GRADSKO KAZALIŠTE “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI – U novu sezonu punom parom sa “Štajgom”!

Datum objave: 03. 9. 2019. | Kategorija: Kultura

VINKOVCI – Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci službeno je danas najavilo početak rada na novom, velikom kazališnom projektu – postavljanju predstave „Štajga“. Predstavu, kojom vinkovačko kazalište daje svoj doprinos u obilježavanju 140 godina rada vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu, rade prema tekstu Ivane Šojat, koja također potpisuje i dramatizaciju. Ravnatelj Zdenko Rečić otkrio nam je detalje novog projekta koji se gradi na čvrstim temeljima vinkovačke željezničarske tradicije.

Redatelj predstave je Jasmin Novljaković, a u predstavi glume Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić. Ravnatelj Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, Zdenko Rečić otkrio nam je detalje novog projekta, predstave koja se gradi na čvrstim temeljima vinkovačke željezničarske tradicije.

“Štajga” će sigurno biti predstava koja će u nama Vinkovčanima probuditi brojne emocije, jer znamo da su Vinkovci grad željezničara. Gotovo da nema obitelji koja nije imala bar jednog člana zaposlenog na željeznici. Čak i kad sam s Ivanom Šojat dogovarao da napiše ovaj tekst i ona mi je rekla kako je nje djed radio kao mehaničar na održavanju lokomotiva upravo na – štajgi! Štajga je već sada mogu najaviti predstava koja će biti “najvinkovačkija”, a obuhvaća povijesni prikaz života Vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana; vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe, vrijeme od „velikih” dolazaka u Slavoniju poslije svjetskih ratova do odlazaka iz Slavonije poslije Domovinskog rata. Štajga, stanica ili željezničko čvorište, koja je u najboljim danima zapošljavala  više od 3500 osoba,  utjecala je na naš grad i njegove stanovnike i zbog toga smo se osjetili dužni  napraviti predstavu  u kojoj će sve biti prikazano,” rekao je nam ravnatelj Rečić.

Dodao je kako je uvjeren da će vrsni redatelj Jasmin Novljaković s jednako vrsnom glumačkom postavom, u kojoj su oni od mladih do pravih veterana, pripremiti još jednu u nizu vinkovačkih uspješnica. “Profesor Novljaković se već nekoliko mjeseci priprema za ovu predstavu, krećemo s radom i doista puno očekujemo. Bit će to drama. ali i s komičnim životnim situacijama. Naši željezničari radili su vrlo odgovoran i težak posao, ima legendi vezanih uz našu štajgu i sve to, dat će posebnu notu cijeloj predstavi.” kaže Rečić.

Praizvedba će biti odigrana 22. studenog 2019.god., a datum svečane premijere, 24. Siječnja 2020., kao i sve vezano uz ovaj vinkovački kazališni projekt, pomno je odabran. “Prije 139 godina počela je izgradnja pruge Osijek-Vinkovci, pruga se gradila deset godina, a nagodinu će biti 140 godine, pa na određeni način imamo i godišnjicu izgradnje pruge. I tako, jak autoriski tim, jaka glumačka postava Vinkovci- Osijek, to su sve vrsna, nagrađivana imena, redatelj koji uvijek opravda sva očekivanja – sve nam se već u početku poklopilo i kao ravnatelj vrlo sam sretan da smo krenuli u taj projekt. Pripreme su trajale preko dvije godine, ali uvjeren sam kako će se već na praizvedbi sav trud isplatiti,” rekao je ravnatelj Rečić. Prigodno, u predvorju kazališta izložena je i maketa željezničkog kolodvora Vinkovci koju je izradio Stjepan Cegledi. Kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci, možemo reći, punom parom ulazi u sezonu!

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok/  Kazalište Vinkovci

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn