GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: Rekordna popunjenost Tehnološkog inkubatora, završen projekt Gradskih bazena, uskoro novi trgovački centar

Datum objave: 30. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Početak jeseni i radni dio godine, novogradiški su gradski vijećnici označili 3.sjednicom Gradskog vijeća. Uz uobičajeni aktualac koji je na dnevni red stavio brojne teme iz djelokruga svakodnevnog funkcioniranja Grada i njegovih službi, raspravljalo se i o polugodišnjem izvršenju aktualnog gradskog Proračuna.

3. sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška uobičajeno je otvorio aktulani sat koji je, u nešto više od regularnih 60 minuta, i ovaj put na dnevni red stavio brojne teme iz djeloruga svakodnevnog funkcioniranja Grada i njegovoh službi. Zahvaljujući pitanjima vijećnika u fookusu su bile teme iz područja uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture, uređenja i rekonstrukcije pojedinih ulica u gradu, dovršetka projekta gradskih bazena, sanacije crkve svete Terezije Avilske, javne rasvjete, prenamjene prostora stare gradske vijećnice, realizacije projekata CEKOM i Tehnološki inkubator, uređenja dječjih igrališta, saniranja kanalizacijske mreže u prigradskom naselju Kovačevac…

Vijećnicu Nezavisne liste Vinka Grgića Jelenu Kovre zanimao je status projekta Zlatni grad kojim bi Nova Gradiška dugoročno, u prostoru bivše Vojarne, trebala riješiti potrebu za smještajem osoba starije životne dobi. Iz odgovora čelnog čovjeka Grada, gradonačelnika Vinka Grgića, saznali smo kako je riječ o projektu za koji je Grad, svjestan problema, itekako spreman, ali i kako se čekaju sredstva iz Fonda malih gradova i Projekta Slavonije i Baranje.HDZ-ov Davorin Slišurić postavio je pitanje raspisivanja javnog natječaja za imenovanje pročelnika upravnih odjela u gradu te upozorio na, eventualno, zakonsko sankcioniranje, a zanimalo ga je i zašto na prostoru ispred upravne zgrade Grada Nova Gradiška nije postavljen jarbol za zastavu Brodsko posavske županije. “Posljednja revizija provedena u Gradu nije ukazala na ovaj problem, a i svi moji prethodnici su imali sličnu situaciju, praktički, na pročelničkim funkcijama nemamo niti jednog profesionalca. Eventualnim raspisivanjem javnog natječaja vjerojatno bi se pojavilo pitanje hoće li ti ljudi, koji dobro obavljaju svoj posao, proći na natječaju, kakve bi nove ljude dobili, čime bi, vjerojatno, došlo i do novih zapošljavanja za koja, u ovom trenutku, nemamo mjesta.”, odgovorio je gradonačelnik rekavši i kako će zastava Brodsko posavske županije naći svoje mjesto ispred zgrade Uprave.

Osvrnuvši se na nedavnu prodaju nekretnina na prostoru bivše Drvne industrije „Sekulić”, HDZ-ova Marija Mihaljević upozorila je na potrebu čuvanja važnog dijela industrijske baštine Grada i zatražila da se tim povodom stupi u kontakt s novim vlasnicima, a zanimalo ju je i pitanje uređenja prostora oko crkve svete Terezije Avilske u čijem su neposrednom susjedstvu u tijeku i radovi na renoviranju prostora bivše robne kuće. Iz odgovora gradonačelnika saznali smo i da će na prostoru nekadašnjeg drvnoindustrijskog diva kroz neko vrijeme niknuti novi trgovački centar, ali i kako će prostor kulturno povijesnog bisera, crkve svete Terezije doći na red kada se bude radila i fasada zgrade robne kuće u susjedstvu.

Slijedom sve prisutnog problema obiteljskog nasilja, SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić postavila je pitanje osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova, a zanimalo ju je i u kojoj je fazi projekt izgradnje i rekonstrukcije gradskih bazena. I dok se s potrebom za osnivanjem povjerenstva složio i prvi čovjek Grada, na pitanje o gradskim bazenima odgovorio je kako je riječ o projektu koji nije u ingerenciji Grada. “Tvrtka „Odlagalište” je dobila pravo građenja, digla kredit i samostalno provodi sve radnje vezane uz ovaj projekt. Veseli me što su radovi, praktički gotovi, a ovih će dana biti upućen i zahtjev za uporabnom dozvolom. Sa završetkom projekta koji smo svi dugo čekali, dobit ćemo moderan i funkcionalan prostor, a građanima ćemo nastojati izići u susret i s cijenom ulaznice. Što se tiče financijskog dijela izgradnje bazena, svjedoci smo velikog porasta cijena građevnog materijala, zbog čega su, u odnosu na onu startnu, trenutna odstupanja negdje oko 3,59 posto.”, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ov Franjo Kikić upitao je kada će biti rekonstruirane Ulice Mala i baruna Trenka te u kojoj je fazi realizacija projekta CEKOM, te saznao kako su navedene ulice, kao i neki drugi projekti, zbog visoke cijene i vrijednosti, kandidirani prema Fondu malih gradova. “Rekonstrukcije navedenih ulica Grad bi u ovom trenutku „koštale” u brutto iznosu 10 do 12 milijuna kuna, kojih nemamo, stoga, uz sredstva Fonda, računamo i na ona iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Što se tiče projekta CEKOM, vrlo brzo očekujemo raspisivanje natječaja za njegovu izgradnju”, odgovorio je Grgić. Projekt CEKOM-a pohvalio je i HDZ-ov Tomislav Bećirević, a potom postavio pitanje sanacije istočnog dijela ceste u Prvči i apostrofirao potrebu izgradnje novog dječjeg vrtića., s čim se složio i gradonačelnik, upoznavši sugrađane i kolege vijećnike kako je za dječji vrtić Grad već osigurao parcelu kao i preduvjete za dobivanje građevne dozvole, o čemu će se voditi računa pri izradi novoga Proračuna.

Na pitanje nezavisnog Vlatka Greinera o popunjenosti kapaciteta u Tehnološkom inkubatoru, gradonačelnik Grgić odgovorio je da bilježimo rekordnu popunjenost. ” S prvim rujna prostor je popunjen s ukupno 93,33 posto. Svi proizvodni prostori su sto posto popunjeni, postoje i liste čekanja, ostalo je prazno samo 12 uredskih prostora, s time da je njih deset iznajmljeno tijekom ove godine. Uz rekordnu popunjenost, sa zadovoljstvom mogu istaknuti da pripremamo Tehnološki inkubator broj dva “, zaključio je gradonačelnik. Aktualac je zatvorio nezavisni Marijan Radić interesirajući se što je napravljeno nakon ljetnih poplava u zapadnom dijelu grada.

Do kraja sjednice gradski su vijećnici predloženim dnevnim redom raspravljali o polugodišnjem izvršenju aktualnog proračuna, radu Dječjeg vrtića i Gradskog društva Crvenog križa, prijedlogu odluke o prijenosu gradskog zemljišta u vlasništvo Industrijsko-obrtničke škole, te prodaji poslovnog prostora na Trgu Kralja Tomislava.

TEKST: Simonida Tarbuk             FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn