GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Vrijedna izložba novogradiškog zavičajnika i jednog od najoriginalnijih majstora hrvatske naive

Datum objave: 11. 5. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Petu godišnjicu smrti jednog od svojih najpoznatijih zavičajnika, umjetnika kojeg je struka smatrala najoriginalnijim majstorom hrvatske naive, vrsnog stolara, kompozitora, šansonjera, boema, Josipa Pintarića Puce, Gradski muzej Nova Gradiška obilježit će velikom likovnom izložbom u četvrtak, 12.svibnja.

U petak, 13.svibnja navršit će se pet godina od smrti jednog od najpoznatijih novogradiških zavičajnika, velikog umjetnika Josipa Pintarića Puce, kreativca kojeg je struka smatrala najoriginalnijim majstorom hrvatske naive, vrsnog stolara, kompozitora, šansonjera, boema, ali i autora neslužbene himne grada, pjesme Ulice Gradiške nove. Tim povodom, u Gradskom muzeju Nova Gradiška, u četvrtak, 12.svibnja, bit će otvorena velika likovna izložba Pucinih radova, itekako prepoznatljivog stila minuciozno građenog godinama kroz iskustvo stečeno drvorezbarstvom.

Josip Pintarić Puco, piše u pratećem katalogu izložbe, ravnatelj Gradskog muzeja, Miroslav Pišonić, “slikao je ono što je volio-šume, polja, livade i vode, svoju Slavoniju, njene uzvisine i njene doline, vinograde i močvare, iskonske pejzaže i još iskonskije ljude, žanr prizore zbog kojih slobodno možemo reći da je bio svojevrsni kroničar svog vremena, prizore ljudi i običaja kojih danas gotovo da i nema. ” Riječ je o djelima s kojima je, od 1963. i prve samostalne izložbe u rodnom gradu, upoznao publiku diljem Hrvatske pa i svijeta, izlažući od Vukovara do New Yorka, Londona, Hamburga, Roterdama, Brisela. Autor je to kojega znalci smatraju jednim od najvećih slikara hrvatske naive, ističući ga i kao nositelja takozvanog slavonskog kruga naivne umjetnosti. Uz stolarski zanat, u umjetnički nadarenoj obitelji Pintarić cijenila se i njegovala glazba, objavljena na niz singlica u izdavačkoj kući Jugoton, kao i na nekoliko CD-a sa šansonama. Da je bio jednako uspješan i kao glazbenik, dokazuju brojne autorske pjesme za koje se i danas misli da su narodne, iako ih potpisuje upravo Josip Pintarić Puco.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: GMNG

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn