GRADSKI MUZEJ POŽEGA: Gostuje XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike

Datum objave: 15. 5. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Od 15. svibnja do 20. lipnja u Gradskom muzeju Požega gostuje XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Izložbu koja je trebala biti otvorena u požeškom muzeju još krajem travnja ove godine, predstavio je njen autor i kustos Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Izložba Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskoga medaljerstva i male plastike, sastoji se od selekcije suvremenoga medaljerstva i male plastike posvećena je tom velikom hrvatskom medaljeru i kiparu, a riječ je o izložbenoj manifestaciji koja ima dugu tradiciju u svojoj matičnoj muzejskoj instituciji, u Muzeju likovnih umjetnosti gdje se održava od 1980. godine, svake tri godine sve do danas. Izložba je koncipirana tako da prezentira suvremeno hrvatsko medaljerstvo kao zasebnu tematsku cjelinu, uz posebnu samostalnu izložbu male plastike te zasebnu simboličnu cjelinu medalijerske baštine, naglasio je kustos Daniel Zec.

“Ove godine na triennalu samostalno izlaže akademski kipar Luka Petrinjak, izložba kojom se on predstavlja sa svojim recentnim i vrlo karakterističnim radovima u razmeđi između medalje i male plastike. On radi u tehnici asamblaža i koristi ready made što će reći da već gotove elemente spaja u nova umjetnička djela. Kod njega se radi o glazbenim instrumentima koje on kombinira s plemenitim metalima. Riječ je o vrlo delikatnoj i preciznoj tehnici koja koristi preciozne metale, uglavnom je to srebro i zlato. Luka Petrinjak je kipar koji je educiran upravo u tom segmentu i vrlo je vješt u radu s plemenitim kovinama. Školovan je u Belgiji, a sada radi kao samostalan kipar i asistent na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu,” dodao je Zec.

Nadalje, u skladu s programom i praksom dosadašnjih izložbi, zasebni dio Memorijala Ive Kerdića predstavlja i izložba studentskih radova, koji se zbog nedovoljnog kapaciteta prostora u Požegi nije mogao prezentirati. Ovogodišnji Memorijal uključuje radove studenata triju likovnih akademija: Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. “Manifestacija okuplja radove svih akademija u Hrvatskoj s tim da se studentima daje prilika da prezentiraju svoje radove u mediju male plastike i medaljerstva. Zasebnu, mikrocjelinu unutar izložbenoga postava ovogodišnjega triennala čini prezentacija medalja i plaketa koje su posvećene ili su kao nagrade za životno djelo te nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnome profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru. Mesinger je vrlo važna ličnost za ovu manifestaciju kao jedan od osnivača i dugogodišnjih sudionika Memorijala,” rekao je Zec.

Osim poziva za sudjelovanje upućenoga umjetnicima medalje i male plastike, radovi za izlaganje na triennalu biraju preko javnoga natječaja. Radovi prispjeli na natječaj podliježu ocjeni umjetničkoga savjeta, a ove godine pomak predstavlja i uvođenje nagrada. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Nagrada za životno djelo, Grand Prix i Priznanje.Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću. Grand Prix XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuje se Damiru Mataušiću, za rad Identitet. Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuju se Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove.

“Ovaj triennale i prethodni specifičan je po tome što dolazi do smjene generacije. Sve je više mladih autora koji osvježavaju ovu manifestaciju. Svaka izložba je vrlo heterogena i uvijek su to različite umjetničke individualnosti i različiti stilski izričaji. Bitno je spomenuti kako se radi o umjetnicima koji su specijalizirani za ovu vrstu umjetnosti, a takvih je vrlo malo u Hrvatskoj, stoga će Požežanke i Požežani imati priliku uživati u doista posebnim i recentnim izlošcima,” naglasio je Zec.

Izložba je otvorena od 15. svibnja, a prema sadašnjoj situaciji te izložbenom prostoru i epidemiološkim preporukama, izložbu istovremeno može posjetiti deset osoba. Organizaciju posjeta izložbe pojasnila je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić.”Izložba se može razgledati od 16. svibnja svaki dan osim nedjelje od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati. Napravit ćemo i virtualno vodstvo kroz izložbu za one koji ne mogu doći ili ne žele zbog sadašnje situacije. Kako smo uz izložbe uvijek imali i radionice za djecu, a nastave sada nema, ponudit ćemo i on line radionicu koja će biti vezana upravo za ovu izložbu,” rekla je Marić.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn