GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna i novi rebalans

Datum objave: 05. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon ljetnih godišnjih odmora novogradiški su gradski vijećnici u jesenski dio godine, kako i priliči, zakoračili radno-17.sjednicom Gradskog vijeća. Uz gotovo školski, 60-minutni aktualac tijekom kojeg su “prodiskutirane” brojne svakodnevne gradske teme, u nastavku sjednice većinom je glasova usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, kao i treći ovogodišnji rebalans.

Završetak radova na kružnom toku u centru grada, najvjerojatnije i prije planiranog roka od 105 dana, ali i priprema projektne dokumentacije za slijedeći, kod “Pauna”, modernizacija Kožarske i ulice Ivana Domca, za koju je, rebalansom predviđeno 2 milijuna kuna, sanacija zahtjevnog klizišta u Vinogradskoj ulici, izgradnja ceremonijalne dvorane za sahrane i osuvremenjivanje prostora Gradskog groblja, javna rasvjeta, staza u Ljupini, obnova zgrade POU MAR, kao i kapitalni projekti poput CEKOM-a, društvenog doma u Novoj Gradiški- samo su neke od vrućih gradskih tema o kojima su, tijekom “školskog” 60-minutnog aktualca, adresirajući pitanja uglavnom na prvog čovjeka grada, “novopečenog” saborskog zastupnika, gradonačelnika Vinka Grgića, prodiskutirali gradski vijećnici na prvoj jesenskoj sjednici Gradskog vijeća. Nakon što je, izgradnjom kružnih tokova na raskrižju kod crkve BZBDM i kod “Kauflanda” gradski promet, evidentno, značajno rasterećen, isto se očekuje i od aktualnog, u središtu grada.

“Radovi idu planiranom dinamikom iako je moguće da budu završeni i prije roka. Novi kružni tok, financijski puno isplativiji od semaforizacije raskrižja, zasigurno će podići standard prometne infrastrukture u gradu i ubrzati protočnost. Pridonijet će tome i postavljanje semafora na frekventnom križanju kod “Tanga” slijedeće godine, a onda i kružni tok kod “Pauna” za koji će, do kraja godine, biti završena projektna dokumentacija”, upoznao je gradonačelnik, odgovarajući na pitanje SDP-ovog Franje Kikića.

I projekt CEKOM ide dalje. Gdje smo trenutno, zanimalo je predsjednicu Kluba HDZ-a, Ljiljanu Lukačević. “Do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora.Voljeli bi da je to bilo moguće i ranije, ali, lokalna uprava i samouprava, na žalost, ne mogu utjecati na tempo dodjele sredstava.”, zaključio je gradonačelnik. Bude li sve kako je planirano, iduće bi godine na red mogao doći i projekt gradskog bazena težak 15 milijuna kuna, za koji se, ustvrdivši kako je riječ o temi na “kojoj su padali brojni gradonačelnici” , posebno zanimao Željko Bigović. “Mogli smo u tu priču ući i ranije, pa se zadužiti, ali pronašli smo, siguran sam, daleko kvalitetnije rješenje kandidrajući ga, zajedno s još 15 velikih projekata, za sufinanciranje.Prođe li, a ocijenjen je iznimno dobrim, za njegovu izgradnju dobit ćemo čak 85 posto potrebnih sredstava.”, odgovorio je čelni čovjek grada.

Kako sve ne bi ostalo tek na pitanjima, u aktualcu su se pobrinuli Marijana Škara Ivković, zatraživši, slijedom sugestija sugrađana, vraćanje sata na gradski “Korzo” i Vlatko Greiner, upoznajući Novogradiščane sa skorašnjom akcijom čišćenja zapuštenih zgrada koju će, tijekom listopada, o vlastitom trošku, obaviti Hrvatska vojska, prije svega, zaslugom i angažmanom brigadnog generala Siniše Jurkovića, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i Novogradiščanina. Koordinator gradonačelnika za branitelje, Greiner, jedan je od inicijatora postavljanja spomen ploče na zgradi POU MAR, u sjećanje na 21.rujna, najkrvaviji dan Domovinskog rata za grad, s čime je upoznao sugrađane tijekom aktualnog sata sjednice. “28 godina poslije, konačno, dan na koji je Nova Gradiška najteže ranjena, obilježit ćemo na dostojanstven način i s pijetetom.”, prokomentirao je gradonačelnik Grgić.

U nastavku sjednice gradski su se vijećnici očitovali o polugodišnjem izvršenju aktualnog proračuna, kao i njegovom trećem rebalansu. Iako su oba prijedloga usvojena većinom glasova, nezadovoljstvo su iskazali vijećnici Kluba HDZ-a., ponavljajući i ovaj put stav koji su iznijeli i prilikom donošenja i usvajanja najvažnijeg gradskog dokumenta.

“Ovaj, po vama, povijesni Proračun od 116 milijuna kuna je nerealan i vi ga niste u stanju realizirati, što pokazuju i brojke. Na prihodovnoj strani Proračun ste u prvoj polovici godine realizirali sa samo 27 posto godišnjeg plana, a na rashodovnoj sa 24. Što je s kapitalnim projektom izgradnje šetnice za koji rebalansom planirate izdvojiti nova sredstva, studentskim campusom, tehnološkim inkubatorom, projektima poticanja zapošljavanja i poduzetništva? Zbog svega ovoga, ne želimo podržati izvješće o izvršenju Proračuna. Također, nismo zadovoljni ni trećim po redu rebalansom, jer ovakve stalne izmjene postavljaju pitanje upravlja li se gradskim proračunom na pravi način. Osim toga, riječ je i o prilično velikoj stavci povećanja, kako rashoda, tako i prihoda, nejasno za što”, istaknula je obraćajući se gradonačelniku Grgiću, predsjednica Kluba, Ljiljana Lukačević.

“Klub SDP-a Proračun promatra kao živo tkivo podložno svakodnevnim promjenama. Prije 10 godina ova bi konstatacija vjerojatno bila točna, iz jednostavnog razloga jer smo tada imali samo izvorni proračun, bez apliciranja prema sredstvima fondova i ministarstava. Prihodi od poreza su preko 56 posto, komunalna naknada planirana s 8 milijuna kuna, realizirana je sa 47 posto, dok za kapitalne projekte, trebalo bi to svima biti jasno, moraju proći određeni rokovi.” istaknuo je, u ime Kluba SDP-a Marijan Radić.

U trećem rebalansu proračun je povećan za 4, 3 milijuna kuna. Razloge je pojasnio predsjednik SDP-ovog kluba, Franjo Kikić. ” Riječ je o nizu vrijednih projekata, poput izgradnje oborinske odvodnje i javne rasvjete u Mažuranićevoj ulici, a onda i rekonstrukcije Ulice Ivana Domca, što je problem koji se godinama nije riješavao, a kojim ćemo dobiti cestu s biciklističkom stazom i šetnicom, sanirane „jarke”, ali i skoro 3,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tu je i kapitalni projekt kupovina nekretnina, zemljišta i objekata, izgradnja fotonaponske elektrane i uređenje petog kata upravne zgrade Grada. Sve su to projekti koji za cilj imaju poboljšanje izgleda grada i standarda življenja naših sugrađana. Imamo ambicioznog gradonačelnika koji se javlja na puno projekata i zbog toga dolazi do rebalansa s ovako velikim iznosima, no ukoliko je riječ o dobrim projektima, uvijek ćemo ih podržati.”, zaključio je, pojašnjavajući razloge izmjena i dopuna proračuna, predsjednik SDP-ovog kluba, Franjo Kikić.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn