GRADSKO VIJEĆE POŽEGE – Prijedlog socijaldemokrata nije prošao, Nino Smolčić ostaje Predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege

Datum objave: 08. 2. 2017. | Kategorija: Društvo

N

POŽEGA – Gradsko vijeće Grada Požege danas je održalo sjednicu samo s jednom točkom dnevnog reda – Prijedlogom za razrješenje Predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića koji je dalo osam vijećnika iz redova SDP-a. Prijedlog nije prošao, ali tako sazvana sjednica je bila sjajna prilika za svojevrsne, kroz godine netrpeljivosti vrlo uigrane zamorne monologe i dijaloge, uz povremeno javljanje kora.

Rasprava je bila glasna, burna i puna predbacivanja, žučnih dobacivanja i upadica i na kraju ono što je bilo i jedino logično – bura u čaši vode. Predsjednik vijeća Nino Smolčić, odlukom većine vijećnika, ostaje i dalje predsjednik Gradskog vijeća.Prema Poslovniku, za razrješenje predsjednika potrebna je većina svih vijećnika, odnosno 11 glasova. Vijećnicima SDP-a pridružio se i nezavisni vijećnik Miro Rašić, no kako nezavisni vijećnik Danijel Božić nije nazočio sjednici a Klubu vijećnika HDZ- HSP AS koji su bili protiv razrješenja pridružili su se i nezavisni vijećnik Kazimir Balog te vijećnica Mirjana Novaković (10 glasova), dok je Nino Smolčić ostao suzdržan, prijedlog je otišao u povijest.Na samom početku obrazloženje Prijedloga dao je vijećnik Zdravko Ronko,optuživši u podužem izlaganju Ninu Smolčića za manipulaciju i obmanu javnosti, klevetu i krivotvorenje dokumenata te time naštetio ugledu ovog gradskog vijeća.

DSC00073

“Na tiskovnoj konferenciji koju je Smolčić Nino održao 12.siječnja 2017. iznio je niz neistina koje će naravno dokazivati i pred Sudom. Primjera radi, iako dobro zna kao i vi svi, kako se birao i kako sam izabran za Predsjednika Skupštine, to je izokrenuo po radi manipulacija i obmana javnosti pred izbore. U svrhu manipulacije je i izjava, koju će također dokazivati i na Sudu da sam zapošljavao članove obitelji po partijskom ključu i da su stotine Požežana uz sav svoj jad i čemer morali obvezno potpisati pristupnicu SDP-u ako su se željele zaposliti,…. da sam Gradu nanio izdavanjem mjenica višemilijunsku štetu, da nemam dokaze o kupnji stana, da sam tri puta uhvaćen u sukobu interesa itd.Isto tako podnio sam i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, a koja se goni po službenoj dužnosti zbog krivotvorenja službenog dokumenta sa svrhom obmane javnosti, blaćena, nanošenja štete drugom i klevete.Zaključno glede ovoga, Smolčić Nino bez obzira s koje pozicije i s kojim ciljem je iznosio ovakve neistinite objede i iz kojeg straha i panike je čak i krivotvorio službene dokumente kako bi oblatio, lažno optuživao, klevetao i plasirao krivotvorine, dakle ponavljam bez obzira s koje pozicije je to činio – on je i predsjednik Gradskog vijeća. I tu je problem, on kao vijećnik i kao građanin može govoriti što hoće i kako hoće – ako to nekom nanosi štetu – odgovarat će za štetu – a njegov ugled je tad samo njegov ugled. No, u ovom slučaju njegov ugled ili neugled prelijeva se na sve nas vijećnike, građane i Grad Požegu – e to po nama ne može biti. Smolčić Nino, srozao je svoj ugled – ma nebitno nije ga ni imao, ali on kao manipulator, obmanjivač, podmetač i krivotvoritelj nepopravljivo je srozao ugled i povjerenje u rad Gradskog vijeća kojem predsjedava. Upravo zato, zatražili smo i razrješenje takvog nedostojnika s mjesta predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege – on više ne može biti prvi među jednakima – da parafraziram, može biti samo zadnji – jer mu mi mandat vijećnika ne možemo ukinuti, ali da nas vodi i predstavlja to možemo i moramo ukinuti i vjerujem da ćemo tu biti jednoglasni,” naglasio je Ronko.

NNN

Odgovorio mu je prozvani Nino Smolčić. „Ovo obrazloženje koje je dano me nije obvezivalo da sazovem sjednicu Gradskog vijeća. Međutim, ja sam toliko tolerantan, kulturan i odgojen da smatram da vijećnici ne bi morali stajati u kutu, kao što je prije bilo, da bi uopće mogli uputiti prijedlog.Nažalost, na kraju mandata ovog gradskog vijeća i vašeg političkog života prezentirate zapravo jednu svoju bezidejnost i uopće nemate kreacije u svom djelovanju. Zapravo, razbijajući tkivo vlastite stranke, želite nanijeti štetu i gradskom vijeću i svim građanima grada Požege. Ovo što ste vi dali je najveća partijsko-udbaška optužnica gdje vi praktički sami dajete i presudu.Ovo nije partijsko pravosuđe, ovo je gradsko vijeće i ja zahvaljujem svima koji su došli iako je bilo i onih koji nisu željeli sudjelovati u ovakvoj vašoj režiji. I vrlo jasno i glasno svima – stojim iza svega izrečenog, a istina je još i gora i uopće se ne bih uvukao u ovu raspravu da vi na svojoj jednoj tiskovnoj konferenciji niste, umjesto da konačno počnete pričati o sebi, konstantno pričali o drugima.Na sreću ja i izvan politike vidim da ima života i radujem se životu, meni nije vodilja. Ali idemo na suštinu- nije prvi puta da se od strane predsjednika Kluba vijećnika SDP-a priča kako će gradska vlast rasturiti gradske tvrtke- primjerice na tiskovnoj ste rekli kako je rasturena dobit Tekije što nije točno. To je samo jedna od manipulacija, plašeći i zaposlenike i vrijeđajući Zakon o trgovačkim društvima. Ono gdje ste vi odlučivali, oštetili ste to društvo za 117 tisuća kuna, jer suprotno zakonu vama je na vaše ime isplaćivana naknada, a u svoju priču uvukli ste i čestitu ustanovu poput Caritasa,” rekao je Smolčić koji je na sjednici prezentirao i određene dokumente kako bi potvrdio svoje navode.

NNNNN

“Ovo što se događa je jedan svojevrsni finiš nepune četiri godine mandata ove vlasti.Ovu vlast obilježili su naslovi o DORHU, USKOKU, o projektima koji postoje ali novaca nema, a onda vidimo u Pleternici kako pripremaju trg veličine našeg Trga Sv. Terezije, s 85 europskih sredstava a mi smo uspjeli počastiti naše građane kreditom koji će sljedećih 15 godina vraćati.No, kako je riječ o Nini Smolčiću a tema je ono što je iznio Klub vijećnika SDP-a. Žao mi je što mene ne uvažavaju jer bih i sam potpisao takvu inicijativu ne zato što imam nešto protiv nekoga, već stoga što vi uporno dajte besplatnu reklamu gospodinu Zdravku Ronku i ako se on vrati na vlast koju je izgubio prije tri-četiri godine, smatrat ću odgovornim upravo vas koji 24 dana kao ptica na grani pjevušite o Zdravku Ronku. Vi ste se u principu bavili samo Ronkom i ovdje se govore stvari koje građane ne zanimaju.Ovdje se stalno priča o nekakvim lapanjima a nitko ništa ne poduzima. Ili je to postalo normalno na političkoj sceni da svatko o svakome priča kako se lapa, a nitko nema dokaza. Pitam vas sad, dali ste ikada uputili DORH-u upit vezano za ovo?” upitao je vijećnik Miro Rašić Smolčića koji mu je odgovorio da jeste te da je tražio i požurnicu ali odgovora nema.
NNNN

Ukupnom folkloru na večerašnjoj sjednici poseban doprinos dala je vijećnica Blagojka Leko (HDZ). Ona je opet pokrenula žestoku raspravu oko toga tko je predsjednik Kluba vijećnika HDZ – HSP AS, Dragan Borevac ili Ante Šolić. Uz to je Leko na samom početku sjednice zahtijevala da se u dnevni red uvrsti njeno, kako je rekla, traženje ostavke zamjenika gradonačelnika Darka Puljašića jer smatra da je on u sukobu interesa, nakon što je u rujnu 2016 godine od Ministarstva socijalne politike i mladih imenovan u Upravno vijeće Doma za odrasle osobe Ljeskovica ( bez naknade, usput rečeno). Nino Smolčić pozvao je vijećnicu Leko da svoj prijedlog dostavi sukladno Poslovniku i već na idućoj sjednici može biti stavljen na glasovanje za dnevni red. Darko Puljašić ovaj zahtjev nije  komentirao, samo je kratko rekao kako će sam zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn