GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Niz aktualnih gradskih tema

Datum objave: 09. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Peticija građana protiv izgradnje svinjogojske farme, nastavak infrastrukturnih ulaganja, projekt opsežnog uređenja središnje gradske ulice eNovaGastro, mogućnost izgradnje zatvorenih bazena teme su koje su obilježile 14. sjednicu Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške.

Iako s tek šest točaka dnevnog reda, 14.sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, koju je za 9.ožujka, sazvala predsjednica Dinka Matijević, obilježio je uobičajeno zanimljiv i informativan aktualac značajno dulji od regularnih 60 minuta. Uz niz pitanja o “vrućim” gradskim temama i projektima načetim tijekom uvodnog dijela, gradski su vijećnici u ostatku sjednice raspravljali o izvješću gradonačelnika Vinka Grgića za 2022. godinu, prijedlozima odluka o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika, mreži dječjih vrtića na području Grada, te imenovanju v.d ravnateljice Gradske knjižnice

Slijedom brojnih vijećničkih pitanja upućenih uglavnom prvom čovjeku Grada, gradonačelniku Vinku Grgiću, Novogradiščani su, u uvodnom dijelu sjednice, upoznati s nizom “vrućih” gradskih tema, aktualnim i planiranim projektima, te uvijek korisnim informacijama o svakonevnom funkcioniranju Grada i njegovih službi. Gotovo dvosatni aktualac otvorio je Vlatko Greiner izviješćem o rezultatima peticije “Recimo NE izgradnji farme svinja investitora tvrtke Širjan” za koju je u 30 dana prikupljeno 2667 potpisa građana.

“Rezultati peticije u kojoj se navodi da je izgradnja farme protiv interesa stanovništva ali i tvrtki, posebno onih prehrambenih, koje posluju u Industrijskom parku, upućeni su Vladi RH, ministarstvima koja u nadležnosti imaju zaštitu okoliša, Brodsko posavskoj županiji kao i vlasniku tvrtke, Zvonimiru Širjanu. Ovim činom, kao i pokretanjem peticije, poslali smo jasnu poruku našim sugrađanima kako smo tu zbog njih i kako bi se, u slučaju eventualne izgradnje farme za tov svinja, radilo protiv javnog interesa stanovništva i gospodarstvenika.”, zaključio je koordinator “akcije”, zadovoljan činjenicom što su kolege vijećnici u ovom slučaju, neovisno o ideološkim i stranačkim preferencijama, pokazali jedinstvo.

Uz izvješće o rezultatima peticije, Greinera je zanimalo i dokle se stiglo s idejom o mogućoj izgradnji zatvorenih gradskih bazena kao i što se trenutno događa s prostorom bivše gradske vijećnice koja je obnovljena i prilagođena za potrebe članova Udruge umrovljenika. “U rujnu bi se trebao „otvoriti” fond na koji bi mogli aplicirati projekt izgradnje zatvorenih gradskih bazena. Bude li tako, ovu ćemo priču svakako nastojati gurati i projekt kandidirati, te tako, uz postojeći sportski kompleks „Ive Petranovića” kao i vrlo skoro potpuno uređen prostor NK Sloga, dugoročno dobiti jedan, od zasigurno, ljepših i kvalitetnijih sportskih prostora u Slavoniji”, upoznao je gradonačelnik Grgić. Što se tiče uređenja prostora stare gradske vijećnice, priče koja traje dulje od četiri godine, stvari su, na žalost, ponešto kompliciranije.

“Nakon što smo uređenje konačno priveli kraju, za što je Grad uložio više od pola milijuna kuna, krenuli s dogovorima oko opremanja prostora, pa čak i pronašli modalitet da ne plaćaju režije, u jednom se trenutku sa svim stalo, nakon što me je predsjednica Udruge, Julijana Žirovčić, izvijestila da umirovljenici ne žele prijeći u novi prostor jer im je, navodno, premalen. Zbog svega toga, smatramo se izigranim i opravdano pitamo ima li ovaj slučaj neke druge, političke konotacije?! Jednostavno, nije nam jasno zašto se jedna ovako lijepa priča opstruira i gdje je „zapelo”?!”, zaključio je gradonačelnik .

Gradsku vijećnicu Jelenu Kovre zanimalo je dokle su stigli radovi na izgradnji kružnog toka kod „Pauna”, a HDZ-ovu Mariju Mihaljević pitanje naplate parkiranja u naselju Urije, uređenja parkirališnih mjesta, izgradnje pristupne ceste u tom dijelu, kao i mogućnost uređenja nogostupa ispred zgrade bivše vojarne. “Kada je riječ o kružnom toku, radi se „punom parom” i projekt bi trebao biti gotov do Uskrsa. Također, ishodili smo građevnu dozvolu za Kožarsku ulicu, planirajući da novim projektom riješimo stazu uz potok Šumetlicu i krenemo s uređenjem Psunjske ulice. Naplatom parkiranja u naselju Urije uveden je red u ovaj dio grada, nastojimo voditi brigu o održavanju parkirališnih mjesta, te urediti novi parkirališni prostor kod novoizgrađene zgrade u blizini Policijske postaje. Što se tiče obnove i uređenja nogostupa kod zgrade bivše vojarne, moram reći da za taj projekt jednostavno nemamo sredstava, jer samo bi obnova pročelja zgrade , uz određene potrebne konzervatorske zahvate, koštala oko 6 milijuna kuna. Ipak, treba reći kako postoje određene naznake i dobre inicijative iz Centra za socijalnu skrb za taj prostor, kao i ideja o eventualnom uređenju Muzeja poljoprivrede, no za sve ovo nužna su sredstva i podrška resornih ministarstava, stoga ćemo s ciljem rješavanja ovih pitanja ići u tom pravcu “, rekao je gradonačelnik Grgić, upoznavši i kako će se zbog svega naredni tjedan sastati s ministrom Piletićem.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić predložila je postavljanje informativno – prezentacijskih displaya, odnosno info panela na području naselja Urije i upitala u kojoj je fazi izgradnja i opremanje zgrade tzv. stare robne kuće u kojoj bi bila smještena nova Gradska knjižnica. Upoznavši kolege vijećnike s pozitivnim trendovima u Industrijskom parku, te nagradom menadžera godine uručenom direktoru CEKOM-a, Adamu Đaniću, Marijana Škara Ivković zatražila je od gradonačelnika informaciju o projektu „Biosol plus”, svojevrsnom nastavku projekta fotonaponske elektrane Biosol puštene u probni rad u listopadu 2021. ” Efekti do sada učinjenog i više su nego urodili plodom, jer, uz značajne financijske uštede, smanjili smo i emisiju štetnih tvari u zrak. Projektom „Biosol plus” izgradit će se osam novih fotonaponskih elektrana koje će nam, dugoročno, također uštedjeti dodatna sredstva.”, upoznao je prvi čobvjek Grada.

Slijedom pitanja nezavisnog Mateja Zborila o projektima izgradnje nove gradske pozornice i zapadne tribine Nogometnog kluba „Sloga”, Novogradiščani su saznali kako je aktualna gradska vlast prije tri godine krenula s izradom projektne dokumentacije za novi projekt uređenja središnjeg gradskog trga pod nazivom eNovaGastro, priče vrijedne 3 milijuna eura, za koju je početkom ovog mjeseca predana sva potrebna dokumentacija. ” Ukoliko prođemo na natječaju, projekt koji bi nas trebao koštati minimalnih 9 tisuća eura rezultirat će i nizom novih sadržaja, poput uređenja nove gradske pozornice, izgradnje zgrade na dvije etaže, u svrhu back stagea, uređenja kompletnog prostora do „Zagrebačke banke”, kao i vodoskoka. Projekt je zajednička priča Grada, „Slavonskog dućana” i Turističke zajednice , pa uključuje i energetsku obnovu ovog prostora, fotonaponsku elektranukao i dodatne turističke sadržaje, a cilj nam je u sljedeće dvije godine urediti i središnji gradski trg.Što se tiče tribine na zapadnom dijelu Nogometnog kluba „Sloga”, po završetku radova, trebala bi imati 870 natkrivenih sjedećih mjesta i biti gotova do 28. travnja”, rekao je Grgić. Zorana Gazibarića je zanimalo pitanje podvožnjaka, višegodišnjeg gradskog problema, Ljiljanu Ptačnik zašto su poskupjele usluge Dječjeg vrtića i komunalna naknada, te što će se s viškom sredstava financirati, a Tomislava Bećirevića što je s izgradnjom komunalne infrastrukture uz novo prodane parcele u Industrijskom parku i može li se što učiniti po pitanju uređenja prostora u Prvči kao i smanjivanju cijene korištenja društvenog doma u tom prigradskom naselju.Aktualni sat zaključila je nezavisna Sara Šefer s pitanjem dokle se stiglo s radovima u Željezničkoj ulici. U preostalom dijelu sjednice gradski su vijećnici predloženim dnevnim redom raspravljali još o izvješću gradonačelnika Vinka Grgića za 2022. godinu, prijedlozima odluka o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika, mreži dječjih vrtića na području Grada, te imenovanju v.d ravnateljice Gradske knjižnice.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: S. Tarbuk (arhiv)

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn