GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljen program Međunarodnog dana muzeja

Datum objave: 15. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Prigodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Požega pripremio je program u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i UO Plesna radionica Ilijane Lončar koji će se održati u subotu, 18. svibnja s početkom u 10.00 sati u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega.

Od 1977. godine u organizaciji ICOM-a 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. Obilježavanjem ovog dana željela se poslati poruka o važnosti muzeja kao mjesta kulturne razmjene, muzejima koji pridonose, obogaćuju i razvijaju međusobno razumijevanje, suradnju i mir među narodima. Prošle godine u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjelovalo je više od 40 000 muzeja u 158 zemalja. Tema ovogodišnjeg dana muzeja je: „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, odnosno muzej je definiran kao mjesto susreta gdje se potiče suradnja i povezivanje s drugim ustanovama, ali i središnje mjesto lokalne zajednice koje čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Prigodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Požega pripremio je program u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i UO Plesna radionica Ilijane Lončar koji će se održati u subotu, 18. svibnja s početkom u 10.00 sati u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega.

U sklopu programa dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavit će publikaciju za djecu Klinci željeznog doba koja je nastala u okviru programa Interreg Danube Transnational Programme, odnosno projekta Iron-Age-Danube koji je djelomično financiran sredstvima Europske unije. “Publikacija je namijenjena djeci i govori o načinu života u starijem željeznom dobu. Uz predstavljanje ove publikaciju bit će održane i tematske radionice „Obuci halštatskog ratnika”, “Izradi svoj bookmark” i “Šareno platno” namijenjene svim posjetiteljima, a posebno djeci školskog uzrasta. Radionice će voditi Sanja Mišić, učiteljica likovne kulture i Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja. U suradnji s UO Plesnom radionicom Ilijane Lončar predstavit ćemo požeškoj javnosti fotografa Mladena Božičkovića iz Nove Gradiške koji s Ilijanom Lončar surađuje od 2013. godine. Neke od njegovih fotografija objavili su i prestižni svjetski časopisi (National Geographic, Digital Foto, Refoto, Blur Magazine, Get Inspired Magazine, Photography Masterclass Magazine), a imamo je i nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Požegi, Novoj Gradišci, Kninu i Slovenija,” najavila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

“Na ovogodišnjem Danu muzeja Umjetnička organizacija Plesne radionice Ilijane Lončar predstavit će se programom u trajanju od 7 minuta u izvedbi Hane Krpan, Marte Matošević, Ane Marjanović i Lore Matoš. Hana Krpan izvest će solo “U dahu”, Marta matošević solo “Nošena vjetrom”, a Ana Marjanović, Lora Matoš i Hana Krpan koreografiju “Ritam u nama i oko nas”,” najavila je plesna pedagoginja i koreografkinja Ilijana Lončar.
Uz plesni program UO Plesne radionice Ilijane Lončar, fotograf Mladen Božičković će snimiti fotografiju iz zraka, tzv. „milenijsku fotografiju“ s motivom 95. kojom Gradski muzej Požega želi obilježiti 95. godina svog postojanja.
“Molila bih građane Požege, da se odazovu ovom našem pozivu i budu dio naše priče i povijesti, da budu prisutni na fotografiji i tako stvaraju zajedničke uspomene s nama. Snimanje fotografije iz zraka predviđeno je u 11 sati. U snimanju fotografije pomaže nam i JVP Požega te im ovim putem zahvaljujem. Zbog održavanja programa ispred Gradskog muzeja Požega i vodeći brigu o sigurnost odlučili smo privremeno zatvoriti promet, te molim građane i za strpljenje,” naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

PROGRAM:
10.00 – 12.30
Izložba Korak ispred vremena – Atelier Wollner, besplatno razgledavanje
Prodaja suvenira

10.00 – 10.20
Klinci željeznog doba, predstavljanje publikacije za djecu,
predstavljač Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu

10.20
Fotografska izložba Mladena Božičkovića, predstavljanje fotografa/amatera Mladena Božičkovića, službenog fotografa UO Plesne radionice lijane Lončar

10.45
Plesni ritam, UO Plesne radionice Ilijane Lončar

11.00
Snimanje „milenijske“ fotografije

11.30
Tematske radionice za djecu i odrasle

TEKST: S. P.         FOTO: GMP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn