GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Posljednja radna sjednica u ovom sazivu

Datum objave: 12. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege danas su se sastali kako bi održali 26. sjednicu, vjerojatno posljednju radnu u ovom sazivu. “Zadovoljan sam s radom gradskog vijeća, niti jedna odluka ovog vijeća nije zapravo izazvala nikakve štetne situacije, u političkom smislu, u javnom prostoru i s te strane sam doista zadovoljan,” naglasio je predsjednik vijeća dr. Željko Glavić u osvrtu na proteklo razdoblje.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine, te Odluku o dodjeli javnih priznanja pa će tako ovogodišnji laureati biti novinar Jelenko Topić koji će primiti nagradu za životno djelo, Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije kojoj je pripala Povelja humanosti, te Odjel za liječenje bolesnika oboljelih od koronavirusa Opće županijske bolnice u Požegi i Poljoprivredno-prehrambena škola koji će primiti kolektivne nagrade.

“Poslodavci koji bilježe pad poslovnih aktivnosti ili su ostvarili gubitak u poslovanju ili nisu pokrenuli poslovne aktivnosti zbog korona-krize oslobađaju se od plaćanja mjesečnih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Požege za mjesec siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine. Nadam se kako ćemo uskoro staviti korona krizu pod kontrolu te da je ovo zadnji put da naše poduzetnike oslobađamo od plaćanja zbog takvih razloga,” obrazložio je gradonačelnik Darko Puljašić prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

Na prijedlog predsjednika Gradskog vijeća dr. Željka Glavića s predloženog dnevnog reda skinute su dvije točke: Odluka o visini naknade za rad i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Požege koji dužnost obavljaju volonterski te Prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Požege. Prema riječima dr. Glavića, o tome bi trebao odlučiti sljedeći saziv Gradskog vijeća. “Tražio sam da se prije sjednice priloži jedna analiza plaća u upravnim tijelima Grada Požege i sličnih gradova, osobito u okruženju. Detaljnu analizu nisam dobio, sugerirano je kako su plaće nešto lošije nego u okruženju, ali da nismo tri mjeseca do izbora, možda bih i na temelju tako malo podataka ove prijedloge i ostavio, no ovako ne mogu jer politički bi bilo nekorektno pred same izbore usvojiti povećanje plaća bez jedne sveobuhvatne analize,” rekao je Glavić.

Vijećnici su većinom glasova usvojili i Odluku o davanju na upravljanje i korištenje nekretnine Visokom učilištu u Požegi. “Ovim korakom ostvaruju se uvjeti potrebni da veleučilište u suradnji s Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dobije sveučilišni studij turizma i održivog razvoja i to je u završnoj fazi. Ovo je jedna priča na kojoj je uz nas radilo puno stručnih ljudi iz Osijeka, Zagreba. Možemo samo Veleučilištu čestitati jer to je korak ka višoj razini,” naglasio je gradonačelnik Puljašić. Većinom glasova potvrđeno je i Rješenje o imenovanju aktualne ravnateljice Gradskog kazališta Požega Valentine Neferović na njezin treći mandat.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege u ovom sazivu trebali bi se ponovo sastati na Svečanoj sjednici 12. ožujka 2021. godine. Predsjednik Gradskog vijeća dr. Željko Glavić o radu u ovom sazivu je rekao: S radom Gradskog vijeća sam zadovoljan, jer mi zapravo nismo imali nekih velikih prijepora kod donošenja odluka. Bilo je tek manjih primjedaba na neke od tih odluka, ali nisam ima niti u jednom času dojam da smo nešto od odluka donijeli, a da je itko u ovoj dvorani, bez obzira da li je oporbeni vijećnik ili iz vladajuće stranke, bio nešto posebno protiv. To su bila više neslaganja s detaljima tih odluka i smatram, da je drugačije bilo, da ne bi bilo ni dobro. Jer gradsko vijeće i ne bi trebalo biti tijelo koje će dizati ruke i sve usvojiti, čak niti onda kada neka stranka ima većinu, nego bi ipak trebalo o tim odlukama promišljati, raspravljati, predlagati i bolja rješenja i to se u jednom dobrom dijelu i događalo. Zadovoljan sam, niti jedna odluka gradskog vijeća nije zapravo izazvala nikakve štetne situacije, u političkom smislu, u javnom prostoru i s te strane sam doista zadovoljan.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn