GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljena izložba „Braća po oružju”

Datum objave: 03. 3. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega 10. ožujka u 18,00 bit će otvorena izložba “Braća po oružju – elite željeznog doba” Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba, a među predmetima se nalaze i oni koji se inače čuvaju u Gradskom muzeju Požega – najavili su na konferenciji za novinare ravnateljica požeškog muzeja Mirela Pavličić Hein, autor izložbe prof. dr. Hrvoje Potrebica i kustosica izložbe Jacqueline Balen.

Grob iz Novog Mesta koji će biti prikazan na izložbi jedan je od najpoznatijih željeznodobnih grobova u Europi, naglasio je prof. dr. Hrvoje Potrebica, koji je uz Boruta Križa iz Dolenjskog muzeja u Novom Mestu, autor izložbe. “Zaključili smo da su željeznodobnim zajednicama širom Europe upravljale ratničke elite kao okosnica mreže komunikacija koju danas nazivamo zajedničkom europskom kulturom. Grob iz Novog Mesta i grob iz Kaptola na neki način pružaju slika ondašnjeg društva i općenito ljudskih zajednica. Postojala je određena ideologija elite, elite su bile daleko sličnije nego zajednice kojima su upravljale. Namjera nam je bila prikazati upravo dva vladara iz toga razdoblja koja su, iako dolaze iz sasvim različitih okruženja i upravljaju različitim zajednicama, pa čak imaju i različite pogrebne običaje, ipak pokazuju velike sličnosti u nekim prestižnim predmetima koji ih definiraju kao vladare lokalnih zajednica. Zbog toga – braća po oružju,”pojasnio je dr. Potrebica.

Kustosica izložbe dr. Jacqueline Balen podsjetila kako je Arheološki muzej u Zagrebu obavljao istraživanja iznad Kaptola do 1975. godine, istraženi su neki od tumula te se pronađeni predmeti do te godine čuvaju u njihovom Muzeju. S istraživanjem kaptolačkog lokaliteta nastavio je dr. Potrebica od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Osim otkrića velikog broja novih tumula te istraživanja naselja, on je napravio i nekoliko revizijskih istraživanja, među ostalim i tumula br. 10 iz kojeg se predmeti nalaze na ovoj izložbi. Ovom izložbom po prvi puta se spaja jedna grobna cjelina, odnosno građa koja se čuva u Gradskom muzeju Požega i u Arheološkom muzeju u Zagrebu i građa koja se čuva u Gradskom muzeju Požega,”rekla je kustosica Balen. Izložba je bila postavljena u Zagrebu u travnju prošle godine, potom je gostovala u Novom Mestu, a sada će ovu impresivnu građu moći vidjeti i požeška javnost od 10. ožujka do 23. travnja 2020. godine.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn