GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Kraći aktualac, rebalans Proračuna, izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i ustanova

Datum objave: 29. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Usprkos koroni i nepovoljnoj političkoj situaciji u kojoj se, nakon nedavne ostavke gradonačelnika Vinka Grgića, našao Grad, novogradiški su gradski vijećnici, pod predsjedanjem dr.Ljepše Rakas Vujčić, održali 24. sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su, između ostaloga, raspravljali o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna za aktualnu godinu i njegovom rebalansu, te poslovanju gradskih tvrtki i ustanova.

Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj i političkoj situaciji u Gradu, novogradiški su gradski vijećnici, pod predsjedanjem dr.Ljepše Rakas Vujčić, održali 24.sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj su, između ostaloga, raspravljali o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna za aktualnu godinu i njegovom rebalansu, te poslovanju gradskih tvrtki i ustanova. Prva je to sjednica na kojoj se, u ulozi gradonačelnika “predstavio” donedavni zamjenik, Borislav Vidošić, koji je, nakon nedavne ostavke Vinka Grgića, preuzeo dužnost prvog čovjeka Grada. Sjednica je, uobičajeno, počela aktualnim satom koji je, unatoč brojnim vijećničkim pitanjima, ovaj put potrajao kraće od regularnih 60 minuta.

Uz komentar na neprimjerene higijensko-epidemiološke uvjete održavanja kako je rekla, “povijesne sjednice Gradskog vijeća”, aktualac je otvorila HDZ-ova Ljiljana Lukačević, referirajući se na izjavu Borislava Vidošića prilikom preuzimanja gradonačelničke dužnosti, kako će svi planirani gradski projekti biti nastavljeni. “Svi projekti ne idu dalje, obzirom kako ste proračunskim sredstvima obećavali njih 40 kapitalnih a 19 ih u prvoj polovici godine niste ni počeli. Tu je i 12 koji zasigurno neće ni startati, a kamoli ići dalje, jer ste rebalansom Proračuna za njih osigurali nula kuna. Što je s najavljivanim milijunskim projektom Centar za posjetitelje vrata Slavonije za koji je Grad od Ministarstva turizma prije godinu dana dobio 400 tisuća kuna, a tijekom 2019. iz Proračuna utrošio 50-ak tisuća kuna? Za što su isplaćena ova sredstva 2019. godine, što je s projektom, zašto stoji i je li prošao na ovogodišnjem natječaju Ministarstva turizma? Moje se drugo pitanje odnosi na solarnu elektranu Biosol, projekt koji ste trebali realizirati u partnerstvu s gradom Šapcem i koji, prema podacima s promotivnog letka objavljenog n stranicama Grada, treba biti završen do 31. 3. 2021. godine. Prošle ste godine za ovaj projekt potrošili 244.290 kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine još 196.343 kune. Pitam vas, za što su potrošene 440.633 kune kada se kupole elektrane Bisol još ne „plave”, zašto je natječaj poništen te kako mislite izgraditi elektranu do navedenog roka? Tko se javio na natječaj, zašto ste rebalansom Proračuna predvidjeli još 263 tisuće kuna u odnosu na planirano i jeli riječ o sredstvima namijenjenim eventualnoj penalizaciji, zanimalo je Ljiljanu Lukačević.

“U izjavi na koju ste se referirali u pitanju, rekao sam da će se svi započeti, a ne planirani projekti nastaviti, što je velika razlika. Kada je riječ o projektu Centra za posjetitelje vrata Slavonije, mogu reći da je prošao, ali financijska situacija nije onakva kakvu smo očekivali zbog čega ćemo od projekta vjerojatno odustati. Što se tiče elektrane Biosol, projekt ide dalje, u tijeku je postupak poništenja natječaja javne nabave, a rokovi će biti prolongirani što smo nedavno dogovorili na sastanku u resornom Ministarstvu”, odgovorio je HDZ-ovoj vijećnici Borislav Vidošić. HDZ-ovu Ljiljanu Ptačnik i ovaj je puta zanimalo što je, s toliko potrebnom, nadstrešnicom na Gradskom groblju, kao i nedostatkom javnog WC-a kakav bi u gradu koji se ponosi izuzetno posjećenim manifestacijama, trebao postojati. Prije postavljenog pitanja, osvrćući se na neugodnu političku situaciju u kojoj se našao donedavni gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić, vijećnik HDZ-a Željko Bešlić upoznao je kako je Gradski odbor stranke zauzeo stav da nikome “neće soliti ranu”, zbog čega nisu održavali konferencije za novinare, što smatraju korektnim ponašanjem. “Na posljednjoj 23. sjednici s lijeve smo strane vijećnice imali prigodu čuti svojevrsni „juriš” i hvalospjeve učinjenog, a s druge, desne- dileme nas iz oporbe. Danas, dva mjeseca kasnije, moram reći da sam ljut jer se grad našao u središtu najveće korupcijske afere. Uz ovaj komentar, zanima me i je li tvrtka „Industrijski park” uzela pozajmicu od dva milijuna kuna od tvrtke „Odlagalište” , je li riječ o kreditu ili se radi o sredstvima iz redovnog poslovanja”, upitao je Škvorčević, na što mu je gradonačelnik Vidošić odgovorio kako je riječ o novcu koji je tvrtka “Odlagalište” tvrtki IPNG dala iz redovitih sredstava kao pozajmicu.

Potrebu da se obrati kolegama imao je i SDP-ov Vlatko Greiner koji je vijećnicima HDZ-a zahvalio na korektnosti , kada je riječ o trenutnoj situaciji gradonačelnika Grgića. “Želim reći kako protiv gradonačelnika još nije podignuta ni optužnica ali i kako mi je neposredno prije uhićenja rekao kako sa spornim optužbama nema nikakve veze. Niti u jednom transkriptu ne piše da je gradonačelnik Grgić tražio novce, niti da mu je to netko nudio. Istraga će pokazati svoje, po meni on je bio kolateralna žrtva svega ovoga, no o tome će odlučiti oni koji su za to plaćeni. Što se tiče gradskih bazena, projekta čija budućnost zanima i vijećnike i Novogradiščane, od 1. siječnja sljedeće godine „ide” projekt malih gradova u koji bi trebalo ući i sve ono što smo planirali “, zaključio je Greiner. Aktualni sat je službeno kraju privela predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i zamolila za stanku zbog prozračivanja: ” Kako sam jedini fizijatar i reumatolog u Općoj bolnici Nova Gradiška, ako se razbolim staje i cijela služba. Žao mi je što se moji zahtjevi o potrebi pridržavanja propisanih epidemioloških mjera na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nisu uvažila, iako imam i dosta godina i dosta političkog iskustva”, zaključila je.Do kraja sjednice, predviđenim dnevnim redom, pred gradskim je vijećnicima Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za aktualnu godinu i njegov rebalans, te izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i ustanova.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn