GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA – Izvršenje prošlogodišnjeg i drugi rebalans aktualnog Proračuna, novi projekti i nova adresa Turističke zajednice

Datum objave: 11. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg i rebalans aktualnog Proračuna bile su središnje teme 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Na sjednici koju je „otvorio“ neuobičajeno kratak aktualac s manje ili više poznatim pitanjima vezanim uz svakodnevno funkcioniranje grada, novogradiški su se vijećnici upoznali i s radom i financijskim poslovanjem gradskih ustanova.

Prometna i komunalna infrastruktura, uređenje sportskih objekata i terena, javna rasvjeta, energetska obnova, projekti Industrijskog parka, demografski trendovi, pa i komarci-samo su neke od novih, starih tema „otvorenih“ tijekom neuobičajeno kratkog, gotovo regularnog 60-minutnog aktualca 16.sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Slijedom vijećničkih pitanja vezanih uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih službi, Novogradiščani su saznali kako će kroz mjesec dana, postavljanjem semafora na raskrižju kod „Fine“, a potom i kod „Tanga“, konačno biti riješene dvije prometno posebno problematične gradske točke. Cilj je to i nova dva kružna toka-onog kod zgrade gradske uprave, na kojem radovi startaju sljedeći tjedan i još jednog, u Gajevoj ulici, čija je izgradnja planirana za 2020.godinu.

Uz projekte prometne infrastrukture koji svakodnevno mijenjaju vizuru grada, novo, ušminkano „lice“ vrijedno milijun i 300 tisuća kuna, uskoro će dobiti i zgrada Nogometnog kluba „Sloga“, što će, uz značajnu energetsku uštedu, donijeti i nove standarde u opremljenosti sportskih objekata. Zaslužuje to klub koji je od prošle godine u 3.Hrvatskoj nogometnoj ligi, svi njegovi sadašnji i budući članovi, a onda i grad, jer, kako je rekao gradonačelnik Vinko Grgić, „ulaganja u sport i duh olimpizma, pozitivne su vrijednosti koje bi trebalo promicati u svakom društvu i sredini“.

Dobre vijesti stižu i iz Industrijskog parka koji očekuje finaliziranje nekoliko višemilijunskih projekata. Nakon potpisivanja ugovora za izgradnju, do kraja lipnja, s prvim danima srpnja zaživjet će dugo čekana „priča“ o Tehnološkom inkubatoru, tu je i projekt CEKOM-a, postupak u proceduri, u kojem će mjesto pronaći 30-ak lokalnih poduzetnika i obrtnika, a potpisani su i ugovori za izgradnju komunalne infrastrukture vrijedni sedam milijuna kuna. Višestruku korist Gradu donijet će i međugranični projekt fotonaponske elektrane koji IPNG provodi s gradom Šapcem i čija bi realizacija, nakon potpisivanja ugovora početkom srpnja, trebala početi u kolovozu.

Slijedom vijećničkih pitanja postavljenih tijekom aktualca 16.sjednice Gradskog vijeća, prvi čovjek grada upoznao je i s aktualnostima vezanim uz obnovu i prenamjenu zgrade Caritasa u koju će, kroz mjesec dana, useliti Turistička zajednica. U zgradi posebnog povijesnog značaja smještenoj u staroj gradskoj jezgri, svoj će prostor naći i info soba i svečana gradska vijećnica, a na novu će adresu, u zgradu bivše prodavaonice „Varteks“, nakon što je, odlukom Ministarstva državne imovine, darovana Gradu, i „Slavonski dućan“. Riječ je o jedinstvenom i sve prepoznatljivijem turističko-gospodarskom projektu koji trenutno okuplja 55 lokalnih, ali ne i samo lokalnih, OPG-a i, iz dana u dan, ostvaruje i sve veći promet.

Uz komarce koji bi do kraja tjedna, nakon obavljenog zaprašivanja, saznali su vijećnici, trebali prestati biti smetnja stanovnicima grada i okolice, u aktualcu se progovorilo i o potrebi izgradnje još jednog dječjeg vrtića u gradu, jer, unatoč sve prisutnom problemu iseljavanja koji nije zaobišao ni Novu Gradišku, veseli i podatak kako su kapaciteti postojeća dva vrtića, odavno popunjeni, a potreba za novim mjestima, sve izraženija.

U nastavku sjednice gradski su vijećnici razmotrili godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada za 2018.godinu. I dok su gradonačelnik i članovi Kluba SDP-a njegovom realizacijom, kako su rekli, „apsolutno zadovoljni, jer vidljiva je dobra realizacija prihoda od poreza i prireza na dohodak i komunalne naknade, financijskih teškoća nije bilo, o čemu svjedoči i bezuvjetna revizija“, drugačijeg su stava i ovaj put bili HDZ-ovci.

Podsjetila je na to, u ime Kluba vijećnika, Ljiljana Lukačević. “ Bili smo protiv takvog Proračuna i u trenutku njegovog izglasavanja, smatrajući ga nerealnim i prenapuhanim, a istog smo mišljenja i sada. Vi govorite o uštedama, mi o nerealiziranim projektima“, zaključila je predsjednica HDZ-ovog Kluba. Isti su, neblagonaklon stav vijećnici HDZ-a izrazili i kod Prijedloga drugih izmjena i dopuna aktualnog gradskog Proračuna koje su, kako je upoznala pročelnica za financije, Ljiljana Ranisavljević, „potrebne zbog novog projekta koji je moguće kandidirati prema državnom proračunu“.

Riječ je o kapitalnom projektu adaptacije i multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje „Vrata Slavonije“, ukupne vrijednosti milijun i 50 tisuća kuna, od kojih bi 800 tisuća kuna financirala država, a 250 tisuća, sredstva gradskog proračuna. U izmjene i dopune uvrštena su i sredstva koja je Grad morao osigurati za izbore za Vijeća nacionalnih manjina, a smanjena su i sredstva za izgradnju dječjeg igrališta u Ljupini. Uz Izvješća o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture u gradu, gradski su se vijećnici do kraja sjednice upoznali i s radom i financijskim poslovanjem gradskih ustanova-muzeja, knjižnice, POU M.A.Relković, Turističke zajednice, Saveza sportova, JVP, Vatrogasne zajednice, Zajednice tehničke kulture i Gradskog društva Crvenog križa.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn