GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: Uz nagrade najzaslužnijima i aktualne teme, u očekivanju svibanjskih izbora

Datum objave: 11. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Jedna od posljednjih sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška u aktualnom sazivu, počela je neuobičajenom svečanošću – dodjelom javnih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje, zbog epidemioloških mjera, nisu mogle biti uručene, 8. prosinca, na Dan Grada. U radnom dijelu, vijećnici su raspravljali o 12 točaka među kojima su i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, generalno-urbanističkog plana Grada, kao i prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa.

Umjesto standardnim aktualnim satom, 27.sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, najvjerojatnije jedna od posljednjih u aktualnom sazivu, počela je neuobičajenom svečanošću-dodjelom javnih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje, zbog epidemioloških mjera, nisu mogle biti uručene, 8. prosinca, na Dan Grada. Najveće priznanje, Nagradu Grada ove je godine, za izniman cjeloživotni doprinos na unapređenju i promicanju vrijednosti osnovno školskog obrazovanja, dobio profesor Mirko Golovrški. GRB Grada dodijeljen je Evici Kraljić, amaterskoj pjesnikinji i slikarici, za izniman doprinos u promicanju osobnosti grada u svojim umjetničkim djelima Fasadersko-ličilačkom obrtu “Cindrić fasade i interijeri “, za dugogodišnje uspješno organiziranje rada i poslovanja te značajne poslovne rezultate i Radio klubu „Nova Gradiška“ 9A1AAY, za dugogodišnje zalaganje u promicanju tehničke kulture prvenstveno među mladima te izuzetnog doprinosa u održavanju komunikacije grada Nove Gradiške s vanjskim svijetom tijekom Domovinskog rata.MEDALJE Grada dodijeljene su Ljiljani Šoch, vlasnici obrta za usluge Exclusive events, za poticanje razvoja obrtništva i uspješno organiziranje manifestacije „Sajam vjenčanja Exclusive“, Mladenu Šašu , za dugogodišnji nesebičan, požrtvovan rad i djelovanje u DVD-u Nova Gradiška, Marku Tokiću , za iznimne rezultate i doprinos u promicanju sporta-kuglanja u Novoj Gradiški kao i za doprinos u Domovinskom ratu, Frizerskom salonu Fancy hairdesing&academy, za uspješno poslovanje i razvoj obrtništva te promicanja uslužne djelatnosti, Kazališnoj udruzi glumaca amatera „Kugla“ , za značajan doprinos u razvoju kazališno amatersko djelovanja na području grada Nove Gradiške, Tvrtki „PLANET RAČUNALA“ , za nesebičan i hvale vrijedan doprinos u humanitarnom djelovanju prema udrugama s područja grada Nove Gradiške i Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret„ za dugogodišnje zalaganje u području zaštite i promicanja prava i interesa djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.

Nakon uvodne svečanosti uslijedio je aktualni sat kojim su, kao i uvijek, dominirale brojne teme iz svakodnevnog funkcioniranja Grada. Slijedom pitanja Zorana Gazibarića, s najnovijom, ne tako povoljnom epidemiološkom situacijom, upoznao je načelnik Stožera CZ, Marko Ćosić, izvijestivši kako od 15.ožujka sve osnovne i srednje škole s područja zapadnog dijela Brodsko posavske županije idu na model online nastava,a u skladu s javnozdavstvenom slikom u gradu bit će reguliran i rad tijela gradske i županijske uprave i samouprave. Uz čestitku laureatima i apel upućen sugrađanima na odgovorno ponašanje, HDZ-ov Željko Bešlić u svom je javljanju apostrofirao planirane i plaćene, iako ne i realizirane gradske projekte .

“Ulica svetog Vida za koju je još 2017. ishođena građevinska dozvola, staza u Kovačevcu sa sjeverne strane, Ulica slavonskih graničara, kružni tok kod HEP-a, geodetski projekt Ulice Zrinskih, geodetski projekt Purgarićeve, projektna dokumentacija za Željezničku ulicu do Segeda, Ulice bana Josipa Jelačića i Grgura Ninskog, Kožarska ulica, pristupna cesta na Zagrebačku ulicu, šetnica uz Šumetlicu, Mažuranićeva ulica, staza u Ljupini. Sve skupa za dokumentaciju je izdvojeno oko milijun kuna. Tu su još i projekt studentskog kampusa, Gradska vijećnica, dižemo kredit od 15 milijuna kuna za koji nas uvjeravaju da nećemo otplaćivati. Obećano, a neizvršeno: Gradsko groblje, Mažuranićeva ulica, Prvča, energetska obnova zgrade MUP-a, pješačka staza u Prvči, ulice Mala i Trenka koje nisu do kraja završene i rekonstruirane”, zaključio je Bešlić.

Antuna Škvorčevića zanimalo je što je s projektom CEKOM, ali i kako stoje “stvari” u Industrijskom parku, Ljiljanu Ptačnik više puta spominjano gradsko groblje, a o nerealiziranim projektima progovorio je i Tomislav Bećirević izrazivši nezadovoljstvo što se, tijekom covid krize, nije dovoljno pomoglo poduzetnicima i sugrađanima. “Izbori su za dva mjeseca, pa će ljudi reći što o svemu misle. Neki projekti, zaista, nisu realizirani, ali moramo konstatirati da se u Gradu i tijekom epidemije, ipak radilo, a određene su promjene zamijetili i Novogradiščani i gosti Grada. “, zaključio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Aktualac je, osobnim obraćanjem i impresijama na mandat, “zatvorila” predsjednica Gradskog vijeća, dr.Ljepša Rakas Vujčić, istaknuvši kako joj je bila iznimna čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tijela građana Grada Nove Gradiške. “Rad nije bio ni jednostavan ni lagan, ali ako mislite na dobrobit svog grada i građana onda ništa nije teško. Želim se zahvaliti izvršnoj vlasti, bivšem gradonačelniku, zamjenicima gradonačelnika na suradnji koja nije uvijek bila idealna, ali javno kažem da su svaki moj prijedlog i primjedba bili dobronamjerni. Zahvaljujem kolegicama i kolegama iz oporbe što su ponekad imali snage podržati moja mišljenja, bez obzira što smo bili iz različite političke opcije, kao i kolegicama i kolegama iz našeg kluba . Ovu smo sjednicu odlučili privesti kraju zajedno, iako već „ptice na grani” znaju da više nismo zajedno. Život ide dalje, svim vijećnicama i vijećnicima, onima koji će se kandidirati za izvršnu vlast, djelatnicima gradske uprave i službi želim sve najbolje, a građani su ti koji će odlučiti tko će ih predstavljati u sljedeće četiri godine. Što se mene osobno tiče, sigurno je da ostajem vaša sugrađanka i vaša liječnica”, zaključila je predsjednica Gradskog vijeća. U radnom dijelu sjednice gradski su vijećnici raspravljali o 12 točaka dnevnog reda, među kojima su i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, generalno-urbanističkog plana Grada, kao i prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: radioprkos

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn