GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: O gradskim temama i prijedlogu Proračuna – online

Datum objave: 28. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovoj godini koja je zbog epidemioloških razloga održana online, uz aktualni sat koji je iznjedrio niz zanimljivih gradskih tema, glavna točka dnevnog reda bio je prijedlog Proračuna za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu

Iako pomalo i povijesna, obzirom da je, zbog poznate epidemiološke situacije, po prvi puta održana elektroničkim putem, posljednja, 25.sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, po svemu je ostalom, bila uobičajena. Glavnoj točki dnevnog reda – Prijedlog Proračuna za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023.godinu, prethodio je aktualni sat, koji je, kao i uvijek, iznjedrio niz zanimljivih gradskih tema.

Uz pozdrave sugrađanima i zahvalu upućenu liječnicima i zdravstvenom osoblju novogradiške Opće bolnice na svemu što čine kako bi pacijentima u ovim teškim vremenima pružili adekvatnu skrb,”otvorila” ga je HDZ-ova Ljiljana Ptačnik. Željka Bešlića, vijećnika iz redova iste stranke, zanimalo je je li Ugovor o pravu građenja Gradskih bazena sklopljen između Grada i tvrtke Odlagalište, uvod u postupak dizanja kredita u iznosu od 10 milijuna kuna, što u, kako je rekao, ovim vremenima uistinu nije prijeko potrebno. ” Kako bi “Odlagalište” kao investitor gradnje, što je vidljivo iz priložene građevinske dozvole, trebalo biti vlasnik ili nositelj prava građenja na čestici na kojoj se bazen gradi, osniva se pravo građenja, što je, uz darovanje ili prodaju nekretnina, jedan od pravnih načina na koji se to može riješiti,”odgovorio je Bešliću Goran Tomljanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, pojašnjavajući kako je ugovor o pravu građenja bez naknade, na razdoblje od 30 godina u kojem će Odlagalište upravljati gradskim bazenima, te kao investitor biti korisnik kredita.

Obzirom kako nije dobila odgovor na pitanje postavljeno na pretprošloj sjednici, Ljiljana Lukačević ponovno je upitala što se od gradske imovine u mandatu ove izvršne vlasti do sada prodalo, koliko uprihodovalo u Proračun i za što je utrošen novac od prodaje. “Opće je poznato da su u vašem mandatu popularna nova zapošljavanja na teret gradskog proračuna. Za slijedeću godinu, vidljivo je iz Prijedloga dokumenta,27 posto, odnosno 21 milijun kuna potrebno je za zaposlene ,stoga pitam koliko je ljudi, od početka vašeg mandata, zaposleno u Upravi grada i gradskim ustanovama?” zaključila je HDZ-ova Ljiljana Lukačević koja će odgovore dobiti u pisanom obliku na slijedećoj sjednici. Tomislava Bećirevića iz HDZ-a zanimao je projekt otvaranja staklane s kojim su vijećnici upoznati na 23.sjednici Gradskog vijeća kao i modeli na koji Grad planira pomoći poduzetnicima i malim gospodarstvenicima pogođenima korona krizom. “Što se tiče priče oko staklane, otvorili smo natječaj.Uplaćeno je pola milijuna kuna jamčevine, ali investitor nije uplatio ostatak jer nije, kako je rekao, dobio određene kredite. Novac je u gradskom proračunu, a natječaj će se ponoviti. Što se tiče vašeg prijedloga o ukidanju prireza, o tome možemo razgovarati na slijedećim sjednicama.”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Do kraja sjednice vijećnici su raspravljali o prijedlogu Proračuna za 2021. s projekcijama onih za 2022. i 2023.godinu, koji je, u konačnici i prihvaćen. Prijedlogom ključnog gradskog dokumenta za slijedeću su godinu planirani ukupni prihodi i primici u iznosu od 78.736.233,20 kuna. Do kraja aktualne, nimalo lake 2020. godine, pred novogradiškim je gradskim vijećnicima, uz svečanu u prigodi Dana grada, još jedna radna sjednica na kojoj se planira rebalans Proračuna.

TEKST: S. T.      FOTO: novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn