GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Bezuvjetno mišljenje revizije na financijske izvještaje i poslovanje Grada

Datum objave: 25. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Vijećnici Gradskog vijeća Grada Požege održali su 19. sjednicu na kojoj su razmotrili i većinom glasova usvojili 12 točaka dnevnog reda među kojima i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Požege te Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Požege za 2018. godinu.

Ukupni prihodi i primici proračuna Grada Požege u polugodišnjem razdoblju ostvareni su u iznosu od 57,9 milijuna kuna, dok su ukupni izdaci realizirani u iznosu od 44, 8 milijuna kuna. S prenesenim manjkom iz prethodnih godina ukupni višak u proračunu za prvih šest mjeseci 2019. godine iznosi nešto više od 11 milijuna kuna, izvijestio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. Do kraja godine bit će zatvoren kredit iz 2006. godine, dok je za drugi kredit iz 2016 godine koji Grad ima kod HBOR-a na 35 milijuna kuna za kapitalne investicije odrađene na području grada, trenutno u postupku plaćanje počeka. Vezano uz to zaduženje iz 2016. godine je izmjena odluke koju su vijećnici prihvatili većinom glasova, a koju je obrazložio gradonačelnik Darko Puljašić. Odluku o zaduženju Grada Požege donijelo je Gradsko vijeće na 19. sjednici održanoj 3. prosinca 2015. godine kojom je dana suglasnost na zaduživanje Grada Požege u iznosu od 35.000.000,00 kn za četiri kapitalna projekta. S obzirom na veće porezne prihode koje Grad Požega ostvaruje na osnovu izmjena zakonskih propisa u području financiranja JLRS, zatraženi su od Hrvatske banke za obnovu i razvoj povoljniji uvjeti za otplatu kredita koji je Grad Požega ugovorio kod HBOR-a 2016. godine i skraćenje roka počeka s 4 na 2 godine. “Kontaktirali smo kreditora i dogovorili da skratimo rok počeka. Skraćujemo rok počeka, skraćujemo rok otplate kredita ukupno i dogovorili smo s HBOR-om kamatnu stopu s 4 na 2 posto. Isto tako smo dogovorom naknadu za obradu kredita od 0,8 posto koja se plaća jednokratno što je nešto oko 300 tisuća kuna, smanjili na 0,1 posto čime će Grad Požega u idućih deset godina uštedjeti 8 milijuna kuna. Isto tako, mogu najaviti da ovo nije kraj dogovora oko kamatnih stopa, apsolutno ćemo iskoristiti tržište tako da, ako budu i dalje kamate išle dolje, a takve su naznake, Grad Požega će i dalje pregovarati s HBOR-om da te kamate budu još i niže. Smatram kako je ovo jedan od pokazatelja da brinemo o našim financijama jer tako smanjujemo opterećenje, skraćujemo rok otplate kredita te ostaje jedan veliki iznos novca kako bi mogli u budućnosti razmišljati o nekim drugim investicijama koje su važne za ovaj grad,” rekao je gradonačelnik.

Većinom glasova usvojena su između ostalog Izvješća o realizaciji javnih potreba u kulturi, odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za prvo polugodište 2019. godine. Usvojen je i prijedlog Odluke o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu, prijedlog Odluke o promjeni granica naselja na području Grada Požege, kao i prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, u katastarskim općinama Laze Ćosine, Novo Selo, Seoci, Stara Lipa, Šeovci i Vidovci.
Posljednja točka sjednice bilo je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Požege za 2018. godinu, a prema mišljenju Državnog ureda za reviziju o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izražena su bezuvjetna mišljenja. “Smatram da je ovo jedna potvrda da gradska uprava, na čelu sa mnom i mojim zamjenicima, radi u skladu sa zakonom. Tako ćemo nastaviti raditi i dalje, brinut ćemo o svim projektima i financijskim sredstvima u skladu sa zakonom, na dobrobit svih naših sugrađana i grada Požege,” poručio je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn