GRADSKI PROJEKTI ZA UČENIKE – Petica za dvoje, besplatni topli obroci i pomoć pri kupnji udžbenika

Datum objave: 08. 9. 2015. | Kategorija: Društvo

N

POŽEGA – Gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima predstavio je danas   Projekt “Petica za dvoje” koji ulazi u drugu fazu, a koji osigurava asistente u nastavi te projekt “Cjeloviti obrok za odličnu koncentraciju” kojim će se osigurati prehrana osnovnoškolcima iz socijalno ugroženih obitelji tijekom nastavne 2015/2016 godine.

Grad Požega je nositelj projekta “Petica za dvoje” koji je i u drugoj fazi pripremio Upravni odjel za europske integracije, a partneri su tri osnovne gradske škole. Vrijednost projekta je 1,627. 912 kuna pri čemu većinu sredstava osigurava Europski socijalni fond preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a Grad sudjeluje s iznosom od oko 130 tisuća kuna. “U novoj školskoj godini radit će 40 osoba kao pomoćnici u nastavi učenicima sa  poteškoćama, jedna osoba će raditi kao voditelj projekta, a projektom će biti obuhvaćeno ukupno 43 učenika. Mislim da je svim jasno koji je plemeniti cilj i poruka, zašto smo željeli kandidirati  na ovaj projekt koji je već prošle godine uveden u gradu Požegi,” rekao je gradoančelnik Vedran Neferović. Tijekom ovog tjedna počet će testiranja osoba koje su se javile na poziv za zapošljavanje, a već od idućeg tjedna pomoćnici bi trebali biti u požeškim osnovnim školama.

DSC08646

Drugi projekt “Cjeloviti obrok za odličnu koncentraciju” rezultat je suradnje Grada Požege, Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Požega, Centra za scoijalnu skrb Požega te Ministarstva socijalne politike i mladih. U projekt su uključene tri osnovne gradske škole te Katolička osnovna škola, a projektom će se osigurati svakodnevni  školski obroci za 114 djece iz socijalno ugroženih obitelji. “Nositelji projekta su Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa, a u pripremi projekta sudjelovao je Upravni odjel za europske integracije,” naglasio je Miroslav Zelenika iz Gradskog društva Crvenog križa. Vrijednost projekta  je oko 94 tisuće kuna, a djeca će imati topli obrok u školskim kuhinjama kroz 180 školskih dana.

DSC08647

Uz ova dva projekta, Grad Požega je odlučio sufinancirati udžbenike za 40 učenika čije obitelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu. Grad će osigurati 50 posto  iznosa, a 50 posto resorno Ministarstvo znanosti. “Želja nam je da pomognemo najugroženijima da te obitelji nemaju financijsko opterećenje bar u tom dijelu, te da učenici imaju sve što im je potrebno za pohađanje nastave. Mislim da smo s ova dva projekta te s odlukom o sufinanciranju udžbenika zaista pokazali da skrbimo o najugroženijima u gradu te da želimo pomoći učenicima i njihovim obiteljima,” rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.  “Upravni odjel za Europske integracije ostvario je s institucijama izvrsnu suradnju te napravio dosta vrijednih projekata. Ovo su projekti  koji nemaju u sebi infrastrukturnu notu ali vrlo su bitni i nama i građanima, posebice stoga jer se tiču  uključivanja socijalno isključenih skupina i onih kojima je pomoć najpotrebnija. U odnosu na prošlu godinu povećali smo broj pomoćnika u nastavi, prošle godine je bilo 32, ove godine imamo 40 pomoćnika, a značajan je i ovaj projekt  besplatne prehrane. Mislim da je to put kojim trebamo ići i sigurno da ćemo u budućnosti, uz projekte koji su vezani za razvoj, pripremiti još i ovakvih projekta,” naglasio je zaključno pročelnik Upravnog odjela za Europske integracije Marko Šostar.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn