GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: O financiranju fasade robne kuće, CEKOM-u i ostalim realiziranim i nerealiziranim projektima – online

Datum objave: 18. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA -Posljednji put ove godine, još jednom online, jer tako zahtijeva situacija s koronom, novogradiški su gradski vijećnici raspravljali o temama iz područja svakodnevnog funkcioniranja grada i njegove uprave. Uz aktualni sat kojim su dominirali nerealizirani i realizirani projekti, na dnevnom redu 26. sjednice Gradskog vijeća našao se i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za aktualnu godinu.

Nakon čestitke sugrađanima povodom nadolazećih blagdana predsjednice dr. Ljepše Rakas Vujčić, a onda i dobrodošlice zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića upućene saborskom zastupniku Vinku Grgiću, novogradiški su gradski vijećnici, posljednji puta u ovoj godini, još jednom online, na “aktualcu” 26. sjednice Gradskog vijeća, “pretresli” teme iz područja svakodnevnog funkcioniranja grada i njegove uprave.

“Uvodnih” 60 minuta namijenjenih vijećničkim putanjima, “otvorio” je, i ranije komentiranom budućom gradskom vijećnicom, HDZ-ov Željko Bešlić, istaknuvši kako je njena izgradnja ” očiti primjer suludog bacanja novca poreznih obveznika i građana ovog grada na staklenu fasadu i privatni kafić. Potrošit ćemo u tu svrhu sedam i pol milijuna kuna, sa dva i pol milijuna za fasadu robne kuće to je ukupno deset milijuna. Ljupina, Prvča i Kovačevac su bez pješačkih staza i riješene kanalizacije, a istovremeno se diže kredit za gradske bazene. Kako je riječ o investiciji financiranoj isključivo iz gradskog Proračuna, bez subvencija, ne znam koliko je to pametno”, zaključio je Bešlić, upitavši postoji li projektna dokumentacija na temelju koje je za fasadu zgrade bivše robne kuće predviđeno potrošiti 2,5 milijuna kuna. Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.” Naravno da postoji sporazum između svih vlasnika. Mi smo kupili prvi kat i podrum gdje planiramo izmjestiti arhiv. Na prvom katu su zamišljeni kulturni centar za mlade i gradska knjižnica kao i dio prostora za POU MAR, zbog čega i radovi idu preko te ustanove”. HDZ-ovu Ljiljanu Ptačnik zanimalo je što je s prostorom vojarne koju je Gradu 2018. darovalo Ministarstvo državne imovine za pojekt izgradnje Sveučilišnog kampusa, studentskog restorana, zgrade Državnog arhiva i Muzeja šegrta Hlapića. “Prednja zgrada je trebala biti ustupljena na korištenje novogradiškoj bolnici, međutim pregovori su stali. Umjesto Muzeja šegrta Hlapića, tu je sada Muzej prometa i tehnike, a dio zgrade je ustupljen na korištenje HGSS-u. Nadam se da će od ovih ostalih projekata nešto u sljedećem razdoblju biti odrađeno”, odgovorio je Vidošić.

U aktualcu se postavilo i pitanje CEKOM.-a, kapitalnog projekta teškog 90-ak milijuna kuna za koji je u tijeku postupak javne nabave, ali i za koji je grad trebao dobiti akontaciju u vrijednosti od oko 31 milijun kuna, za što bi trebalo potpisati zadužnicu.” Iako je riječ o potencijalno iznimno vrijednom projektu, po pitanju zadužnice smo oprezni i vidjet ćemo što učiniti. Ogromni novci su u pitanju, radi se o gotovo cijelom našem jednogodišnjem Proračunu. Grad bi u tom slučaju trebao osigurati dodatna sredstva za ovaj projekt kojih nema, pa se postavlja i pitanje koliko smo u ovom trenutku spremni za to.”, upoznao je zamjenik gradonačelnika rekavši i kako je riječ o projektu i problemu na kojem se svakodnevno intenzivno radi kako bi se do kraja godine pronašlo rješenje. I Ljiljanu Lukačević iz HDZ-a su zanimali nerealizirani projekti kakvih je ” u četiri proračunske godine aktualne izvršne vlasti, mnogo i nejasne sudbine. ” Što je s projektom studentskog kampusa? U gradu Novoj Gradiški postoji samo jedan studij Sestrinstva koji pohađaju studenti kojima smještajni kapaciteti uglavnom ne trebaju, ali potrebu njegove izgradnje ste pojašnjavali otvaranjem Studija robotike koji najavljujete već pet, šest godina, a nikako ne otvarate. Pitanje je i gdje bi taj prostor trebao biti? 2017. novcem gradskog Proračuna platili ste izradu idejnog projekta za sveučilišni kampus u vojarni i te iste godine ishodili lokacijsku dozvolu, ali njega u vojarni nema. 2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za sveučilišni kampus na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske. Gdje je zapravo, sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?” upitala je Lukačević, interesirajući se i za projekt „Zlatni grad” koji je trebao povećati kvalitetu života starijih sugrađana, pa i, kako je rekla, mnoga neizvršena obećan ja dana umirovljenicima. “Samo u ovoj godini planirali ste 200 tisuća kuna za jednokratne pomoći umirovljenicima, a isplatili ste im tek pola obećanog”, konstatirala je.

Da nije sve baš tako, odgovorio je zamjenik gradonačelnika, podsjetivši kako su rebalansom Proračuna smanjeni iznosi za projekte koji nisu prošli ili nisu bili sufinancirani od ministarstava. ” Za kampus čija bi lokacija trebao biti Trg 121.brigade ste, djelomično u pravu. Iako je dobivena građevinska dozvola, vrlo dobro znate zbog čega projekt nije realiziran, ali očekujemo sredstva od Projekta malih gradova. Također, imamo pripremljena 22 projekta s građevinskim dozvolama i ukoliko dobijemo sredstva, mnogi njih će doći na red, pa i ako aktualna vlast u sljedećem razdoblju ne bude na čelu grada , na tome će nam biti zahvalne sve buduće izvršne vlasti. Što se tiče Studija robotike i informatike pregovori su u tijeku, jako je teško, no ustrajat ćemo,.a projekt „Zlatnog grada” bi se također trebao financirati iz Projekta malih gradova. Što se tiče umirovljenika, svi koji su podnijeli zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć uredno su dobili svoja sredstva..” odgovorio je Vidošić. U završnom dijelu aktualnog sata HDZ-ov Tomislav Bećirević je, baš kao i naprethodnoj sjednici, ustvrdio kako misli da grad nije adekvatno pomogao svojim gospodarstvenicima tijekom krize, ali i kako je u posljednjih godinu dana potrošeno 10-ak milijuna kuna za projekte koji nemaju nikakav značaj za širu društvenu zajednicu, dok je SDP-ova Marijana Škara Ivković, unatoč zarađenoj opomeni predsjednice Gradskog vijeća, jer ” svrha aktualnog sata je postavljanje pitanja na koja odgovara zamjenik gradonačelnika”, kolege upoznala s brojnim realiziranim projektima . “Uspješno je izgrađen projekt komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, realizirano je reciklažno dvorište, projekt „Naš grad razvrstava otpad”, Tehnološki inkubator, Slavonski dućan. Sve su to projekti vrijedni preko 40 milijuna, uspješno realizirani u iznimno teškoj korona godini. Nadam se da će nam u slijedećoj svima biti bolje i da će se poduzetnici izvući iz krize.”, zaključila je Škara Ivković. Na dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća našao se i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za aktualnu godinu, te prijedlog izmjena i dopuna programa na području Grada.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn