POŽEŠKA NOĆ MUZEJA – “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” u najstarijem gradskom muzeju Istočne Hrvatske

Datum objave: 31. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gotovo 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica i arhiva otvorilo je svoja vrata za 15. Noć muzeja u više od stotinu gradova diljem Hrvatske. Već tradicionalno, u manifestaciji sudjeluje i Gradski muzej Požega. Požežani su ovogodišnju temu pod nazivom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” obilježili prisjećajući se i visokih 96 godina svog muzeja.

Jubilarna Noć muzeja povezana je s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Ako podsjetimo da je i Gradski muzej Požega ušao u svoju 96. obljetnicu djelovanja, tema Noći muzeja pružila je prigodu da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“.

“Ponosimo se što smo najstariji gradski muzej na području Istočne Hrvatske. Ovom prilikom želim još jednom istaknuti važnost i značaj našeg muzeja u očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te se zahvaliti svim pojedincima i ustanovama koji su nam pomogli u realizaciji naših prošlogodišnjih programa,” naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

Vrijedne muzealce, ali i sugrađane koji su došli uživati u najdužoj muzejskoj noći pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić podsjećajući na višemilijunski projekt “Požeške bolte” koji donosi rekonstrukciju prostora i novo doba ovoj renomiranoj kulturnoj ustanovi. “Puno nas je večeras ovdje – ravnateljica i ja zbog toga smo vrlo ponosni. Drago mi je da su Požežani otkrili vrijedne sadržaje koje nudi njihov muzej i stoga s velikim zadovoljstvom mogu ponoviti i ono što dugo najavljujemo, a to je potpuna rekonstrukcija našeg muzeja. Konačno smo pred potpisivanjem ugovora, dobili smo novce i nadamo se da ćemo u idućih dvije do tri godine oplemeniti ovaj prostor te da će i prije 100-tog rođendana požeški muzej zablistati onom snagom i s onim uvjetima kakve ova vrijedna ustanova s dragocjenom građom i misijom i zaslužuje,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Ovogodišnja Noć muzeja u Požegi vezana je uz izložbu “Barun Trenk, novo lice legende”. Uz radionicu za najmlađe “U Trenkovoj kapi” i razgled izložbe o barunu Trenku uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Ljiljane Marić, svečano su dodijeljene zahvalnice donatorima i volonterima te suradnicima muzeja u 2019. godini.

Kako je barun Trenk poznat kao kultni ratnik i vrsni mačevalac, u suradnji s mačevalačkim klubom “Dmitar Zvonimir” iz Osijeka prezentirano je upravo mačevanje kao sportska i borilačka vještinu, a kao podsjetnik na priču o barunovom “zarobljavanju” vrijedne šahovske garniture tijekom rata s Prusima, u suradnji sa šahovskim klubom “Vina Markota” iz Pleternice održan je revijalni šahovski turnir Barun Trenk.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn