GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Prva radna sjednica u novom sazivu

Datum objave: 08. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon konstituirajuće, održane neposredno nakon svibanjskih lokalnih izbora, članovi aktualnog saziva Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, na poziv nove predsjednice Dinke Matijević, našli su se na prvoj radnoj sjednici na kojoj su, između ostaloga, raspravljali i o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada za 2020.godinu.

Prije nego li odu na zasluženi godišnji odmor, članovi aktualnog saziva Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, na poziv novoizabrane predsjednice Dinke Matijević, našli su se na prvoj radnoj sjednici, nakon konstituirajuće održane neposredno poslije svibanjskih lokalnih izbora. Po dobrom starom običaju, sjednicu je “otvorio” aktualni sat koji su gradski vijećnici, i ovaj put, iskoristili za postavljanje pitanja iz područja svakodnevnog funkcioniranja grada i gradskih službi.

Marijana Radića, vijećnika Nezavisne liste Vinka Grgića zanimala je izgradnja pročistača otpadnih voda, projektna priča koja predstavlja veliki plus za ekologiju Grada i šire okolice. Gradnjom uređaja, upoznao je prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, bit će zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška, tako da će stanovnici imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, dok će ona otpadna biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama. ” Riječ je o projektu izgradnje pročistača u vrijednosti od oko 42 milijuna kuna, koji je, nakon deset godina od idejnog početka, trenutno u završnoj fazi. Njime smo, prvenstveno, realizirali želju svih naših stanovnika za osiguranjem čiste, zdravstveno ispravne, kontinuirane vode za sve i svugdje. Ostao je još pročistač kojim ćemo staviti „točku na i” i zaokružiti ovu vrijednu, zelenu priču”, upoznao je gradonačelnik.

HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimalo je hoće li se smanjiti trenutna stopa prireza poreza na dohodak od 12 posto, što je, kako je ustvrdio, najveća stopa za gradove slične veličine, kao i cijena parkinga od 4 kune. Da je riječ o velikoj stopi složio se i gradonačelnik, rekavši i kako je ,nakon pomne analize, spreman razmotriti njeno eventualno smanjenje, kao i pronaći nove modele za kvalitetniju regulaciju parkiranja u gradu, posebno na uvijek popunjenom, prostoru parkinga kod trgovačkog centra “Konzum”.

Vjerujući kako je, na određene probleme potrebno opetovano upozoravati, HDZ-ova Ljiljana Ptačnik i ovog je puta podsjetila na neprimjerene uvjete na Gradskom groblju, potrebu reguliranja prometa u ovom dijelu grada, održavanja sahrana u vrijeme najvećih vrućina, te neophodnu izgradnju nadstrešnice. “Uslužne djelatnosti trebaju biti na usluzi našim građanima.”, ustvrdila je Ptačnik, s čime se, u odgovoru, složio i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić. “Slažem se s vašom tvrdnjom o neprimjerenom terminu sahrana, zbog čega, u razgovoru s direktorom tvrtke „Ekokong”, razmišljamo i o organiziranju druge smjene ili dežurstva, tako da ne predstavljaju značajniji udar na džepove naših građana. Što se tiče izgradnje, itekako potrebne nadstrešnice na Gradskom groblju, projekt je u pripremi”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika .

Slijedom pitanja vijećnice Nezavisne liste Vinka Grgića, Marije Bradašić Mikolčević, sugrađani su mogli saznati što je s upisima djece u vrtić kao i postoje li planovi za povećanje kapaciteta. Uz sve konkretnija promišljanja i pripreme za izgradnju neophodnog novog objekta s minimalno četiri jedinice, raduje i veliki broj trenutnih ali i novih malih polaznika, upoznao je zamjenik gradonačelnika Vidošić. “Upisi su u tijeku, dobili smo novih 113 zahtjeva, a s ovom godinom iz vrtića je u školu otišlo 50-ak polaznika. Upisat ćemo novih 67 djece, ostaje njih 29 koja nisu iz Nove Gradiške, a jedan im roditelj radi, a tu je i 17 djece jasličke dobi, nakon čega će 20-ak djece ostati neupisano. Kako bi i njima omogućili polaženje vrtića i adekvatnu predškolsku skrb i edukaciju, osigurat ćemo još jedan smještajni kapacitet, zaposliti dvije nove odgojiteljice i do devetog mjeseca upisati još jednu skupinu jasličke dobi. Ostaje činjenica da nam treba još jedan vrtićki objekt s minimalno četiri jedinice, zbog čega je u planu i izgradnja.”

Vruću ljetnu temu, izgradnju gradskih bazena, otvorila je nezavisna Marijana Škara Ivković, upitavši gradonačelnika u kojoj su fazi radovi i hoće li se Novogradiščani ovo ljeto okupati u “vlastitom dvorištu”. ” Iako smo krenuli na vrijeme, procedure oko javne nabave usporavaju i produžavaju krajnji rok za dovršetak projekta, koji je 1.rujna. Betonska “košulja” je gotova, kreće se s keramikom i uređenjem okoliša, kao i završnim radovima, nakon čega nas čeka dobivanje uporabne dozvole. Sve ćemo učiniti da se bar jednom ovog ljeta okupamo, ali u svakom slučaju, bazeni će ove godine definitivno biti gotovi.”, upoznao je Grgić.

Uz interes o mogućem novom zapošljavanju u gradskoj upravi nakon svibanjskih izbora, SDP-ov Franjo Kikić se osvrnuo i na nedavni zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja za skidanjem saborskog imuniteta zastupniku Vinku Grgiću. “Hoće li pokretanje kaznenog postupka od strane Ureda EU, pri čemu ne ulazim u vašu krivnju poštujući presumpciju nevinosti, imati negativan utjecaj na daljnje apliciranje Grada prema EU sredstvima?, upitao je Kikić.” Na tu temu ništa ne mogu reći, ne zato što sam pod prisegom ili ne smijem, nego zato što još uvijek nisam ništa dobio pismeno, osim da ćemo, vezano uz natječaje, svakako provjeriti je li riječ o ograničavajućem faktoru, što do sada nije bio slučaj. Moram, osim toga reći i kako su djelatnici gradske uprave pod stalnim istragama i izvidima, kao i da ovo nije ni prva a, kako stvari stoje, sigurno ni zadnja takva provjera, jer trebamo i moramo biti pod prismotrom i za sve odgovarati, baš kao i što netko treba kontrolirati naš rad sa zakonske strane. Prihvaćajući dužnost gradonačelnika prihvatio sam da se kontrolira i moj kao i rad Gradske uprave koju vodim.”, zaključio je gradonačelnik.

S pitanjima o budućnosti projekta “Zlatni grad” za najstarije sugrađane, potencijalnoj izgradnji doma za starije i nemoćne, potrebi mijenjanja spomen ploče postavljene ispred zgrade POU M.A.R, kao i otežanog dotoka vode u Požeškoj ulici, aktualac su zaključile SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić, nezavisni Vlatko Greiner i HDZ-ova Marija Mihaljević. Do kraja sjednice pred gradskim je vijećnicima rasprava o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada za 2020.godinu, izvješće o radu i poslovanju gradskih ustanova i institucija, program rada Gradskog vijeća za razdoblje od rujna do prosinca ove godine, kao i izvješće o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture, kao i o stanju u prostoru Grada.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn