GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Uz maske na licima i stroge epidemiološke mjere

Datum objave: 02. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon godišnjih odmora, uz stroge epidemiološke mjere, s obaveznim maskama na licu, novogradiški su vijećnici održali 23.sjednicu Gradskog vijeća. Uz uobičajeno dulji aktualni sat, predloženim dnevnim redom na sjednici se, između ostaloga, raspravljalo o izvršenju programa održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, izvješćima o radu Gradskog društva Crvenog križa, Gradske knjižnice, Saveza sportova i Vatrogasne zajednice, kao i izmjenama odluke o cijeni građevinskog zemljišta u vlasništvu grada.

Uz uobičajeno dulji aktulni sat, prvu sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška nakon ljetnih godišnjih odmora, obilježile su obavezne maske na licima vijećnika i stroge epidemiološke mjere. Tijekom 90-minutnog aktualca slijedom vijećničkih pitanja upućenih čelnim ljudima gradske vlasti, i ovaj su puta “prodiskutirane” brojne svakodnevne gradske teme, poput aktualnih i planiranih projekata, kao i mjera pomoći gospodarstvenicima pogođenim “COVID krizom”. SDP-ove Franju Kikića i Marijana Radića, tako je zanimalo dokle se stiglo s projektom fotonaponske elektrane BIOSOL i kada će početi izgradnja pročistača otpadnih voda u Prvči, a Jelenu Kovre u kojoj je fazi “priča” s gradskim bazenima.

“Nakon što su prošli tjedan otvorene ponude i zaključena javna nabava, kroz slijedećih mjesec dana trebao bi biti potpisan ugovor o izvođenju radova na projektu BIOSOL. Što se tiče pročistača, u tijeku je recenzija projekta, slijedi ishođenje građevinske dozvole, a onda, krajem listopada i početak radova, baš kao i na gradskim bazenima za koje je raspisan natječaj za javnu nabavu, nakon čega bi, tijekom rujna, trebao biti zaključen i ugovor o gradnji.”, upoznao je prvi čovjek Grada, saborski zastupnik, Vinko Grgić.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a, Ljiljana Lukačević, aktualizirala je pitanje prodaje imovine u vlasništvu Grada, istaknuvši da je iz materijala vidljivo “kako je iznos do sada prodane imovine 9,5 milijuna kuna, a samo ove godine planira se prodati imovina u vrijednosti od 16 milijuna kuna.Obzirom kako je četvrtina planiranih prodajnih sredstava namijenjena projektu izgradnje staklene gradske vijećnice i petog kata zgrade gradske uprave “teškog” 7 milijuna kuna, pitanje je trebaju li nam, u vrijeme epidemije i mogućeg kolapsa gospodarstva takvi projekti, baš kao i zapošljavanja na teret gradskog proračuna, što je, također razvidno iz znakovitog porasta rashoda za zaposlene, zaključila je Lukačević, pitajući gradonačelnika koliko je novozaposlenih u gradskim tvrtkama i ustanovama od početka njegovog mandata.

“Do sada smo prodali imovine u iznosu od 5 milijuna kuna, a s druge strane donijeli prihoda u iznosu od 23 milijuna.Ove smo godine na prodaju stavili puno nekretnina i trenutno smo na milijun i pol kuna, a valja reći i kako je potpisan ugovor za prodaju 37 hektara zemljišta u Industrijskom parku u vrijednosti većoj od 9 milijuna kuna. Kada je riječ o gradskoj vijećnici, treba znati i kako je riječ o projektu iza kojeg stoji ova Uprava, priči s čijim smo jednim dijelom, upravo zbog epidemiološke situacije, a onda i evidentnog pada BDP-a i slabijeg punjenja Proračuna, stali, ali i projektu čije započete dijelove moramo završiti. Što se tiče zapošljavanja, nakon što su u vašem mandatu plaće zaposlenicima spuštene za 20,30 posto, mi smo ih podigli, vjerujući u zadovoljnog radnika kojeg treba nagraditi. Također, želim naglasiti kako je moja plaća u ovom gradu, posljednjih godinu dana od kako obnašam funkciju saborskog zastupnika-nula kuna, a sredstva preumsjerena na stipednije učenika i studenata kakvih je u ovm trenutku 45-ero. “, upoznao je vijećnicu Lukačević, gradonačelnik Grgić. HDZ-ov Tomislav Bećirević zatražio je efikasniju pomoć Grada gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima i upozorio kako je ove pedagoške godine ostalo neupisano čak 70 potencijalnih vrtićaraca. Da je upis djece u vrtić problem, složio se i prvi čovjek Grada, spreman što prije pronaći najbolje rješenje.

“Jedna građevna parcela prenamijenit će se za vrtić u Mjesnom odboru Jug, a kada već govorimo o pomoći sugrađanima, treba istaknuti i kako Grad, nakon što su cijene vrtića snižene sa 600 na 500 kuna, sufinancira 100 kuna. Osim toga, tijekom pandemije sve pogođene poduzetnike oslobodili smo komunalne naknade, spomeničke rente, plaćanja poreza na potrošnju, ali ne može se sve preko noći.”, zaključio je Grgić. Slijedom pitanja SDP-ove Marijane Škare Ivković, Novogradiščani su mogli saznati kako se Grad, računajući na sredstva mehanizma za oporavak gospodarstva pogođenog koronavirusom, javio na natječaj Ministarstva gospodarstva i kandidirao 10 projekata ukupne vrijednosti 221 milijun kuna, među kojima su, između ostalih, i projekti gradskih bazena, uređenja Ulice slavonskih graničara, Trenkove, Male, studentskog kampusa, kao i toliko potrebne rekonstrukcije nadvožnjaka. Predviđenim dnevnim redom gradski su vijećnici nakon aktualnog sata, raspravljali o izvršenju programa održavanja i gradnje komunalne infrastrukture u 2019. godini, izvješćima o radu Gradskog društva Crvenog križa, Gradske knjižnice, Saveza sportova i Vatrogasne zajednice, izmjenama odluka o davanju u zakup i kupoprodaji poslovnog prostora, korištenju zemljišta i javnih površina, cijeni građevinskog zemljišta u vlasništvu grada, te raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn