GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Dolazi “Staklena menažerija”!

Datum objave: 07. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U subotu, 18. siječnja 2019. u 20,00 sati, u Gradskom kazalištu Požega gostovat će vinkovačko kazalište “Joza Ivakić” s predstavom “Staklena menažerija” Tennesseeja Williamsa, u režiji Dražena Ferenčine. Ulaznice su u prodaji od 7. siječnja, cijena ulaznice 50,00 kn (studenti i umirovljenici 40,00 kn).

“Staklena menažerija” prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. stoljeća – Tennessee Williamsa. Praizvedba ove drame na Broadwayu, 1944. otkrila ga je kao značajno ime, a sam je komad zapravo postao nukleus za sve ono što će kasnije napisati, a posvećen je psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru i stvoren lik Laure.

“Staklena menažerija” građanska je drama smještena u 20. stoljeće u domu američke obitelji Wingfield. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz usjedilačkog života te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče.

Staklena menažerija u izvedbi vinkovačkog kazališa premijeru je imala u rujnu 2018. godine, a od premijere do danas potvrdila je svoj zvijezdani status. Redatelj, autor dramaturške adaptacije je Dražen Ferenčina koji uz suradnike potpisuje i scenografiju te odabor glazbe, kostime je odabrao Zvonko Majdiš a igraju: Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Anić i Ivan Vukelić.

Mlada Matea Marušić laureatkinja je Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za najbolje žensko ostvarenje, a nagradu je zaslužila upravo ulogom Lore Wingfield u predstavi “Staklena menažerija”. Uz to, nakon dugo vremena, požeška publika imat će priliku uživati i u glumačkoj izvedbi svog Požežanina Ivana Vukelića koji je za ulogu Jima osvojio brojne pohvale i publike i kritike.

TEKST: S. Pok      FOTO: Kazalište “Joza Ivakić”

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn