GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Usvojen Proračun za 2020. u iznosu od 96,6 milijuna kuna

Datum objave: 14. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je i aktualni sat ( i ovaj puta značajno dulji od regularnih 60 minuta) obilovao brojnim temama vezanim uz svakodnevno funkcioniranje grada i svih njegovih službi, središnja točka 18.sjednice Gradskog vijeća bila je, očekivano, usvajanje prijedloga proračuna za 2020. godinu. Prijedlog temeljnog financijskog dokumenta Grada, u kojem su, u narednoj godini, planirani ukupni prihodi u iznosu od 96,6 milijuna kuna, usvojen je sa 11 SDP-ovih “ruku” ZA i 5 protivnih HDZ-ovih

Nastavak radova na izgradnji pratećih sadržaja Sportsko rekreacijskog centra na Slavči, ishođena građevinska dozvola i raspisan natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na rekonstrukciji ulice Ivana Domca, priprema za početak radova na energetskoj obnovi Društvenog doma u Ljupini, izgradnju sportske dvorane Gimnazije, jer i nacrti i projektna dokumentacija su pripremljeni, funkcioniranje Vodovoda Zapadna Slavonija, perspektive Industrijskog parka, izgradnja Tehnološkog inkubatora, budućnost CEKOM-a, priče “teške” 109 milijuna kuna o unapređenju konkurentnosti i izgradnji razvojno istraživačke infrastrukture, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom vrijedan 2,4 milijuna kuna, „Vrata Slavonije”- od stručnjaka sjajno ocjenjen projekt kojim se Nova Gradiška želi brendirati kao turistička destinacija, fotonaponska elektrana, status projekata vezanih za prostor vojarne, sveučilišni campus koji je, zbog prolongiranog Fonda malih gradova, čini se na čekanju, sve veći broj iseljavanja mladih, ali i pozitivne brojke poput onih o 4900 zaposlenih i 600 nezaposlenih… Ovo su samo neke od “vrućih” gradskih tema o kojima su, postavljajući pitanja uglavnom gradonačelniku, tragom interesa sugrađana, a sukladno časnoj dužnosti za koju su birani, “prodiskutirali” novogradiški vijećnici tijekom aktualca 18.sjednice Gradskog vijeća.

I ovaj puta dulji od regularnih 60 minuta, često, uz pitanja popraćen i komentarima i iznošenjem osobnih stavova vijećnika, iznimno dinamičan aktualni sat bio je uvod u središnju točku dnevnog reda sjednice-usvajanje prijedloga proračuna za 2020. godinu, a potom i prijedloga programa i djelatnosti koje se iz njega financiraju. Prijedlog temeljnog financijskog dokumenta Grada, u kojem su, u narednoj godini, planirani ukupni prihodi u iznosu od 96,6 milijuna kuna, usvojen je sa 11 SDP-ovih “ruku” ZA i 5 PROTIV-nih HDZ-ovih .

U proračunu se, rekao je pojašnjavajući pojedine stavke dokumenta, gradonačelnik Vinko Grgić, “vodilo računa o svim segmentima funkcioniranja grada, što potvrđuje niz projekata komunalne infrastrukture, uređenja ulica, razvoja gospodarstva. Nisu bitne brojke, bitna je realizacija i naši zadovoljni sugrađani. Ovo je naše opredjeljenje i naša politika, naš proračun, i vjerujem da ćemo napraviti dosta toga.”, zaključio je čelni čovjek grada.

Za Klub vijećnika SDP-a Prijedlog Proračuna ima i socijalnu i razvojnu komponentu, što je i razlog njegovog prihvaćanja. Osobne i stavove kolega iz kluba, pojasnio je predsjednik, Franjo Kikić. “Neki od njih su projekt „Žena zaželi”, javni radovi, stipendiranje učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza učenika, potpore za novorođeno dijete, nagrade za postignute rezultate učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, jednokratne novčane pomoći, novčane pomoći umirovljenicima, naknade za troškove ogrjeva, pomoć za izgradnju infrastrukture hrvatskim braniteljima, sufinanciranje cijena usluga predškolskog odgoja, sufinanciranje ljetovanja djeci slabijeg imovinskog stanja, pomoći obiteljima sa šest i više djece… Što se tiče razvojne komponente Proračuna, planirana su značajna sredstva za razvoj gospodarstva koja idu kroz Razvojnu agenciju, Tehnološki inkubator, CEKOM, mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i zapošljavanja. Značajna ulaganja planirana su i u komunalnu infrastrukturu, poput rekonstrukcije Domčeve ulice, izgradnje križanja kod HAK-a, odvodnje i javne rasvjete u Mažuranićevoj ulici, izgradnje nove multifunkcionalne dvorane Gradske vijećnice s popratnim sadržajima, Gradskog bazena, fotonaponske elektrane BIOSOL, adaptacie Društvenog doma u Ljupini, ali i onog u Novoj Gradiški u vrijednosti od milijun kuna, nastavka uređenja šetnice uz Šumetlicu do „Tanga”, uređenja gradske tržnice, izgradnje gradskog vidikovca na Slavči, uređenje petog kata zgrade gradske uprave. U prijedlogu Proračuna osigurana su i sredstva za normalno funkcioniranje gradske uprave, gradskih ustanova te svih udruga koje se financiraju iz Proračuna Grada ,”rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

Suprotnog su mišljenja bili oporebni HDZ-ovci čije je stavove i razloge za neprihvaćanje najvažnijeg gradskog dokumenta, u ime Kluba vijećnika, pojasnila Ljiljana Lukačević. “Klub vijećnika HDZ-a, sa proračunom teškim 96,5 milijuna kuna, niste iznenadili, jer smo već navikli na vaše megalomanske proračunske ideje i loše sposobnosti da stomilijunska obećanja ispunite. Tome kao argument idu izvršenja dosadašnjih proračuna u vašem mandatu, koja jasno pokazuju da je vaš domet na rashodovnoj strani 58 milijuna kuna i da s tim ispunjavate samo 77 posto onog što građanima takvim proračunom građanima obećavate. Vidimo da planirate prodati imovinu u vlasništvu Grada u iznosu od skoro 16 milijuna kuna. U dvije i pol godine svoga mandata prodali ste imovinu Grada u vrijednosti osam milijuna kuna, ove godine kanite to na način da prodate 17,7 milijuna kuna. Pitamo se je li to primjer odgovornog upravljanja imovinom u vlasništvu Grada? Što je s programom razvoja gospodarstva, poticanjem zapošljavanja, obrtništva, malog i srednjeg poduzetništa? Naš Klub ovim proračunom nije impresioniran, jer koliko on u brojkama raskošan i bogat bio, s druge je strane sadržajno vrlo siromašan i opet je, kao i dosada, predaleko od onih stvarnih ljudskih potreba naših sugrađana. Ovaj proračun ne vidimo, niti inovativnim niti razvojnim, a niti socijalno osjetljivim,”rekla je predsjednica HDZ-ovog Kluba vijećnika, Ljiljana Lukačević.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn