GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Uskoro kreće isplata pomoći za uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda

Datum objave: 07. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradski vijećnici na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege donijeli su jednoglasno odluku o raspodjeli sredstava pomoći, a nakon prirodnih nepogoda iz lipnja ove godine.

Nastavno na jučer održanu izvanrednu sjednicu Skupštine Požeško-slavonske županije danas je održana i izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Požege na kojoj su vijećnici donijeli odluku o raspodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području grada Požege, koje su u lipnju 2021. godine pogodile dvije velike prirodne nepogode s velikim razmjerima šteta na stambenim, poslovnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, kulturnim i drugim zgradama, na poljoprivredi, automobilima te na infrastrukturi. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić je proglasila prirodne nepogode Odlukama od 10. lipnja 2021., te 1. srpnja 2021. godine, a sukladno tome Vlada RH osigurala je dodatna sredstva za sanaciju šteta na području županije u iznosu od 20 milijuna kuna.

U skladu s utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, Gradsko vijeće Grada Požege danas je donijelo odluku o načinu raspodijele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina.Novčana pomoć za pokriće približno 30 posto pojedinačne procijenjene štete raspodijelit će se: za prijavljene štete na građevinama – obiteljskim kućama i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba u prirodnoj nepogodi poplavi te za utrošeni materijal pri nužnoj i hitnoj sanaciji stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba koja je obavljena neposredno nakon nepogode. Ukupno je za područje grada Požege zabilježeno 3378 prijava šteta od čega nešto manje od 2000 prijava ulazi u navedene kriterije, izvijestio je privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Josip Lisjak.

“Odmah nakon nepogoda s premijerom i ministrima koji su posjetili područje naše županije dogovorena je pomoć i to za stambene i višestambene objekte u vlasništvu fizičkih osoba dodijeljeno je 20 milijuna kuna te 20 milijuna kuna za štete na poljoprivrednim površinama. Sredstva su dobili i vojarna, kaznionica, Hrvatske vode, te temeljem Studije našeg Konzervatorskog odjela i za 15 objekata na području grada koji su kulturna baština a procijenjeno je da im je potrebna sanacija. Ukupno je tako oko 62 milijuna kuna dodijeljeno na ime šteta. Prema procjenama ukupna šteta na području županije je oko 188 milijuna kuna, a u gradu Požegi stambeni i višestambeni objekti koji su u vlasništvu fizičkih osoba pretrpjeli su nešto više od 40 milijuna kuna štete,”rekao je gradonačelnik Željko Glavić obrazlažući odluku.

“Hrvatska vlada dodijelila je pomoć za trećinu procijenjenog iznosa. Naravno, ostaju one dvije trećine kao teret na leđima, ali ipak i ovakva pomoć je znatna jer po zakonu, redovnom procedurom, nadoknada bi bila do 5 posto. Županijska skupština je donijela odluku da se jedinicama lokalne samouprave dodijeli 30 posto procijenjene štete i gradu Požegi bi tako pripalo nešto više od 14 milijuna kuna. Potrebno je sada radi žurnog saniranja šteta donijeti i odgovarajuće odluke, a u ovoj odluci predlažemo da se, nakon usvajanja odluke, fizičkim osobama, vlasnicima stambenih i višestambenih objekata koji nisu bili osigurani, isplati 30 posto procijenjene štete,” naglasio je gradonačelnik Željko Glavić. S isplatama, dodao je gradonačelnik krenut će se već narednih dana, a po završetku, o svim isplatama bit će obaviješteni i gradski vijećnici.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn