GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Bogat program uz Dan muzeja

Datum objave: 10. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

POŽEGA – Gradski muzej Požega s partnerima Hrvatskim planinarskim društvom “Gojzerica” i Veleučilištem u Požegi pripremio je uz Dan muzeja – dva dana zbivanja. U nedjelju 13. svibnja organiziran je izlet pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju”, a na sam Dan muzeja, 18. svibnja pripremljen je niz zanimljivih zbivanja među kojima s izdvaja projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Zanimljiv program najavili su ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić i Ivica šnajder ispred HPD Gojzerica.

Međunarodni dan muzeja koji ove godine ima moto “novi pristupi, nova publika” nadahnuo je Požežane na neuobičajeno složen program. “Potrudili smo se s pravom ekipom iz našeg grada doći do nove publike tako da ove godine Dan muzeja proslavljamo kroz dva dana – 13. svibnja i na sam Dan muzeja 18. svibnja,” naglasila je ravnateljica Maja Žebčević Matić. U nedjelju 13. svibnja u suradnji Hrvatskim planinarskim društvom Gojzerica te Veleučilištem u Požegi organiziran je izlet pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju”. “Polazak je ispred Gradskog muzeja, okupljanje od 8,30 do 9,00 sati. U 9,00 polazak automobilima u šumu kod Brestovca gdje ćemo brati lazarkinju. Bit će to ugodno i korisno opuštanje u prirodi, a bit će prilike za roštiljanje i zabavu.lazarkinja je šumska biljka koja raste uz vodene tokove, izrazito je aromatična i ima određena ljekovita svojstva. Vinu daje posebnu aromu,” rekao je ispred HPD Gojzerica Ivica Šnajder. Lazarkinja će biti dio programa koji je pripremljen 18. svibnja na sam Dan muzeja. Uz radionicu spravljanja majskog vina, održat će se i projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli” povodom 100 rođendana Požežanke glumice Mie Oremović, najavila je ravnateljica Maja Žebčević Matić.

maja

“Za majsko vino čiji je lazarkinja neizostavni sastojak, stari recept koji smo pronašli u kuharici obitelji Kraljević i uvrstili u Muzej u loncu potrebno je dobro vino. Vino nam daje Veleučilište u Požegi koje će se posebno predstaviti na sam Dan muzeja 18. svibnja kao i Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica. Pripremili smo i radionicu majskog vina koja će se održati ispred muzeja 18. svibnja od 20,00 sati gdje ćemo naučiti pripremati to vino a upoznat ćemo bolje i HPD Gojzericu i Veleučilište u Požegi. Za to vrijeme će “Vijenac” u prostoru muzeja sa svima zainteresiranima obnavljati poznavanje starogradskih pjesama koje će nam biti potrebne za ono što slijedi. Naime, u 21,00 na zelenom otoku kod Kužnog pila zatvorit ćemo promet i napraviti malo improvizirano kino u kojem ćemo prikazati film “Tko pjeva zlo ne misli” zahvaljujući Croatia filmu d.o.o. koji su besplatno ustupili film, a slavimo 100. rođendan naše Požežanke glumice Mie Oremović koja u tom filmu ima jednu od glavnih uloga. Gledat ćemo film, sladiti se majskim vinom, a želimo postići povremeno prekidanje tog filma s pjesmama uživo koje su i u filmu,” zaključila je ravnateljica Žebčević Matić. Tijekom dana muzej će biti otvoren od 10,00 sati s brojnim radionicama za djecu i s besplatnim vodstvom kroz izložbu “Kad bi drveće hodalo”.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn