GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Na prvoj radnoj sjednici u novom sazivu usvojen drugi rebalans proračuna

Datum objave: 29. 6. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege danas su održali prvu radnu sjednicu u novom sazivu. Dnevni red sadržavao je 16 točaka od kojih je većina usvojena jednoglasno, a cijela sjednica protekla je u mirnom i radnom ozračju, bez nesuglasica ali i pretjerane rasprave.

Interes vijećnika pobudio je prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu koji obrazložio zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.”Od donošenja Proračuna u prosincu prošle godine u iznosu od 108.396.000,00 kuna, došlo je do promjena na prihodovnoj i rashodovnoj strani te je bilo potrebno izvršiti usklađenja s nastalim promjenama. Ovim izmjenama i dopunama proračuna isti je planiran u iznosu od 116.643.653,00 i manji je za 2,17 posto u odnosu na posljednje izmjene, odnosno manji je za 2.592.487,00 kuna. Kroz ove izmjene i dopune Proračuna za 2017. godinu priložene su i druge izmjene i dopune plana razvojnih programa za ovu godinu. Po pitanju prihoda poslovanja oni su manji za 4,84 posto tj. gotovo za 4,8 milijuna kuna, a to se prvenstveno odnosi na smanjenje prihoda od poreza i prireza na dohodak zbog uvođenja novih poreznih politika s 1. siječnja 2017. godine u iznosu od 2 milijuna kuna, ali isto tako i povećanje kroz kompenzacijske mjere od strane države u istom iznosu, tako da je taj iznos anuliran. Tu je i smanjenje pomoći u iznosu od 7 posto, prvenstveno za projekte za koje znamo da neće biti realizirani u ovoj godini zbog neraspisivanja natječaja od strane nadležnih ministarstava i EU fondova. Rashodi poslovanja manji su za 0,3 posto odnosno za 234 tisuće kuna. Tu se kod rashoda vidi povećanje rashoda za zaposlene u iznosu od 774 tisuće kuna, ali to je kroz javne radove koje će provoditi Grad Požega preko Upravnog odjela za komunalne djelatnosti gdje mi sudjelujemo s 10 posto, 80 posto su sredstva ministarstava i kroz projekte EU a tu je prvenstveno značajan projekt Požeškog inkubatora i Petica za dvoje, sljedeća faza gdje će dalje biti zaposlenih oko 40-tak ljudi,”obrazložio je Pilon.

nn

Raspravu o proračunu kojeg su, već uobičajeno, nazvali nerealnim, vodio je u ime oporbenog SDP-a vodio vijećnik Ivan Čolak, kako je već uobičajeno, najviše je riječi bilo o tome kako proračun treba biti ponajprije razvojni i u službi stvaranja uvjeta za nova radna mjesta i ostanak mladih. Naravno, to svi žele, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Gospodin Pilon i gospodin Čolak mogu se igrati brojevima, ali važna je bit proračuna, važno je da pokažemo volju te svi zajedno upremo snage, da otvorimo mogućnosti toj našoj djeci o kojoj svi pričamo za sigurnu budućnost u ovom gradu.Mislim da 2,17 posto gore ili dolje ne predstavlja razlog za neslaganje, pa neka bude i 70 posto razlike u proračunu, ali dajte da zajedno idemo u dobrom smjeru. Jer, dugo nismo imali poduzetničku zonu, inkubator je potpisan, ima puno dobrih projekata. U ponedjeljak je ovdje i Vlada RH u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požegi – vjerujte kako će i to i ova gradska vlast ali i svi ostali relevantni čimbenici iskoristiti da lobiramo i pokušamo što više dobrih projekata dobiti u Požegu. Razvoj predstavlja svaki objekt, bilo koja gradnja, razvoj je svaka ulica, zgrada, sve je to novac koji je došao od države, Europe, koji će iskoristiti naše tvrtke i koji će zapošljavati Požežane. Prema tome, brojevi su brojevi, bitno je u konačnici raditi za dobrobit i budućnost građana i grada,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nnn

Većinom glasova usvojeni su prijedlozi programa o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi, sportu, turizmu i predškolskom odgoju i obrazovanju za 2017. godinu, a usvojeno je i nekoliko odluka vezanih uz komunalne djelatnosti. Tvrtka Elektroteam d.o.o. odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj za radove na održavanju javne rasvjete, a tvrtka Promet građenje odabrana za održavanje kolnika od kamenog materijala u gradu Požegi i prigradskim naseljima u 2017./2018. Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, a gradski vijećnici prihvatili su i Odluku o III. izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Grada Požege, Odluku o nerazvrstanim cestama te Odluku o porezima Grada Požege.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn