GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Dolazi izložba “Kad bi drveće hodalo” i donosi lirski svijet Grigora Viteza!

Datum objave: 17. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Požeški muzej ugostit će izložbu Hrvatskog školskog muzeja “Kad bi drveće hodalo: Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju”, autorice Sonje Gaćina Škalamera. Izložba će biti otvorena u petak, 20. travnja u 19,00 sati. Izložbu je na konferenciji za novinare najavila sama autorica.

Hrvatski školski muzej je 2012. godine zahvaljujući Vitezovoj kćerki Olgi Vitez Babić dobio čitavu njegovu ogromnu ostavštinu na čuvanje. Povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti pjesnika, prevoditelja, učitelja, dugogodišnjega urednika dječjih knjiga u izdavačkoj kući “Mladost”; Grigora Viteza (1911. – 1966.) muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera 2016. godine priredila je izložbu i jedinstvenu e-publikaciju “Kad bi drveće hodalo: Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju”.A sada će autor stihova koji su obilježili mnoga djetinjstva, “književni tata” čudnovatog Antun Tuna, konačno će na inovativan način biti predstavljen nekim novim požeškim klincima i klincezama.

“Radi se o skupu vrijedne arhivske građe, rukopisa, dokumenata, zapisa i fotografija, osobnih predmeta Grigora Viteza te knjiga koje je, što izdao,  što uređivao. Izložba  kroz 11 glavnih tematsko-kronoloških cjelina priča biografiju Grigora Viteza, a nastojali smo kroz izabrane pjesme koje su autobiografskog karaktera ispričati i jednu lirsku biografiju,  dok je posebno dojmljiva cjelina koja je susret modrog i zelenog. Ona kroz vizualni dojam dočarava drveće, prirodu koja je bila trajna inspiracija pjesniku. Osim što ima niz interaktivnih sadržaja, izložba je dobro polazište za održavanje likovnih, dramskih i literarnih susreta. Naša želja je kao i većine muzeja da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova izložba je dobar povod da se vratimo svijetu poezije te sjetimo vremena u kojem je živio Grigor Vitez,” naglasila je najavljujući izložbu autorica Sanja Gaćina Škalamera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na izložbi će biti prezentirana i digitalizirana građa, korespondencija između Viteza i njegovih suvremenika, a bit će predstavljeni i vrlo visoki dometi izdavaštva u 60-tim godinama 20. stoljeća, posebice prva zbirka “Kad mi drveće hodalo” izdana 1959 godine te drugo izdanje iz 1979. godine. “Vitez se danas istražuje ne samo kao pjesnik već i kao ključni urednik koji je izborom prijevoda utjecao na izdanja u Hrvatskoj i kulturu čitanja. Bio je urednik 13 nakladničkih nizova, a jedna od najpoznatijih je Biblioteka Vjeverica koju je pokrenuo 1957. godine i uređivao do 1966. godine te jednako poznata biblioteka Biblioteka Jelen. Uz digitalnu građu, knjige i stihove koje smo izdvojili mislim kako će publika moći uživati u ovoj temi,” rekla je autorica. Kao katalog izložbe izdana je elektronička publikacija u obliku USB kartice po cijeni od 50 kuna, na kojoj se nalazi katalog i digitalizirana građa od oko 750 stranica s kompletnim popisom ostavštine.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 20. travnja u 19,00 sati uz nazočnost autorice i posebnog gosta “Kazališta prijatelj” Hrvoja Zalara i Maje Đurinović iz Zagreba koji će ispred muzeja izvesti predstavu “Igra se nastavlja!”, na temu svevremenskih stihova – Grigora Viteza. Izložba će biti otvorenja do 13. lipnja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn