GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljena Noć muzeja 2020

Datum objave: 27. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradski muzej Požega i ove će se godine prigodnim programom uključiti u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnja Noć muzeja obilježava se s temom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” i održat će se 31. siječnja 2020 godine a u svom programu požeški muzej posjetiteljima će od 18,00 do 00,00 sati između ostalog ponuditi prezentaciju mačevalačke vještine te revijalni šahovski turnir “Barun Trenk”. Najavili su to ravnateljica muzeja Mirela pavličić Hein i članovi šahovskog kluba “Vina Markota” iz Pleternice.

U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine i koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jubilarna Noć muzeja povezana je s velikim obljetnicama: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine, a vrlo blizu je i Gradski muzej Požega koji je prošle godine obilježio svoju 95.obljetnicu.

“Radi se o impresivnoj brojci pa je ova manifestacija prilika da se još jednom ukaže na značajnu ulogu muzejskih institucija u očuvanju i prezentaciji kulturne baštine,” naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Hein.

Ovogodišnji program požeškog muzeja veže se uz izložbu “Barun Trenk, novo lice legende”. Prvi dio s početkom u 18,00 sati namijenjen je najmlađim posjetiteljima za koje je osmišljena radionica naziva “U Trenkovoj kapi”. Radionicu će voditi učiteljica likovne kulture Sanja Mišić s kojom je Gradski muzej Požega i ranije surađivao. U sklopu programa pripremljen je i razgled izložbe o barunu Trenku uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Ljiljane Marić uz dodjelu zahvalnica donatorima i volonterima te suradnicima muzeja u 2019. godini. “Gradski muzej Požega u protekloj 2019. godini ostvario je suradnju s brojnim ustanovama i pojedincima u Požegi, ali i van Požege te im se ovom prilikom želimo zahvaliti na suradnji. A u suradnji s mačevalačkim klubom “Dmitar Zvonimir” iz Osijeka prezentirat ćemo ovu sportsku i borilačku vještinu te njen razvoj kroz povijest, dok ćemo u suradnji sa šahovskim klubom “Vina Markota” iz Pleternice organizirati revijalni šahovski turnir Barun Trenk,” rekla je ravnateljica.

Šahovski klub iz Pleternice bilježi 40 godina tradicije pod raznim imenima, a u novije vrijeme nose ime “Vina Markota”, a uz revijalni turnir koji su pripremili za Noć muzeja njihov igrač Hrvoje Vlahov odigrat će sa zainteresiranim građanima simultanku. “Onaj tko uspije pobijediti Vlahova bit će nagrađen bocom vrhunskog vina Markota,” najavio je predsjednik kluba Marijan Kanjković.

“U povijesnim zapisima stoji kako je Barun Trenk u sedmogodišnjem ratu 1740. godine prodro u pruski logor te tom prilikom zaplijenio i šahovsku garnituru od slonovače. Ona se u Hrvatskom narodnom muzeju nalazila do 1941. godine kada ju je ustaški poglavnik Ante Pavelić predao Hitleru i od tada joj se gubi trag,” upoznao je s poveznicom baruna Trenka i šahovskog turnira tajnik kluba “Vina Markota” Željko Pavlović. “Uz vino vežemo mnoga kulturna zbivanja ne samo u našoj vinari već i šire pa ćemo s velikim zadovoljstvom svoj doprinos dati i u Noći muzeja,” zaključio je Marinko Markota, vlasnik Vinarije Markota.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn