GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Mala šetnja velikim svijetom mašte

Datum objave: 13. 1. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Galerija Ciraki Gradskog kazališta Požega (još nekoliko dana) domaćin je maštovitom lutkarskom svijetu svestrane umjetnice Rie Trdin. Podsjetimo, riječ je o izložbi lutaka iz nekoliko različitih lutkarskih predstava koja je u Gradskom kazalištu Požega postavljena krajem prošle godine u sklopu svečanosti uspostave nastavne baze osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Ria Trdin, slikarica, kiparica, restauratorica i autorica brojnih scenografskih i lutkarskih rješenja u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega predstavila je dio maštovitog lutkarskog svijeta. Epidemiološke mjere nažalost, glavni su krivac što ovu bajkovitu izložbu nije vidjelo više požeških ljubitelja kazališne umjetnosti jer uvjereni smo, bili bi oduševljeni, posebice oni najmlađi. “To su lutke iz dvije predstave iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, iz predstave nastale suradnjom Akademije i Kazališta Virovitica te iz Zagrebačkog kazališta lutaka,” rekla nam je njihova “mama” Ria prilikom otvaranja izložbe.

Iako bez interakciji s lutkarom i publikom, jedinstvena svestranost kazališne lutke, čak i ovako statične, u tihom prostoru galerije, isijava sjajem samostalnog umjetničkog djela.

I danas smo ih opet probudili iz sna, zaljuljali njihov svijet mašte. Dobre i zločeste, drage i prkosne, tužne i ružne, lijepe i mile posjetili smo ih u vaše ime, popričali, pitali onako ljudski – kako je. Kažu, dosta je odmora – hoćemo pred djecu. U kazalište. Nadamo se da i hoće, vrlo uskoro, i lutke i mi. Do tada, ljubazno su nam pozirali, za uspomenu i dugo sjećanje.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn