GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Oproba napustila sjednicu, traži se mišljenje građana o izgradnji zatvorenih bazena vrijednih 3,2 milijuna eura

Datum objave: 20. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako se iz dnevnog reda moglo zaključiti kako je riječ tek o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije godišnjih odmora i kraće ljetne stanke, vijećnici HDZ-a sjednicu su napustili sjednicu nakon neuvaženog zahtjeva Davorina Slišurića da se informacija o izgradnji gradskih zatvorenih bazena skine s dnevnog reda ili o njoj raspravlja na kraju.

Aktualni sat 16.sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, posljednje prije godišnjih odmora i kraće ljetne stanke, ne bi bio ni po čemu poseban da ga, na samom kraju, kako su ranije i najavili, nisu napustili vijećnici iz redova HDZ-a. Učinili su to nakon što vladajući nisu uvažili zahtjev Davorina Slišurića  da se informacija o izgradnji gradskih zatvorenih bazena skine s dnevnog reda ili o njoj raspravlja na kraju sjednice. Svoj zahtjev Slišurić je, u ime HDZ-ovog Kluba vijećnika potkrijepio tvrdnjom da informacija nije u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća.

Nakon što je pročelnik Grada, Zlatko Zebić rekao da je prijedlog HDZ-a neosnovan jer se radi samo o informaciji o kojoj se ne donose odluke i ne glasa, vijećnici većinom glasova nisu prihvatili Slišurićev zahtjev, pa su oporbenjaci vijećnicu napustili za vrijeme prezentacije idejnog rješenja projekta. Kako je, prema riječima gradonačelnika, riječ o velikom projektu koji žele realizirati u interesu javnosti, ali i temi koja, po njihovom mišljenju, nikako nije trebala “dići toliko prašine”, s izgledom budućih zatvorenih bazena, kroz prezentaciju idejnog rješenja, u nastavku su se sjednice mogli upoznati tek vladajući vijećnici.Od projektanata se moglo tako doznati da će se zatvoreni gradski bazen, mali i veliki, sa welnessom graditi na prostoru „Remonta“, uz otvorene gradske bazene. Gruba procjena izgradnje gradskih bazena na površini od 2000 četvornih metara iznosi 3,2 milijuna eura bez PDV-a. Zbog PDV-a je dobro da nositelj projekta bude Odlagalište d.o.o, a financirao bi se preko HABOR-a. na 10 do 15 godina uz dvije godine počeka. Grad će se javiti na natječaj za bespovratna sredstva i sredstva HABOR-a s modelom kreditiranja sa otpisom glavnice, pri čemu je realno očekivati otpis od 50 posto dok bi ostatak namirio Grad, odnosno Novogradiščani u slučaju da ne bude kreditnog  zaduženja, što bi prema izračunu, koji je obrazložio gradonačelnik, po domaćinstvu bilo, neznatnih  5 eura mjesečno. Riječ je o značajnim  sredstvima koja u takvom iznosu Grad do sada nije ulagao u neki projekt, zbog čega nas itekako zanima stav građana rekao je Grgić, vjerujući da će se projekt zatvorenih bazena u konačnici ipak realizirati bez učešća građana.

Aktualni je sat, prije napuštanja vijećnice, otvorila HDZ-ova Ljiljana Ptačnik pitanjem što je s peticijom građana iz ulica Izidora Kršnjavog, Franje Račkog i Ulice kralja Petra Krešmira IV za regulacijom prometa u tom dijelu grada i zahtjevom za izmještanjem teške mehanizacije iz ovog dijela grada te zašto Grad Nova Gradiška nema model pomoći roditeljima osnovnoškolaca pri nabavci neophodne školske opreme i materijala, za što je navela primjere iz drugih gradova. HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimalo je zašto se ne održava dječje igralište u Voćarskoj ulici te je li napravljena analiza kako će se nadoknaditi prihodi koji su dosada dolazili od prireza na dohodak. Što je s mostom na Prkosu i preusmjeravanju prometa u Vinogradskoj ulici te  obnovom dječjeg igrališta u Kikićevom naselju, zanimalo je nezavisnu Jelenu Kovre, a Mariju Bradašić Mikolčević što je s priključcima na gradsku vodu za žitelje produžetka Voćarske, odvojka Ulice braće Radića te produžetka Prognaničkog naselja.

Nezavisni Vlatko Greiner osvrnuo se na u subotu održanu svečanost otkrivanja spomen-ploče s imenima 28 poginulih pripadnika ratne novogradiške 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi” te zatražio informaciju o radovima na energetskoj obnovi višestambene zgrade u Ulici Karla Dieneša. HDZ-ovu Marija Mihaljević zanimalo je što je s prostorom stare Gradske vijećnice i novim cijenama parkiranja u gradu, a nezavisnu Saru Šefer informacija o biciklima za komunalne redare nabavljenima iz projekta Biosol, kao i mogućnost vraćanja starog sata u središnju gradsku ulicu. Nezavisnog Mateja Zborila zanimalo je  razmišlja li se da se, zbog sigurnosti prometa, na županijskoj cesti na potezu „Kaufland” prema Zvonimirovoj ulici, napravi uspornik, a nezavsni Zoran Gazibarić je upozorio na problem stanovnika Ulice Kralja Zvonimira te upitao u kojoj su fazi radovi na uređenju Željezničke.  Aktualac je zaključio HDZ-ov Tomislav Bećirević pitanjem zašto nije u funkciji slavina u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: Novagra.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn