GRADSKI MUZEJ POŽEGA I HSK – Promocija knjige Dubravke Matoković: Narodna nošnja Požeštine – Biškupci

Datum objave: 04. 2. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Iz tiska je izašao novi priručnik za rekonstrukciju Narodne nošnje Požeštine – Biškupci autorice Dubravke Matoković, više kustosice Gradskog muzeja Požega. To je 32. naslov u edicijama o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture. Svečana promocija održat će se 6.veljače 2020. u Gradskom muzeju Požega s početkom u 18.00 sati.

Temu Narodne nošnje Požeške kotline obradila je autorica Ljubica Igić 1988. godine, no mlada autorica Dubravka Matoković u ovom svom djelu donosi nova saznanja te pojedinosti s terena kojeg je istraživala s jednom od recenzentica ove knjige, Vesnom Kolić-Klikić. “Narodna nošnja Požeštine – Biškupci” donosi detaljne opise ženske i muške tradicijske nošnje Biškupaca. U njoj su podastrti važni podatci o preslojavanju tradicijskog ruha krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Knjiga je pisana kao priručnik za potrebu obnove i izradu novih ženskih i muških nošnji sela Biškupci. Uz tekstualni dio i fotografije, knjizi su dodani crteži tradicijskih krojeva ženskog i muškog narodnog ruha ovoga kraja. Recenzije su napisale muzejske savjetnice Ivančica Ivkanec i Vesna Kolić Klikić. Lektorica je Dijana Klarić, prof., a krojeve su crtale Jelena Grabusin, dipl.ing. i Sanja Šprem dipl.ing. Autori fotografija su Barbara Ozanjek i Boris Knez iz Gradskog muzeja Požega dok je sažetak na engleski jezik prevela Dunja Horvat Weitner. Knjiga je otisnuta u 500 primjeraka, a grafičku pripremu i tisak realizirala je tvrtka Print Vidić j.d.o.o iz Požege.

Tisak ovog vrijednog priručnika omogućili su Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega i KUD “Šijaci” Biškupci.

TEKST: S. P. / HSK       FOTO: Pozivnica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn