GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorena izložba “Akvalna Požega Matka Peića”

Datum objave: 09. 3. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom obilježavanja Dana grada Požege i otkupa Zbirke akademika Matka Peića Gradski muzej Požega organizirao je izložbu „Akvalna Požega Matka Peića”. Autorica izložbe, muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček, odabrala je iz Peićeve bogate ostavštine šezdesetak njegovih akvarela, tematski vezanih uz Požegu.

Gradski muzej Požega sredstvima grada Požege otkupio je, uz arhivsku i knjižnu građu, 7761 likovno djelo Matka Peića i drugih autora. Kako cjeloviti opus Matka Peića do sada nije prezentiran javnosti, jer je svoja likovna djela čuvao od javnosti kako bi promovirao druge umjetnike, nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.

“Ovo je jedna od prvih izložbi koja je posvećena akademiku Peiću, a kojom, zapravo, želimo predstaviti njegovu ostavštinu. Ona je izuzetno značajna za nas jer smo njome obogatili naš fundus, ali ovoj je prvi put da je Gradski muzej Požega dobio cjelokupnu baštinu jedne osobe što je čini još vrednijom. Gradski muzej Požega tako je jedina ustanova koja čuva svu građu vezanu uz Matka Peića. Želim se zahvaliti Gradu Požegi što je prepoznao vrijednost ove zbirke te nam osigurao sredstva za otkup. Na ovoj izložbi predstavljamo tek mali dio ostavštine,” rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Na izložbi je tako predstavljeno šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela akademskog slikara Matka Peića, koji je studirao slikarstvo od 1941. do 1946. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vladimira Becića i Ljube Babića. Izložba je tematski vezana uz Požegu, gledanu s različitih strana i u različito vrijeme, i to od početka studija slikarstva Matka Peića, pa tijekom narednih dvadesetak godina, naglasila je autorica izložbe muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček.

“Za ovu izložbu izdvojen je poseban segment, koji se odnosi na slike s temom Požege. Svježa i neposredna zapažanja slikara s jasnim izrazom pretočena su tehnikom akvarela u specifičnu arhitekturu Požege, a to su voda i zelenilo, koja ovu netipičnu gradsku sredinu karakterizira po mišljenju Matka Peića kao „akvalni grada”. Motivi na slikama koje Matko Peić naziva požeškom arhitekturom, ne prikazuju arhitekturu građenu od drveta ili kamena, nego arhitekturu zelenila i vode koji izviru, teku, spuštaju se i isprepliću putevima, šumom, poljem, parkovima, vrtovima, uz požeške kuće i dvorišta i Požegu čine posebnim gradom ugodnim za život,” rekla je Španiček.

Izložbu je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, a bit će otvorena do 9. travnja 2022. godine.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn