GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Otvorenje gradskih bazena, revizija projekta BIOSOL i Reciklažno dvorište, zaduženja grada, infrastrukturna ulaganja

Datum objave: 12. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Uz iznimno sadržajan aktualni sat tijekom kojeg su Novogradiščani, slijedom vijećničkih pitanja, saznali niz novosti vezanih uz projekte modernizacije i obnove koji će dodatno izmijeniti poznato lice središta grada, 9. sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška javnosti je donijela i informaciju o zaduženosti Grada, kao i danim jamstvima i suglasnostima

9.sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška održana pod predsjedanjem Dinke Matijević u uvodnom je aktualcu, slijedom niza vijećničkih pitanja, Novogradiščane upoznala s nizom novosti iz područja komunalne infrastrukture kao i brojnim projektima modernizacije i obnove koji će dodatno izmijeniti poznato lice središta grada. Znajući kako je nedavno kraju priveden dugočekani projekt obnove gradskih bazena, aktualni je sat “otvorila” SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić pitanjem o datumu službenog početka rada, dok je vijećnicu s Nezavisne liste Vinka Grgića, Mariju Bradašić Mikolčević zanimala cijena ulaznica za bazen ali i trenutni status projekta uređenja stare robne kuće u kojoj bi svoje mjesto trebala pronaći nova Gradska knjižnica. Iz odgovora gradonačelnika Grgića Novogradiščani su mogli saznati kako će bazen, uz sadržajno iznimno bogat popratni program, biti otvoren 10.lipnja, ali i kako nije osmišljen samo za kupanje nego i kao mjesto susreta i događanja. ” Gledali smo da cijena bude korektna i prihvatljiva svima, te smo u proračunu za sufinanciranje ulaznica ostavili 300 tisuća kuna. Dnevna ulaznica za odrasle prodavat će se po cijeni od 20, a za djecu po 10 kuna, dok će cijene onih mjesečnih iznositi 300, odnosno 200 kuna”, rekao je gradonačelnik mo mjesečno 300 kn za odrasle, djecu 200 kn.” – rekao je gradonačelnik, dodajući kako bi radovi na projektu uređenja prostora bivše robne kuće trebali startati vrlo brzo i biti završeni u roku od 6 mjeseci.

Nezavisnu Jelenu Kovre zanimalo je što je s inicijativom postavljanja spomenika zavičajniku Josipu Pintariću Puci čija će peta godišnjica smri biti obilježena velikom likovnom izložbom u Gradskom muzeju. “Spomenik, djelo akademskog slikara Ante Jurkića je u izradi, a trebao bi biti postavljen ispred zgrade Turističke zajednice. Iako je njegovo otkrivanje bilo predviđeno za Novogradiško glazbeno ljeto, zbog poteškoća u dobivanju potrebne dokumentacije ovaj će datum, ipak biti prolongiran”, odgovorio je prbi čovjek Grada. Uz pitanje zašto još nije osnovan novi saziv Savjeta mladih, HDZ-ovu Mariju Mihaljević zanimalo je i što je s realizacijom plana uređenja i rekonstrukcije pojedinih, još uvijek neuređenih ulica u gradu. “U prvih godinu i pol dana mandata novog saziva aktualne gradske vlasti cilj nam je urediti središnji dio grada, a odmah nakon toga krenuti i s uređenjem i rekonstrukcijom Domčeve, Trenkove, Ulice Mala, Purgarićeve, Ulice Prkos, kružnog toka kod „Pauna” i svih onih drugih ulica koje zahtijevaju obnovu. Za sve njih priprema se projektna dokumentacija i do kraja našeg mandata nadam se da ćemo veliki dio sanirati i urediti”, odgovorio je gradonačelnik, rekavši i kako bi vrlo skoro trebao biti raspisan natječaj za novi saziv tijela čija je glavna uloga artikuliranje ideja mladih Novogradiščana. U odgovoru gradonačelnika na postavljeno pitanje nezavisnog Vlatka Grainera o eventualnim utvrđenim nepravilnostima i provedenoj reviziji projekata BIOSOL i Reciklažno dvorište, vijećnici i sugrađani mogli su saznati kako su obavljeni svi potrebni nadzori ali i kako su u Grad stigle pohvale o uspješno provedenim navedenim projektima. Kako je riječ o temi koja je, zbog navodnih pogodovanja, billa u interesu javnosti, gradonačelnik je sa zadovoljstvom priopćio rezultate nadzora i pohvalio djelatnike gradske Uprave koji su na njima radili.

Dobivši na uvid ugovor koji su sklopili Srpska pravoslavna crkva i Grad Nova Gradiška oko zamjene nekretnina na Slavči i u središtu grada, HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimali su pravni učinci i datumi sklapanja pojedinih ugovora, a zatražio je i informaciju o stanju obrtništva u gradu Nova Gradiška.”Ugovori o zamjeni nekretnina su potpisani sa Srpskom pravoslavnom crkvom, rezultat svega je činjenica da su čestice u centru u vlasništvu Grada Nova Gradiška i da bi se trebalo krenuti s uređivanjem središnjeg gradskog trga”, uslijedio je odgovor gradonačelnika. Nakon aktualca koji se već godinama izravno prenosi, građani su po prvi puta imali priliku čuti i raspravu o 2. točki dnevnog reda, koja se odnosila na informacija o zaduženosti grada Nove Gradiške danim jamstvima i suglasnostima, odnosno zaduženosti tvrtki u vlasništvu grada. Podsjetimo, tvrtka CEKOM Nova Gradiška obratila se Gradu kao osnivaču sa zahtjevom za davanje jamstva kao instrumenta osiguranja urednog povrata kredita, a koji služi za ulaganja u istoimeni kapitalni projekt . Riječ je o dugoročnom kreditu u iznosu od 25 milijuna kuna. Sa zahtjevom za davanje jamstva za kredit u iznosu od 2,7 milijuna kuna koji će služiti za financiranje ulaganja u Cekom, Gradu se obratila i tvrtka Industrijski park. Prema informacijama o zaduženosti grada, temeljem jamstava i suglasnosti, taj iznos sada je nešto veći od 26 milijuna kuna, a uz nova jamstva dug će na kraju godine, kako navode u Gradu, iznositi 44.300.000,02 kune. S iznosima zaduženja vijećnike je na sjednici upoznala Ljiljana Ranisavljević, pročelnica za financije, pojasnivši kako se pojedini iznosi mogu razlikovati jer su u ranijim dokumentima navdene samo glavnice, a u drugima glavnice s kamatama.„Očekivani iznos je 44 milijuna i 300 tisuća kuna, u što je uključeno i novo zaduženje. Radi se o jamstvu za gradske bazene od 13,8 milijuna, 2, 8 milijuna Industrijski park, 25 milijuna kuna CEKOM i 2,7 milijuna Industrijski park.“, rekla je pročelnica. Nakon izlaganja gradonačelnika o financijama i zaduženosti grada, riječ je preuzeo HDZ-ov Davorin Slišurić usporedivši podatke koje su vijećnici dobili na prethodnim sjednicama, s ovim aktualnima. “Prema viđenim podacima, dugovi pojedinih tvrtki nisu se smanjili, nego povećali. Gledajući ovaj iznos, respektirajući što je rekao gradonačelnik, proizlazi da će do kraja godine, doći do određenih kreditnih zaduženja koja će biti pokrivena jamstvima do predvidljivo ovog iznosa, a ne mora biti. Oko ostaloga se, u načelu, možemo usuglasiti, međutim, za svega 2,3 tvrtke ipak su to veliki krediti. Naš proračun je oko 68,8 milijuna, a ako jamstva zaista budu išla na iznos od 44 milijuna kuna, to će značajno dovesti do nekog drugog iznosa i do nekog drugog zaključka vezano za ovu točku dnevnog reda.“ , zaključio je Slišurić.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn