GRADSKO VIJEĆE GRADA NOVA GRADIŠKA: Cijena dječjeg vrtića, rekonstrukcija gradske tržnice, status projekta Cekom, rebalans Proračuna

Datum objave: 22. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Uz niz vijećničkih pitanja vezanih uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih službi, u fokusu 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška održane pod predsjedanjem Dinke Matijević, bili su i status projekta CEKOM, za grad i njegovu poduzetničku zonu, kapitalne “priče” vrijedne 120 milijuna kuna te prijedlog izmjena i dopuna Odluke o izvršenju Proračuna

Kako je to i uobičajeno, aktualni sat 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška održane pod predsjedanjem Dinke Matijević, gradski su vijećnici iskoristili za postavljanje niza pitanja vezanih uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih službi. Slijedom povelje potpisane 2008. kojom se Grad obvezao na trajno čuvanje uspomena na herojski podvig pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimalo je, sudjeluje li Nova Gradiška u obilježavanju pogibije Rudolfa Perišina, kao i koliko je ukrajinskih izbjeglica u gradu i ima li za njih dovoljno smještajnih kapaciteta.

Prijedlog, odnosno zamolbu gradonačelniku da se još jednom razmotri cijena vrtića gradonačelniku je uputila HDZ-ova vijećnica Ljiljana Ptačnik. ” U vrijeme inflacije i sveopćeg poskupljenja, cijena dječjeg vrtića značajna je stavka u kućnom budžetu. Postoji li način i prostor u gradskom proračunu da vratimo “staru cijenu” i tako pomognemo sugrađanima?” upitala je Ptačnik sugerirajući i kako bi bilo dobro da se sjednice Gradskog vijeća prenose u cijelosti, obzirom da mnogi sugrađani nemaji pristup internetu i nije im spretno čitati zapisnike. ” Iako sam na prethodnoj sjednici pojasnio zašto je vrtić poskupio s 500 na 600 kuna, o cijeni ćemo i nadalje razmišljati. Problem je što financiramo puno toga, samo je naš socijalni program težak dva milijuna kuna, dok udruge konzumiraju više od pola milijuna, koliko bi u proračunu iznosilo i smanjenje cijene vrtića.Kada je riječ o prijenosu sjednica moram reći i kako smo naslijedili praksu prijenosa uglavnom aktualnog sata, ali razgovarat ću s predsjednicom o vašem prijedlogu i mogućnosti cjelokupnog prijenosa”, odgovorio je gradonačelnik Grgić vijećnici Ptačnik.

HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimali su planovi o rekonstrukciji gradske tržnice kao i status darovanog zemljišta u Industrijskoj zoni koji Grad prodaje zainteresiranim ulagačima. “Koliko je novca do sada dobiveno od prodaje i na koji će se način iskoristiti sredstva” upitao je Bećirević.” Tržnica je projekt vrijedan 4 milijuna kuna, priča s riješenom imovinsko-pravnom situacijom za koju tražimo mogućnost sufinanciranja od 60 posto. Rok za prijavu projekta bio je kraj ožujka, a odobri li ga komisija, spremni smo za realizaciju kao i da ga u potpunosti završimo do kraja godine.Što se tiče zemljišta koje je Gradu darovala Republika Hrvatska u ovom su trenutku prodane četiri parcele i raspisan natječaj za još jednu za koju je i uplaćen polog. Imamo pet parcela u vrijednosti od oko dva milijuna kuna. Protekli su nam tjedan u gostima bili predstavnici Korejske kompanije, zainteresirani za 20-ak tisuća kvadrata. Važno je znati kako ugovor koji smo potpisali sa Ministarstvom imovine kaže da sredstva od prodaje moraju ostati u Industrijskom parku, za njegov razvoj, što je i naš zajednički stav. Zbog toga smo već počeli s pripremama za asfaltiranje tri sokaka, tu je i projekt rasvjete po cijeloj dužini od 3 kilometra, kao i projekt za cestu sa sjeverne strane. Ponude su otvorene i vjerojatno ćemo ih zaključiti sa Vodovodom Zapadna Slavonija za precrpnu stanicu na zapadnom dijelu u vrijednosti od oko milijun i 300 tisuća kuna.”, odgovorio je prvi čovjek grada vijećniku Bećireviću. U nastavku sjednice vijećnici su, predloženim dnevnim redom, dobili informaciju o statusu projekta CEKOM, raspravljali o prijedlogu izmjena i dopuna Odluke o izvršenju Proračuna Grada za aktualnu godinu kao i izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju prava i obveza nad Pučkim otvorenim učilištem MAR Nova Gradiška.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn