GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Produžena odluka: bez plaćanja zakupnine za gradske poslovne prostore do kraja godine

Datum objave: 24. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na dnevnom redu danas održane 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege bilo je devet točaka koje su usvojene većinom glasova, a među njima i Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne od rujna do kraja 2020. godine. “U okolnostima koje je donijela pandemija Grad je pokazao visoku razinu osjetljivosti prema poduzetnicima i obrtnicima koji žive i rade u Požegi. Nadam se da će naši sugrađani biti zadovoljni ovom odlukom te da ćemo im tako dati dodatni “vjetar u leđa” kako bi u novu 2021. godinu uspješno krenuli sa svojim planiranim poslovnim pothvatima i što prije prebrodili krizu koja je nastupila u ovoj godini,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili Izvješće Mandatne komisije u svezi stavljanja u mirovanje mandata članice Gradskog vijeća Grada Požege, Martine Vlašić Iljkić iz osobnih razloga i početka obnašanja dužnosti zamjenika člana Luke Samardžije u Gradskom vijeću Grada Požege. Usvojeno je i Izvješće Gradonačelnika Grada Požege za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Gradonačelnik Darko Puljašić podsjetio je kako je prvih šest mjeseci obilježila epidemija koronavirusa, koja je u mnogočemu promijenila način funkcioniranja Gradske uprave.” Nasreću, do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraze koronavirusom u Gradskoj upravi, nastavili smo raditi korektno i kvalitetno i svi građani su dobili tražene informacije i usluge, na malo teži način, u skladu s razinom odgovornosti koju zahtijevaju epidemiološke mjere. Pohvaljujem sve službe koje su radile cijelo vrijeme te, uz predsjednika Stožera civilne zaštite Grada Požege Marija Pilona, osigurali sugrađanima daljnje aktivnosti u skladu sa svim propisima nacionalnog i lokalnog stožera,” rekao je Puljašić.

Usvojeno je izvješće o korištenju proračunske zalihe za lipanj, srpanj i kolovoz ove godine, kao i polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2020. godinu. “Tijekom izvještajnog razdoblja Grad Požega je ostvario ukupne prihode i primitke u iznosu 54.558.443,52 kuna, dok ukupni rashodi i izdaci realizirani tijekom istog razdoblja iznose 55.257.547,84 kuna. Iz navedenog proizlazi manjak u iznosu 699.104,32 kn, što s prenesenim viškom iz prethodnih proračunskih godina u iznosu 14.380.636,39 kn čini ukupni višak od 13.681.532,07 kuna. Vezano uz izvješće o zaduženju na domaćem i stranom tržištu kapitala i novca imamo kredit iz 2016. godine sklopljen između Grada Požege i HBOR-a na iznos od 35 milijuna kuna za kapitalne investicije – Trg Sv. Terezije, izgradnja Dječjeg vrtića te ulaganje u prometnice i mostove. Dodatkom ugovora iz studenog 2019 godine uvjeti su izmijenjeni – smanjen je rok počeka s četiri na dvije godine i fiksna kamata s 4 na 2 posto te je od 1. siječnja ove godine krenula otplata tog kredita. Trenutačno stanje glavnice na dan 30. lipnja 2020 godine iznosi 32, 807. 368,00 kuna,” izvijestio je između ostalog, zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Vijećnici su većinom glasova usvojili Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne od rujna do kraja 2020. godine. “U okolnostima koje je donijela pandemija Grad je pokazao visoku razinu osjetljivosti prema poduzetnicima i obrtnicima koji žive i rade u Požegi. Nadam se da će naši sugrađani, koji se nalaze u tim poslovnim prostorima biti zadovoljni ovim prijedlogom da se do kraja godine oslobode plaćanja zakupnine za te poslovne prostore. Nadam se da ćemo im tako dati dodatni “vjetar u leđa” kako bi u novu 2021. godinu uspješno krenuli sa svojim planiranim poslovnim pothvatima te što prije prebrodili krizu koja je nastupila u ovoj godini,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Gradski vijećnici usvojili su i izvješća o realizaciji Programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i školstvu, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za prvo polugodište 2020. godine, Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama, te izmjenu Odluke o provođenju produženog boravka u gradskim osnovnim školama. “Uslijed povećanog interesa roditelje, a sa željom da produženi boravak i u uvjetima pandemije bude siguran za našu djecu, preuzeli smo obvezu osigurati još tri nove odgajateljice te proširiti produženi boravak u naše dvije osnovne škole,” pojasnio je gradonačelnik.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o izradi petih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Požege, točka koju je također dodatno pojasnio gradonačelnik Puljašić. “U nekoliko smo navrata i na sjednicama Gradskog vijeća raspravljali o rješavanju problematike nedostatka kapaciteta dječjih vrtića, mi ovom odlukom krećemo u proces rješavanja ovoga problema, a kako bismo krenuli s pripremom dokumentacije i definiranjem prostora trebamo, između ostaloga, promijeniti GUP. Jednako tako, u financijskom razdoblju od 2021/2027 godine na razini Europske unije, vezano uz razvoj našeg prostora moramo se pripremiti kako ne bi bilo zapreka za kandidiranje, ali i za sve one projekte koje očekujemo u idućem proračunskom razdoblju,” rekao je gradonačelnik.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn