GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – O kašnjenju projekata, problemu klizišta i utjecaju najavljene porezne reforme na financije Grada

Datum objave: 01. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Čak 13 od nazočnih 14 vijećnika imalo je pitanja za gradonačelnika na 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška održanoj pod predsjedanjem Dinke Matijević. Uz gotovo dvosatni aktualac, sjednicu je obilježilo i izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg Proračuna, a gradski su vijećnici raspravljali i o prijedlogu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika, izmjenama odluka Detaljnog plana uređenja Zona malog gospodarstva, te raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području grada

Dvosatni aktualac, prepun pitanja iz različitih sfera života i funkcioniranja Grada, upućenih mahom njegovom prvom čovjeku, saborskom zastupniku, gradonačelniku Vinku Grgiću, obilježio je 15. sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, održanu pod predsjedanjem Dinke Matijević. “Uvodni” dio sjednice”otvorio” je HDZ-ov Tomislav Bećirević pitanjem uređenja komunalne infrastrukture na Trgu kneza Višeslava te rada uređaja za retenciju kod željezničkog prijelaza u Prvči. Bećirevićevog stranačkog kolegu, jedinog Novogradiščanina u Županijskoj skupštini, Davorina Slišurića zanimalo je u kojoj će mjeri najavljena reforma poreznog sustava i ukidanje prireza utjecati na Grad i njegove financije Grada.

“Iako prijedlog još nije došao u Sabor, iz razgovora s pročelnicom za financije, saznao sam kako njime gubimo oko 4 milijuna kuna, a činjenica je i da smo imali najveći prirez od 12 posto. Što ćemo i kako ćemo stupi li reforma na snagu, tek ćemo vidjeti, ali jasno je i da bi u tom slučaju mnogi veliki projekti otpali.”, odgovorio je gradonačelnik. Što se čini na saniranju dugogodišnjeg problema klizišta u Vinogradskoj ulici, zanimalo je nezavisnog Vlatka Greinera kojeg je prvi čovjek Grada upoznao kako su povučeni svi mogući potezi, ishođena, pa i produžena građevinska dozvola za rekosntrukciju spornog prostora, ali i potrošeno  29 tisuća kuna za sanaciju 2020. godine. “Za „ozbiljan” zahvat potrebno nam je oko 380 tisuća eura, međutim prije samog investiranja potrebno je zadovoljiti sve potrebne uvjete jer je činjenica da Grad Nova Gradiška nije vlasnik tih parcela. Zbog kompleksnosti problema poslan je i zahtjev „Hrvatskim vodama” za sufinanciranjem, no odgovor još nismo dobili “, zaključio je Grgić.

Ivana Adžića, novog gradskog vijećnika iz redova SDP-a, koji je zamijenio Franju Kikića, zanimalo je dokle se stiglo s uređenjem ulica baruna Trenka i Male, kao i ulica svetog Vida i Boškovićeve koje još uvijek nisu ni asfaltirane. “Trenkova i Mala su mi noćna mora”, odgovorio je gradonačelnik, podsjetivši kako je riječ o projektima koji su trebali biti financirani iz Fonda malih gradova i koji, na žalost, zbog kompleksnosti i visoke cijene, čekaju neke nove izvore financiranja.

Gradska komunalna infrastruktura bila je tema pitanja i HDZ-ove Marije Mihaljević koju je zanimalo hoće li rasti cijene odvoza komunalnog otpada kao i što je s mogućnošću parkiranja u užoj gradskoj zoni. “Neće doći do nikakvog povećanja cijena odvoza otpada, radi se samo o preraspodjeli sredstava koja ćemo iskoristiti za nabavku komunalne opreme, a kada govorimo o parkiranju, uža gradska jezgra ubrzo će biti crvena i kao takva zabranjena djelatnicima Grada, koji uglavnom parkiraju na tom prostoru”, pojasnio je direktor tvrtke „Odlagalište” d.o.o. Marijan Furić. Pitanje uređenja najnovijeg kružnog toka u gradu, onog kod Pauna, apostrofirala je Jelena Kovre, a gradonačelnik odgovor iskoristio za komentar o aktualnim radovima na rekonstrukciji Gradske tržnice i izgradnji tribine na stadionu NK Sloga.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik kolege vijećnike ali i sugrađane koji su sjednicu pratili u izravnom prijenosu upoznala je s peticijom stanara Ulice kralja Petra Krešimira IV. u kojoj od gradske vlasti traže da zabrani prometovanje tim dijelom grada vozilima iznad 7,5 tona, izmjeste parking za tešku mehanizaciju te im urede pješačku stazu, što je, prema riječima gradonačelnika,  investicija predviđena za slijedeću godinu. Nezavisnog Marijana Radića zanimalo je što će se učiniti s nastalim muljem kao produktom prečistača voda iz projekta akumulacije Nova Gradiška – Rešetari – Cernik, a Zorana Gazibarića u čijoj je ingerenciji održavanje kružnog toka kod Industrijske zone. U ostatku sjednice gradski su vijećnici većinom glasova usvojili izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg Proračuna, te predloženim dnevnim redom, raspravljali o prijedlogu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika, izmjenama odluka Detaljnog plana uređenja Zona malog gospodarstva, te raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području grada.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn