GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: Polusatni aktualac, poslovanje Industrijskog parka, CEKOM-a, Odlagališta…

Datum objave: 31. 1. 2022. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Novogradiški vijećnici održali su danas 6. sjednicu Gradskog vijeća uz aktualna pitanja o svakodnevnom funkcioniranju grada.

Na poziv predsjednice Dinke Matijević novogradiški su vijećnici mjesec siječanj “zaključili” 6. sjednicom Gradskog vijeća koju je “otvorio” neuobičajeno kratak aktualni sat. 30-ak uvodnih minuta gradski su vijećnici, kako je to uobičajeno, iskoristili za postavljanje pitanja iz područja svakodnevnog funkcioniranja Grada i gradskih službi.

Nezavisnu Mariju Bradašić Mikolčević zanimalo je razmišlja li se o rekonstrukciji dječjeg igrališta u Kikićevom naselju kao i uređenju prilaza zgradi Gradske uprave, a Mateja Zborila u kojoj su fazi radovi na uređenju zapadnog dijela Ulice Zrinskih te postoji li, zbog veće sigurnosti sudionika u prometu, mogućnost proširenja ulaza u Slavonsku ulicu. Iz odgovora prvog čovjeka Grada, gradonačelnika Vinka Grgića, vijećnici i sugrađani su saznali kako je ovogodišnjim proračunom, s iznosom od 200 tisuća kuna, planirano uređenje dječje igrališta na Pustarama u Ljupini i Ulice svetog Roka, zbog čega će sporno igralište u Kikićevom naselju na red doći u slijedećem programskom razdoblju. Što se tiče radova na prilazu zgradi Gradske uprave, ovih se dana počinje s popločavanjem., a u planu je i postavljanje rampe za invalide te stupa za jarbol Brodsko posavske županije.

I dok će se s “problemom” u Slavonskoj ulici upoznati stručne gradske službe, za rekonstrukciju Ulice Zrinski osigurana su dva milijuna kuna i raspisan natječaj, a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta. ” Riječ je o projektu kojim bi i Lanosovićeva i Lobina ulica dobile drugi sloj asfalta”, zaključio je gradonačelnik odgovarajući kolegi Zborilu. Na pitanje nezavisnog Vlatka Greinera o istraživanjima termalne vode i realizaciji projekta CEKOM, gradonačelnik je odgovorio: “Projekt istraživanja termalnih voda je završen, u tijeku je evaluacija. Riječ je oi priči koja bi trebala biti sufinancirana europskim novcem, a ukoliko prođe bilo bi to nešto novo i iznimno pozitivno za grad. Kada je riječ o CEKOMU, protekli su tjedan otvorene ponude za izgradnju zgrade, a na pojekt vrijedan 42 milijuna kuna javile su se četiri tvrtke. S odabirom najpovoljnijeg ponuđača kreće se s realizacijom ovog dijela ovog vrijednog projekta.”. I dok je Greiner u potpunosti dobio odgovor na postavljeno pitanje, HDZ-ovoj Mariji Mihaljević gradonačelnik nije mogao decidirano odgovoriti što je s rekonstrukcijama Gupčeve i Ulice Grgura Ninskog, jer, iako je za Gupčevu lokacijska dozvola napravljena još prije nekoliko godina, rješenje se, zbog specifičnog položaja ulice, još uvijek ne nazire, a slično je i s ulicom Grgura Ninskog, za koju su se u Gradu, rekao je njegov prvi čovjek, nadali sredstvima Fonda malih gradova koji, trenutno, također stoji na mjestu.

Slijedom pitanja nezavisnog Zorana Gazibarića Novogradiščani su saznali u kojoj su fazi radovi na Društvenom domu u Ljupini za koji su osigurana sredstva, kao i da će Grad na sve načine nastojati mještanima ovog prigradskog naselja olakšati priključenje na kanalizacijsku mrežu. Na pitanje SDP-ovog Franje Kikića o opravdanosti izgradnje treće gradske osnovne škole u južnom dijelu Grada, obzirom na evidentno smanjen broj školaraca, Grgić je odgovorio kako nije aktivno uključen u realizaciju spomentog projekta, jer školstvo je “posao” županije, ali mu se ideja, prije svega zbog plana o prelasku na jednosmjensku nastavu, sviđa, iako o svemu treba pitati i Gradsko vijeće, rekao je, upoznavši vijećnike i s idejom izgradnje trećeg dječjeg vrtića u Gradu. ” Ove je godine plan krenuti u projektiranje i ishođenje građevinske dozvole, a kada govorimo o ovoj temi recimo i kako je tu i još uvijek neriješeno pitanje nadvožnjaka koje bi, prema najavama, u dogledno vrijeme trebale završiti Hrvatske željeznice”. odgovorio je gradonačelnik.

Slijedom pitanja nezavisnog Marijana Radića o prodaji zemljišta u Industrijskom parku kao i dolasku potencijalnih novih ulagača, vijećnici su saznali kako je prije 20-ak dana raspisan natječaj za 40 hektara na koji su se javile tvrtka iz Njemačke, Austrije i lokalni start up, kao i da je u fazi nadmetanja drugi natječaj koji bi trebao biti realiziran do kraja veljače i rezultirati novim ozbiljnim igračima u novogradiškoj industrijskoj zoni. Polusatni aktualac zaključio je HDZ-ov Tomislav Bećirević pitanjima jesu li gradski bazeni dovoljno duboki i dugi za plivanje, kao i postoji li u gradu servis za održavanje stakala na novoj gradskoj vijećnici. Iskazujući oštro neslaganje s ranije predloženom nadopunom dnevnog reda sjednice, uoči njenog početka, priopćenjem se, u ime kluba HDZ-a oglasila njegova predsjednica Ljiljana Ptačnik, upoznavajući kako su vijećnici s nadopunom, kako je rekla, “na vat na nos” upoznati tek prije tri dana, u petak, 28.siječnja. ” Na isti se način sazivaju i sjednice, a gradske se vijećnike, posebno one oporbene, stavlja pred gotov čin. Za aktualnu, 6.sjednicu naknadno je uvrštena točka o donošenju odluke o promjeni cijene vrtića koja bi s trenutnih 500, trebala biti povećana na 600 kuna.Povećanje dolazi na zahtjev Upravnog vijeća vrtića koje potpisuje predsjednica Marijana Škare Ivković uz lakonsko obrazloženje da je riječ o potrebi jer se troškovi programa konstantno povećavaju.

Gradski vijećnici HDZ-a posebno podvlače da je Nova Gradiška 2011. brojila prema tadašnjem popisu stanovništva 14.229 stanovnika, a da popis stanovništva iz 2021. pokazuje da Grad s prigradskim naseljima broji 11.719 stanovnika, a bez prigradskog stanovništva ima manje od 10.000 stanovnika. U nepovoljnoj demografskoj situaciji ističemo da je HDZ u protekle 4 godine konstantno upozoravala na nepovoljna demografska kretanja u gradu te tražila tematsku sjednicu o demografskoj obnovi, ali nismo naišli na razumijevanje, kako tada vladajućeg SDP-a, tako i trenutne Nezavisne liste Vinka Grgića koji nastavljaju s anti-demografskim trendom. Napominjemo da Umag, Belišće, Vrlika i Obrovac imaju potpuno besplatan smještaj djece u dječjem vrtiću, najjeftinije prolaze roditelji u Komiži na otoku Visu u kojoj cijena dječjeg vrtića košta 270 kuna za prvo dijete, dok je u Čabru, Ninu i Otočcu cijena vrtića za prvo dijete 300 kuna, a značajno povoljniji od novogradiškoih su i dječji vrtići u Sinju, Orahovici, Kutjevu, Starigradu, Visu, Slatini, Ivanić gradu, Splitu, Vukovaru i Belom Manastiru”, zaključuje u priopćenju, u ime HDZ-ovog kluba Ljiljana Ptačnik, ističući kako će zahtijevati da se točka skine s dnevnog reda i cijena dječjeg vrtića ne podiže, te da Grad, u sklopu demografskih mjera, značajnije sudjeluje u sufinanciranju cijene vodeći tako računa i o ostanku mladih obitelji u Novoj Gradiški.

Kako novinari, zbog epidemioloških razloga, nisu mogli nazočiti ostatku sjednice, a službeni streaming na stranici Grada donosi tek tijek aktualca, dodajmo da su pred gradskim vijećnicima predloženim dnevnim redom još izvješća o poslovanju trgovačkih društava Industrijski park, Centar kompetencija za napredno inženjerstvo, Odlagalište., Eko kong, Vodovod Zapadne Slavonije, kao i prijedlog Programa rada Gradskog vijeća za aktualnu 2022. godinu.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn