GRADSKO VIJEĆE POŽEGE: Od rebalansa Proračuna i natječaja za uređenje Trga Sv. Trojstva, do kupnje stare ljekarne

Datum objave: 26. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, Gradsko vijeće Grada Požege svoju 23. sjednicu održalo je 26.lipnja 2020 godine, u Gradskom kazalištu Požega kako bi svi nazočni imali propisani međusobni razmak.

Dnevni red sadržavao je 22 točke, među kojima se izdvajaju Izmjena i dopuna Proračuna Grada Požege za 2020. godinu, Odluka o načinu provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva, tromjesečno oslobađanje plaćanja zakupnine za poslovne prostore te odluka o kupnji zgrade stare ljekarne, kulturnog dobra u Županijskoj ulici. Vijećnici su prihvatili ponuđene prijedloge većinom glasova, a neke i jednoglasno.

Izmjene i dopune Proračuna Grada Požege obrazložio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. “Ovim Izmjenama i dopunama Proračuna prihodi i primici smanjuju se za 1,10 posto odnosno za 1.758.301,00 kn i sada iznose 169.523.699,00 kn, a rashodi i izdaci se povećavaju za 6,87 posto, odnosno za 11.822.339,00 kn i sada iznose 183.904.339,00 kn. Uravnoteženje proračuna je planirano uključenjem rezultata iz prethodne godine u iznosu 14.380.640,00 kn. Iz navedenog proizlazi da ukupni prihodi i primici s uključenim prenesenim rezultatom iznose 183.904.339,00 kn, odnosno u visini su planiranih rashoda i izdataka. Prihodi poslovanja manji su za 1,10 posto, odnosno za 1.758.301,00 kn, u odnosu na planirane te sada iznose 158.123.699,00 kn. Smanjenje prihoda poslovanja je u najvećem dijelu posljedica trenutne situacije s COVID-19, te nekih drugih manje značajnih promjena,” obrazložio je Pilon.

Gradonačelnik Darko Puljašić predstavio je prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada za mjesec lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine. “Riječ je o odluci kojom želimo pomoći svim poslodavcima koji su se zbog koronavirusa našli u situaciji privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenja gubitka u poslovanju i koji nisu mogli pokrenuti poslovne aktivnosti nakon ukidanja mjera o ograničenju rada. Smatram da moramo dodatno pomoći onima koji su ovom situacijom najviše pogođeni, a to je između ostalog i ugostiteljski sektor,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Jasminka Vodinelić obrazložila je prijedlog Odluke o prihvaćanju Natječajnog elaborata te uvjetima i načinu provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Sv. Trojstva. “Trg Svetog Trojstva izuzetno je važna cjelina, identitet našeg grada i u pripremi je za rekonstrukciju. Sukladno Zakonu o prostornom uređenju nemoguće je rekonstrukciji pristupiti bez urbanističko-arhitektonskog natječaja kojeg smo po zakonu dužni provesti zajedno s licenciranim provoditeljem, a to je u ovom slučaju Udruženje arhitekata Hrvatske. Održana je prva konstituirajuća sjednica, dobili smo upute za daljnje aktivnosti kako bi natječaja mogao ići u objavu. Izrađen je elaborat nadmetanja, a planirano je s natječajem započeti 15. srpnja, a plan je da traje do 15. listopada. Ono što će natječajni radovi nam dati prijedlog je uređenja plohe trga ali i razradu prostora na kojem se nalazi gradska tržnica kako bi se to jedino nedefinirano pročelje trga uredilo u nekim budućim, sljedećim koracima,” rekla je pročelnica.

Većinom glasova vijećnici su dali suglasnost da Grad Požega prihvati ponudu Požeško-slavonske županije za prodaju nekretnine kulturnog dobra u Županijskoj ulici 2. “Riječ je o prostorima stare ljekarne koja ima svoju kulturnu važnost, ali i jedna je od najatraktivnijih lokacija na Trgu Sv. Trojstva. Grad Požega trebao bi ući u vlasništvo tih prostora, posebice što je cijena prihvatljiva, sukladno onom što je ta zgrada značila, a nadamo se da će značiti i u budućnosti jer već imamo nekoliko izvrsnih projekata. Prema svim izračunima taj objekt bi koštao oko 4,4 milijuna kuna, sredstva u proračunu imamo osigurana,” rekao je gradonačelnik.

Gradski vijećnici većinom glasova prihvatili su i prijedlog da se Sanela Kovačević imenuje za ravnateljicu Gradskog vrtića Požega na mandat od četiri godine koji kreće s 8. rujna 2020. godine. Na današnjoj sjednici usvojen je i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu, Izvješće o realizaciji programa javnih potreba u kulturi, sportu, obrazovanju turizmu te udrugama i društvima građana te Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Grada Požege od 2021 do 2027. godine koji je strateški važan dokument u kandidiranju projekata za europska sredstva.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn