GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorenje izložbe Drava art Biennale

Datum objave: 12. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Otvorenje izložbe Drava Art Biennale 2017. održat će se u Gradskom muzeju Požega u četvrtak, 15. studenoga, u 18,00 sati. Riječ je o međuinstitucionalnoj suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja likovnih umjetnosti, koja se po prvi puta predstavlja požeškoj publici.

Projekt Drava Art Biennale temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi. Izdanje 2017. nastalo je u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka. Sama izložba je i u ovom, do sada, trećem izdanju putem Javnog poziva okupila autore koji komuniciraju, provociraju, kritiziraju i promišljaju vodu i njezine uloge. Drava Art Biennale bavi se temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom, a nastoji potaknuti suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. DAB nudi viziju mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i bolje društvo, a u 2017. godini problematizira temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava.

Tako su i Drava Art Biennala prethodile brojne aktivnosti okupljene oko krovne teme projekta – vode – koja je u ovom izdanju fokusirana na promatranje vode u javnom prostoru grada. Tijekom cjelogodišnjih aktivnosti (od ožujka do listopada 2017.) pitanje koliko prisutstvo vode oblikuje gradsko tkivo i na koji način utječe na formiranje identiteta nekog grada sagledano je iz raznolikih kuteva: etnološkog, arheološkog, povijesnog, urbanističkog.

Za kraj slijedila je umjetnička interpretacija ovog fenomena kroz skupnu izložbu 15 autora koji su se predstavili u Galeriji Koprivnica, zatim u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a sada u Gradskom muzeju Požega, s 15 raznolikih radova – fotografije, videa, performansi, slike i instalacije.

TEKST: S. P.     FOTO: GMP pozivnica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn