GRADSKO VIJEĆE NOVE GRADIŠKE – Predstavljen nacrt proračuna za 2016. godinu

Datum objave: 04. 7. 2016. | Kategorija: Društvo

GV1

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je više od pola godine utrošeno na međusobne političke i stranačke okršaje, članovi novog saziva Gradskog vijeća grada Nova Gradiška svoju su dužnost, izgleda ipak ozbiljno shvatili, pa na prvoj nedavno održanoj radnoj sjednici, raspravljali punih šest sati.

Aktualac će, ako će biti prema onoj „po jutru se dan poznaje“, i u novoj postavi, redovno biti zanimljiviji dio sjednice, ali i prelaziti regularnih 60 minuta, što je demonstrirano već na prvoj sjednici kojom je predsjedao novi predsjednik, dr.Zoran Jukić. Komunalna infrastruktura, budućnost odmarališta u Biogradu na moru, za koje, kako smo saznali, Savez sportova kao vlasnik, već ima kupca, ali i dogovorenu dobru cijenu, širokopojasni Internet kojim bi grad, ali i šira okolica „zakoračili“ u informatičku eru, izgradnja zgrade POS-a, ali i novog kružnog toka u gradu, stanje u DING-u, pitanje prijenosa sjednica koje je dodijeljeno, kako iz pouzdanih izvora zna vijećnik Dario Marenić, najskupljem ponuđaču, međusobno neravnopravan status gradskih medija, nove investicije u Industrijskom parku, Glazbeno ljeto-samo su neke od tema kojih su se tijekom aktualnog sata dotakli novogradiški gradski vijećnici. Prva radna sjednica bila je i prilika za konačan izbor podpredsjednika Gradskog vijeća, koja, opet, nije do kraja ispunjena, jer je,na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, s 9 glasova za i 6 suzdržanih, izabran tek kandidat predstavničke većine, HDSSB-ov Dubravko Gubić, dok ćemo na onog iz redova oporbe, kojeg su trebali predložiti vijećnici HDZ-a, HSP-a AS i nezavisne liste grupe birača Željka Bigovića, još pričekati. Obzirom na činjenicu kako je grad na kraju prethodne godine zbog prijepora oko proračuna ostao bez gradonačelnika, za očekivati je bilo da godišnja izvješća o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna, kao i program gradnje objekata, te uređenja i održavanja komunalne infrastrukture, ni ovaj puta neće proći.
GV3

Očekivano najzanimljivija i najopsežnija rasprava povela se pri prvom čitanju Nacrta proračuna za 2016.godinu koji bi, svjesni su svi gradski vijećnici, obzirom na kalendar, i činjenicu kako smo dobrano zagazili u drugu polovicu godine, trebao biti izglasan što prije. Ipak, stvari čini se, neće ići baš tako jednostavno, jer dok je planirani iznos od 62 milijuna kuna za gradonačelnika Vinka Grgića i vladajuće SDP-ovce, razvojan, investicijski, ali i hrabar i realno izvediv, za oporbu je, čuli smo iz komentara HDZ-ovog Davorina Slišurića, tek hrabar, ali i prije svega trgovački i predizboran. Sličnog je razmišljanja i bivši gradonačelnik Željko Bigović, koji prognozira da će se proračun, zbog napuhanosti i nerealnih očekivanja, „raspuknuti kao balon od sapunice“. HSP-ov Dario Marenić smatra kako je riječ o „dokumentu koji građanima nudi, tek kruha i igara, ali i dokumentu u kojemu su igre bez granica, a kruha niotkuda“. „Braneći“ pojedine stavke proračuna koji je, kako je rekao, realno postavljen i temeljen na dobrim projektima, gradonačelnik Vinko Grgić je rekao kako se pri nacrtu proračuna računalo i na povećana sredstva od županije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i na daljnja ulaganja Hrvatskih voda, ali i prihode od prodaje imovine. Novi nacrt proračuna, prije svega vodi računa o ulaganju u gospodarstvo, a svi programi društvenog razvoja, kao i očekivano, sport, dobili bi više sredstava. Grad, osim toga, prema riječima gradonačelnika, planira povećati iznose naknada za novorođenčad, te umirovljenicima i socijalno ugroženim obiteljima, na uštrb, čini se učenika, jer ove bi se godine, odustalo od besplatnih udžbenika, ali zato i osiguralo ljetovanje za 30-ero djece. Je li najvažniji gradski dokument preambiciozan ili realan, predizboran ili ostvariv, Novogradiščani će saznati tek kada proračun bude usvojen, što bi se, kako saznajemo, trebalo dogoditi čim prije, na slijedećoj sjednici koja bi, u svakom slučaju, trebala biti održana do kraja mjeseca srpnja.

TEKST: Simonida Tarbuk/ NGB    FOTO: novagradiska . hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn