GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Najavljen Muzejski tjedan Gradskog muzeja Požega

Datum objave: 28. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Obilježavajući dan svog osnutka 6. prosinca 1924. godine, Gradski muzej Požega pripremio je nekoliko događanja tijekom idućeg tjedna, od 2. do 7. prosinca, najavila je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja na današnjoj konferenciji za novinare.

Uz likovne radionice za djecu različitih uzrasta i predstavljanje Muzeja u pješačkoj zoni Požege, održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja. Bit će predstavljen i muzejski kalendar za iduću godinu na temu Rudine. Sve to je nastavak obilježavanja 95. godišnjice djelovanja muzeja, koji danas skrbi za više od 30 000 predmeta i za knjižnicu s preko 10 000 knjižnih djela.

„Obilježavanje 95. obljetnice naglasili smo i posebno dizajniranim vizualnim identitetom koje je djelo Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba. Antonio Karača dizajnirao je naš stolni kalendar za ovu godinu, a kako smo bili zadovoljni s dizajnom, angažirali smo ga da nam dizajnira i kalendar za 2020. godinu koji ćemo predstaviti u petak, 6. prosinca 2019. u 18 sati. Tema kalendara su rudinske glave, kamene konzole koje potječu s lokaliteta Rudina, benediktinske opatije Sv. Mihovila koja se prvi put spominje u pisanim izvorima 1250. godine“, informirala je Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Ovo je ujedno tema i jednog od dva predavanja. „Opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudinama – rezultati novih arheoloških istraživanja“, teme je predavanja koje će održati Petar Sekulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj arheoloških istraživanja na Rudini. U suradnji s Povijesnim društvom Požega priprema se drugo predavanje, na kojem će prof. Zlatko Uzelac govoriti na temu „Burna arhitektonska povijest crkve svetoga Lovre u Požegi“ . Kako je naglasio prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega, Uzelac će izložiti rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o povijesti crkve sv. Lovre, koja po složenosti i bogatstvu svojih povijesnih slojeva predstavlja jedan od najistaknutijih očuvanih srednjovjekovnih crkava u Slavoniji.

Posebno je zanimljiv program za djecu. Poziv im je uputila Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja: „Riječ je o radionici za djecu od 3 do 6 godina koju će voditi nastavnica likovne kulture Sanja Mišić. Na radionici će tehnikom kolaža raditi božićne čestitke. Ujedno pozivamo škole da dovedu učenike na vrlo edukativnu i poučnu izložbu „Ljepota lažnog sjaja“. Akademska kiparica Tatjana Kostanjević poučit će učenike koliko smo jedinstveni i koliko svaki crtež i svaka linija nosi svoje osobnosti, svoj ritam i vibraciju. „Umjetničko djelo mora zračiti, to bismo trebali osjetiti, a taj osjećaj razvijati. Zato je dobro da mladi ljudi obilaze muzeje, gledaju originale i da im se ukazuje na momente umjetnikove originalnosti, a ne da se umjetnost uči preko interneta“ kaže Tatjana Kostanjević, uz poziv na radionice pod nazivom „Istraga“ , koje će ona voditi.

TEKST: BST         FOTO: BST

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn