GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Većinom glasova usvojen II rebalans Proračuna za 2023

Datum objave: 03. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Novogradiški gradski vijećnici, na 17. sjednici Gradskog vijeća, većinom glasova usvojili su II rebalans Proračuna za 2023., polugodišnje izvješće gradonačelnika, kao i izvješća o poslovanju nekolicine trgovačkih društava u prošloj 2022.-Industrijskog parka, Centra kompetencija za napredno inženjerstvo, Eko Konga i Odlagališta. Sjednicu je otvorio sat namijenjen vijećničkim pitanjima, prepun aktualnosti vezanih uz svakodnevno funkcioniranje Grada i njegovih službi

Prva sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška u jesenskom dijelu godine, 17. po redu u aktualnom sazivu, počela je, uobičajenim, 60-minutnim uvodom rezerviranom za vijećnička pitanja vezana uz svakodnevno funkcioniranje Grada i njegovih službi. Aktulac je otvorio nezavisni Vlatko Grenier pitanjem prvom čovjeku Grada  o europskim projektima koje Nova Gradiška trenutbno provodi. U ovom trenutku, upoznao je gradonačelnik Vinko Grgić, u fazi provedbe je veliki projekt Biosol plus, ukupne  vrijednosti 339 tisuća eura; prošli je tjedan potpisan ugovor s Ministarstvom turizma i sporta težak 342 tisuće eura, za izgradnju tartan staze, tu je i projekt Vatrosol, priča o korištenju sunčeve energije, opskrbi, obradi i distribuciji vode, ukupne vrijednosti 1.639.000 eura, projekt .„Zaželi” koji bi trebao trajati 36 mjeseci i donijeti značajne benefite teško zapošljivim ženama, kao i nekolicina projekata prekogranične suradnje Industrijskog parka poput Virtual reality experience-a, ukupne vrijednosti 354.000 eura, projekta Regionalno istraživanje za naprednu suradnju i tehnologiju vrijednosti 248.000 eura i projekta CEKOM, kao i nekoliko njih koje provodi tvrtka Odlagalište, sve ukupno 16 novih projekata.

Izražavajući zadovoljstvo proširenjem i povećanjem vrtićkih kapaciteta kao i činjenicom da su ove godine sva djeca upisana u dječji vrtić, nezavisnu Mariju Bradašić Mikolčević zanimalo je dokle se stiglo s inicijativom za izgradnju novog vrtića.” Osim parcele koju smo kupili u Zvonimirovoj ulici, krećemo i s izgradnjom ceste s pješačkim stazama. Raspisan je natječaj i u roku nekoliko mjeseci cesta će biti izgrađena. U ovom trenutku potpisan je ugovor za izradu glavnog idejnog projekta za novi vrtić. Cilj nam je do kraja ove ili početka sljedeće godine dobiti građevinsku dozvolu. Jedan dio nepovratnih sredstava za izgradnju već smo dobili, ostatak će osigurati Grad i sljedeće bi godine  trebali krenuti s izgradnjom novog objekta s četiri vrtićke jedinice i novom, centralnom kuhinjom”, odgovorio je gradonačelnik.

Nove tribine na zapadnom dijelu Nogometnog kluba „Sloga” i radovi na Gradskoj tržnici teme su koje su zanimale nezavisnu Saru Šefer,  te djelomično i HDZ-ovog Davorina Slišurića koji je upitao koliko su, u slučaju uređenja tržnice i Željezničke ulice,  probijeni rokovi te  je li novoizgrađeni kružni tok kod Gradskog groblja baš bio najsretnije rješenje. SDP-ovog Ivana Adžića zanimalo je kada će konačno na red doći uređenje podvožnjaka u južnom dijelu grada kao i što je s prostorom bivše vojarne. Iz odgovora gradonačelnika Grgića, Novogradiščani su mogli saznati kako je podvožnjak  u ingerenciji „Hrvatskih željeznica”, ali i kako postoje naznake da bi se u sljedećih pet godina trebala obnoviti kompletna infrastruktura u ovom dijelu grada. ” Što se tiče vojarne, upućen je dopis Ministarstvu graditeljstva. Trenutno, u tom prostoru, zahvaljujući aktivnostima članova Kluba Classic 99, djeluje Muzej prometa i tehnike, a svoje prostorije tu ima i HGSS. Za ideju „zlatnog grada”, jedinstvenog prostora za pripadnike treće životne dobi o kojem se naveliko govorilo prije nekoliko godina,  trebalo bi osigurati pet milijuna eura kojih Grad trenutno nema, baš kao ni financijske konstrukcije za spomenuti projekt”,  odgovorio je Grgić.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić upitala je može li se u naselju Urije postaviti nekoliko klupa i displej te kada će biti završeni radovi na zgradi bivše robne kuće, nezavisni Matej Zboril zatražio informaciju dokle se stiglo u vezi peticija građana iz pojedinih dijelova grada vezanih uz kanalizaciju i pitku vodu, a aktualac zaključio HDZ-ov Tomislav Bećirević  pitanjem zašto Grad Nova Gradiška ne omogući osnovnoškolcima besplatne školske bilježnice i pribor  kao i konstruktivnim prijedlogom o eventualnom proširenju građevinske zone u južnom dijelu grada. Obzirom da je posljednja sjednica Gradskog vijeća održana u srpnju, na aktualnoj je, većinom glasova, usvojen II. rebalans Proračuna za 2023. godinu. Upoznavajući s detaljima rebalansa, pročelnica upravnog odjela za financije, Ljiljana Ranisavljević rekla je kako je riječ o izmjenama dvije stavke. ” Naime, predviđeno je povećanje prihoda pomoći za 132.476,00 eura, a prihodi od prodaje imovine za 512.660,00 eura. Sva ta sredstva u ukupnom iznosu od 645,136,00 eura na rashodovnoj strani proračuna su raspoređena za nastavak ulaganja u rekonstrukciju nogometnog stadiona Sloge. Prijedlogom odluke, ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu 12.484.942,56 eura, prenesena sredstva iz prethodne godine iznose 1.041.879,76 eura, što čini ukupan iznos od 13.526.822,32 eura.” Prijedlog II. izmjene i dopune Proračuna prihvaćen je sa 13 glasova „za“ i dva suzdržana. U nastavku sjednice, predloženim dnevnim redom, gradski su vijećnici usvojili polugodišnje izvješće prvog čovjeka Grada, izvješća o poslovanju nekolicine trgovačkih društava u prošloj 2022.-Industrijskog parka, Centra kompetencija za napredno inženjerstvo, Eko Konga i Odlagališta, kao i godišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića i Gradskog društva Crvenog križa.

TEKST: Simonida Tarbuk                   FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn