijećnika, sjednica je nastavljena. Prije nego li su usvojili godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna grada za 2019.godinu, gradski su vijećnici, baš kao i Novogradiščani, slijedom brojnih aktualnih pitanja, mogli saznati i nekoliko, za budućnost Grada, iznimno važnih novosti. Odnosi se to, prije svega, na poslovanje Industrijskog parka gdje su, upoznao je, odgovarajući na vijećničko pitanje HDZ-ovog Antuna Škvorčevića, prvi čovjek grada, saborski zastupnik Vinko Grgić, pri kraju radovi na izgradnji Tehnološkog inkubatora, projekta “teškog” skoro 30 milijuna kuna.

” Kroz tjedan, dva, priča bi trebala biti privedena kraju, nakon čega slijedi natječaj za popunjavanje prostora. Veseli me kako je zainteresiranost do sada preko 80 posto. Također, istovremeno razgovaramo i s nizom potencijalnih investitora, prije svega sa švicarskom tvrtkom koja bi se bavila obnavljanjem, reciklažom i proizvodnjom karbonskih vlakana, a tu su i ruski ulagači koji razmišljaju o ulasku u IPNG radi proizvodnje zaštitnih maski. Iako, zbog poslovne tajne, još uvijek ne mogu iznositi sve detalje, zadovoljstvo mi je upoznati vas kako smo potpisali ugovor za prodaju 37 hektara površine u industrijskoj zoni, za što smo dobili i akontaciju od 460 tisuća kuna,.nakon čega ćemo, kroz slijedećih 45 dana, za spomenuto zemljište, naplatiti oko 9 milijuna kuna. Riječ je o iznimno velikom projektu, možda i jednoj od najvećih nacionalnih greenfield investicija u posljednjih 10 godina, vrijednoj oko 3,4 milijarde kuna, što je u rangu projekta izgradnje Pelješkog mosta. Podsjetimo i kako smo nedavno potpisali ugovor za najveći i najznačajniji projekt Grada uopće, izgradnju Centra kompetencije za napredno inženjerstvo, vrijednog 119 milijuna kuna, koji sufinanciramo s 15 posto.”, upoznao je gradonačelnik Grgić.

Uz projekte energetske obnove-društvenog doma u Ljupini, zgrade Gimnazije i Osnovne škole “Ljudevita Gaja”, pitanje zbrinjavanja kulturne baštine Gradskog muzeja koja će mjesto pronaći u podrumu nekadašnje Robne kuće u središtu grada, upravljanje stambenim zgradama, završetak radova na Domčevoj ulici, besplatni Internet, regulaciju prometa kod nadvožnjaka, nužno potrebno uređenje ulica u Kikićevom naselju, Novogradiščane će posebno razveseliti i skori početak radova na izgradnji gradskih bazena za koje će se Grad zadužiti za 15 milijuna kuna uz, prema riječima gradonačelnika, iznimno povoljnu kamatnu stopu, dok će uređenje ulice Mala, kao i projekt uređenja zgrade Vojarne, pričekati neka bolja vremena. Zbog epidemiološke situacije, na čekanju je, na žalost i Novogradiško glazbeno ljeto koje će ove godine, zamijeniti neki novi kulturno glazbeni sadržaji poput, sugrađanima sve omiljenijih, promenadnih koncerata vikendom u Gradskom parku.

Nakon usvajanja godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada za 2019. godinu i davanja suglasnosti za hipoteku na gradskoj nekretnini, gradski su se vijećnici predviđenim dnevnim redom sjednice, upoznali s izvješćima o radu i financijskom poslovanju POU M.A.Relković, Gradskog muzeja, Gradskog društva Crvenog križa, Turističke zajednice, javne vatrogasne postrojbe i Zajednice tehničke kulture.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn