GRADSKO VIJEĆE NOVE GRADIŠKE – Proračun rebalansom povećan na 116 milijuna kuna

Datum objave: 03. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Rebalansom koji su na jučerašnjoj sjednici gradski vijećnici usvojili većinom glasova Proračun Nove Gradiše povećan je za 14,5 milijuna kuna i iznosi 116 milijuna kuna. Razlog rebalansa su četiri velika projekta s velikim udjelom bespovratnih sredstava: Modernizacija Mažuranićeve ulice s Općinom Rešetari od raskrižja Barbara do Štrosmajerove ulice, Tehnološki inkubator, poduzetnička infrastruktura u Industrijskom parku i izgradnja fotonaponske elektrane.

Gradonačelnik Vinko Grgić naglasio je u obrazloženju kako je proračun za 2019. godinu dobro planiran, no prihvaćena su četiri projekta koje je Grad kandidirao i koja za realizaciju zahtijevaju sufinanciranje. “Radi se o projektima s velikim udjelom bespovratnih sredstava. Zato je trebalo utvrditi prioritete i projekte modernizacije Ulice baruna Trenka i Male, te Ulice Ivana Domca odgoditi. Naglasio je da oni ostaju u proračunu i nisu izbačeni,”rekao je gradonačelnik.

Jedan projekt je uređenje Mažuranićeve ulice, koji će se realizirati s Općinom Rešetari, a podrazumijeva uređenje prometnice te izgradnju vodovoda i kanalizacije za oborinske i fekalne vode od raskrižja Barbara do Štrosmajerove ulice. Drugi projekt je Tehnološki inkubator, a treći i najveći, poduzetnička infrastruktura u Industrijskom parku ukupne vrijednosti oko 7 milijuna kuna, od kojih Grad mora namiriti 1,5 milijuna. Četvrti projekt je projekt Biosol, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane. Grad Nova Gradiška realizira ga kao zajednički projekt prekogranične suradnje s Šapcom uz bespovratna sredstva od 50 posto.

Većinom glasova gradonačelnik je dobio vijećničku suglasnost i za potpisivanje zadužnice o kreditu sa Zagrebačkom bankom na transakcijskom računu u iznosu do 5 milijuna kunja. Sredstva se mogu koristiti uz davanje zadužnice do kraja ove proračunske godine. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i Željko Bigović, a suzdržana predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić (SDP) uz obrazloženje kako smatraju da to nije potrebno. U obrazloženju ove odluke gradonačelnik Vinko Grgić naglasio je da vjeruje kako zadužnica neće trebati, ali nužna je jer se ulazi u veliki investicijski ciklus s potpisivanjem ugovora velikih vrijednosti. Stoga se mora otkloniti mogućnost da Grad, u slučaju da na vrijeme ne stignu bespovratna sredstva, dođe u situaciju da ne može platiti izvedene radove.

TEKST: S.P./F.S.       FOTO: F. S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn