GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Prva ovogodišnja sjednica uz 20-minutni aktualac i mjere zaštite

Datum objave: 18. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – U pomalo drugačijim okolnostima, slijedeći preporuke vezane uz epidemiju koronavirusa, ubrzanim tempom, s nikad kraćim aktualcem u kojem, prema ranijem dogovoru, nisu sudjelovali vijećnici SDP-a, pod predsjedanjem dr.Ljepše Rakas Vujčić, održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Nova Gradiška, prva u aktualnoj godini.

Slijedeći preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, pridržavajući se mjera zaštite od koronavirusa, ubrzanim tempom, kako je to i najavila njegova predsjednica, dr.Ljepša Rakas Vujčić, novogradiški su gradski vijećnici održali 20. sjednicu Gradskog vijeća, prvu u ovoj godini. Sjednicu održanu u pomalo drugačijim okolnostima, uz molbu upućenu vijećnicima da ne postavljaju pitanja koja, zbog važnosti ne mogu čekati slijedeću, uobičajeno je “otvorio” nikad kraći 20-minutni aktualac u kojem, prema ranijem zajedničkom dogovoru, nisu sudjelovali vijećnici SDP-a.

Vjerujući kako je novonastali globalni javno zdravstveni problem ozbiljan udar na gospodarstvo, a situacija u kojoj se nalazimo, daleko značajnija od politike, pa i, kako je rekao, svega ostaloga, HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimalo je ima li Grad spremne mjere kojima će pomoći sugrađanima tijekom epidemije koronavirusa. “Ima i hoće”, odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić, ističući , na prvom mjestu, brigu o svojim “seniorima” kojima će Grad omogućiti da ne dolaze na gradsku blagajnu na vrijeme plaćati račune jer im se neće zaračunavati kamata.

“Također, zajedno s drugim gradonačelnicima pripremamo određene mjere čiji je nositelj država, a čemu ćemo se i mi prikloniti.”, upoznao je prvi čovjek Grada. Ustrajući na uvjerenju kako je na gradskom groblju neophodno potrebno stvoriti primjerenije i dostojanstvenije uvjete za ukop, HDZ-ovu vijećnicu Ljljanu Ptačnik i ovaj je puta zanimalo što je s planiranom nadstrešnicom. “Jednoglasno je na ovom Vijeću još 2010. donesena odluka za realizaciju projekta koji predviđa postavljanje nadstrešnice i izgradnju ceremonijalne dvorane. Riječ je, međutim o projektu za koji je potrebno 5,6,7 milijuna kuna, a treba otkupiti i još dvije kuće. U ovome trenutku za to nemamo novaca, a ne želimo napraviti nešto što nije adekvatno, potrošimo milijun ili dva i onda, za dvije ili tri godine kada budemo imali novca, to rušimo. Prijavili smo projekt, ako prođe i sve bude kako treba, kupit ćemo kuće i ići u realizaciju.”, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Antuna Škvorčevića je zanimalo koliko je gradskih nekretnina prodano i za koji iznos, te kako to da u Proračunu nema novca za stare projekte, a već se provode novi, a Željka Bigovića, vijećnika Liste građana, gdje će se zaposliti Novogradiščani koji će se vratiti zbog koronavirusa. “Reći ću Vam samo jednu stvar, 2016. godine kada sam preuzeo upravljanje gradom broj zaposlenih u Novoj Gradiški je bio 3700, a danas je 4900. Broj nezaposlenih 2016. godine bio je nešto više od 1500, danas je to negdje oko 600. To je moj odgovor na Vaše pitanje.”, zaključio je gradonačelnik Grgić. U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno
prihvatili izvješća o izvršenju plana gospodarenja otpadom i količinama odbačenog otpada u okoliš, usvojili Prijedlog odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada u IPNG budućim investitorima, odluku o davanju na korištenje nekretnina u vlasništvu Grada POU „“Matija Antun Relković“, Gradskoj knjižnici i Gradskom muzeju kojom se reguliraju međusobni odnosi, prihvatili prijedloge odluka o ukidanju statusa općeg dobra za zemljište u Zagrebačkoj ulici kako bi se mogle ishoditi dozvole za izgradnju komunalne infrastrukture, odluku o izmjenama odluke o korištenju zemljišta i javnih površina u gradu, kao i onu o imenovanju prof. Biljane Dakić. za v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice. Protiv prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama gradskog proračuna za 2020. i davanja jamstva Zagrebačkoj banci za kredit gradskoj tvrtki Odlagalište d.o.o, za izgradnju gradskog muzeja, bili su vijećnici HDZ-a, obzirom da, unatoč činjenici kako, naglasili su,” nisu protiv izgradnje bazena, imaju pitanja, jer nisu dovoljno informirani”. Riječ je o dugoročnom kunskom kreditu u iznosu od 15 milijuna kuna s fiksnom godišnjom kamatom od 1,1 posto na rok otplate od 10 godina. Ukoliko situacija s epidemijom koronavirusa ne postane još ozbiljnija, slijedeća, 21. sjednica Gradskog vijeća, trebala bi se održati kroz mjesec dana, kada će vijećnici, sukladno odluci usvojenoj na prijedlog SDP-ovog Franje Kikića na prvoj ovogodišnjoj sjednici, raspravljati o aktivnostima i Planu poslovanja tvrtke Vodovod Zapadne Slavonije d.o.o.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn