GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Zanimljiva edukativna izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka”

Datum objave: 25. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” naziv je zanimljive edukativne izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja nastale u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i veterinarskim i agronomskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, koja posjetitelje do kraja veljače čeka u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Dok se na Zemlji svega 10-ak posto biljaka oprašuje vjetrom, preostalih 90 posto trebaju insekte, prije svega pčele, zbog čega je njihova uloga u ekosustavu presudna. Znao je to i Albert Einstein , zbog čega je svojevremeno izjavio kako će čovjeku kao vrsti, nestane li pčela s planeta, ostati tek četiri godine života. Da je uistinu tako, potvrđuje i jedinstvena edukativna putujuća izložba Hvatskog prirodoslovnog muzeja, nastala u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i veterinarskim i agronomskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu koja vas, sve do kraja veljače, čeka u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

“Cilj izložbe je predstaviti pčelu kao organizam, njenu građu tijela, s prilagodbama koje je razvila. Budući da su pčele zadružni kukci, socijalni život pčela te način funkcioniranja pčelinje zajednice važan je dio pčelinjeg života. Osim toga, osjetljivost pčela na bolesti i kemikalije glavni su razlog njihovog nestanka. Upravo smanjenje prisutnosti pčela u prirodi uzrokuje smanjenje količine oprašivanja, a time i smanjenje bioraznolikosti zbog međuovisnosti biljaka i pčela, a posebno i ostalih živih bića, zbog čega izložbu treba razgledati, ne žaleći vremena. “, istaknuli su, na svečanosti otvorenja, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, sveučilišna profesorica dr.sc.Tatjana Vlahović, dr.sc. Zorana Sedlar i magistar biologije Petar Crnčan.

“Naša misija je da, uz rad sakupljanja i sistematiziranja vlastite baštine, baštine zapadnog dijela brodsko posavske županije, preuzimamo i izložbe i projekte od nacionalnog značaja. Takva je i izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” rekla je, pozdravljajući ugledne goste i posjetitelje izložbe, dr.sc.Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Iznimno zanimljiv postav izložbe podijeljen u četiri cjeline prate brojni artefakti i pčelarski alati iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama. Tu su i košnice iz kontinentalnih i primorskih krajeva Hrvatske, kao i one iz Bugarske i Rumunjske, a autori dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag.biologije su se potrudili da svaki podatak o pčelama i pčelarstvu bude jasno pojašnjen i prikazan na kreativan i originalan način.

Nakon jednako atraktivnih i edukativnih postava o životu i izumima Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, izložba o životu pčela još je jedan u nizu kvalitetnih sadržaja novogradiškog Gradskog muzeja. Podsjetila je na to, otvarajući izložbu, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

” Velika mi je čast otvoriti ovu izložbu jer se, na izvjestan način, nadovezuje na gospodarsku djelatnost članova gradske udruge pčelara, koji su iznimno aktivni i svoj med plasiraju na tržište. Drago mi je da je Hrvatska prepoznala važnost pčelarstva čemu u prilog ide i nacionalni program za razvoj temeljen na direktivama i potporama Europske unije koje uspješno koristimo, baš kao i Gradski muzej koji nas, iz mjeseca u mjese, razveseli novim zanimljivim i edukativnim sadržajima.”, rekla je tom prigodom Trupina. Izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” u Gradskom vas muzeju očekuje sve do kraja veljače, pa navratite.

TEKST: S. T.    FOTO: novagra.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn