GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Komedija Floromanija online: Pjevaj Flora, doživi ponovo ovacije!

Datum objave: 26. 4. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradsko kazališe Požega pustilo je online komediju Floromanija iz 2017. godine za koju je tekst napisao Boris Senker, režiju Majkl Mikolić, a glume Barbara Rocco (Flora), Luka Juričić (Florijan) i naša Požežanka Marijana Matoković (Fani/Fina).

Andy Warhol je u neka davna vremena rekao da svatko zaslužuje svojih petnaest minuta slave. Reality show postao je naša svakodnevica, a slava, pa i tih kultnih Worholovih 15 minuta vrlo je dostižna, pristupačna čak, ma kakva ona bila. No, Floromanija ne slavi slavu. Floromanija, nam nudi slavlje sna,onog malog kojeg svi imamo, kojeg se pomalo stidimo pa tek ponekad u sebi šapnemo “a možda bi moglo, a što bi bilo kad bih…” I nije važno, kamo, u kom smjeru namjerava san, sve dok je smjer- preko duge.

Flora je sredovječna kućanica – šlafrok, pregača, papuče, pegla, usisavač i prozor u kupatilu “kojim može ispuniti dan”, ako baš treba. Florijan je Florin suprug. Dobroćudno stvorenje koje u kafić povremeno ode po “vatrogasnu mjeru” – lozu i vodu. Fani/Fina začudni je anđeo u obliku šankerice koji odlučuje pružiti pomoć Flori i Florijanu, i sebi naravno. Jer Flora voli pjevati, Florijan voli Floru, a Fina je potencijalna glumica, samo još da položi prijemni na akademiji, a za to joj je potrebna prava uloga i priprema pa zašto ne i uloga sestre blizankinje Fani koja Floru uči pjevati.

Floromanija je, reći će neki, komedija, ali i puno više od toga. Flora pjeva – prizivajući i svoje prethodnice – neslavno slavnu Florence Foster Jenkins, kratkotrajno slavnu Susan Boyle – poigrao se autor teksta kao u slagalici slojevitim značenjima, društvenim fenomenima, tuđim i našim sujetama, a glumci se, pelivanski spremno, odazvali toj igri u kojoj možete uživati i ovih dana, u svom domu.

Glasom sudjeluje i Filip Šovagović (glas Frankie Boy-a), autor glazbe je Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju potpisuje Zdenka Lacina, scenski pokret Maja Đurinović dok pjesmu “Pustinja” pjeva Mila Elegović.

Predstava je dostupna na Facebook Gradsko kazalište Požega.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn