GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA – Večer bećarca uz Međunarodni dan muzeja

Datum objave: 18. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Da može biti i puno više od sterilnog prostora u kojem „stanuju“ visoka kultura i umjetnost, potvrdio je Gradski muzej Nova Gradiška postajući na kratko, povodom Međunarodnog dana muzeja, mjesto dobre zabave, učenja i druženja, koje čuva i predstavlja ono najvrijednije što narod ima-tradicijsku, folklornu baštinu danu na uvid svima- etnološkom izložbom „To je bilo dosadinje“ i promocijom zbirke deseteračkih stihova „Raspjevani oroz“.

S ciljem afirmiranja muzeja kao javnih ustanova i njihovog približavanja javnosti, diljem svijeta 18.svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja. Riječ je o manifestaciji kojoj se i ove godine pridružio i Gradski muzej Nova Gradiška, postajući na kratko, mjesto dobre zabave, učenja i druženja. Specijalizirane muzejske večeri na meniju su se, zaslugom autorice, profesorice Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice u Gradskom muzeju Nova Gradiška, našle etnološka izložba „To je bilo dosadinje“-prezentacija pojedinih svatovskih likova s kraja 19. i početka 20.stoljeća, uz rekonstrukciju sobe za mladence i promocija zbirke deseteračkih stihova koji se pjevaju u melodiji bećarca, drumarca, svatovca i pokladarca.

Kako je riječ o jedinstvenom slavonskom napjevu 2011.godine upisanom na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine, novogradiška muzejska večer tradicije bila je prilog čuvanju i upoznavanju onog najvrijednijeg što narod ima. Uz autoricu, profesoricu Kolić Klikić, stručnjakinju koja je nizom znanstvenih radova, kvalitetno organiziranih izložbi i nekoliko objavljenih knjiga, tijekom godina dala izniman doprinos u očuvanju naslijeđa i kulturnog blaga Slavonije, o izložbi i bogatoj etnloškoj zbirci muzeja, govorili su ravnateljica ustanove, dr.sc.Marija Mihaljević i viši kustos Miroslav Pišonić, a događaju je, uz mnogobrojne Novogradiščane, nazočio i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

Uz stihove zapisane i za potrebe zbirke prikupljene mahom u novogradiškom i nešto manje, požeškom i novljanskom kraju, za upoznavanje s izvornim bećarcima pobrinuli su se i članovi pjevačke skupine HKUD-a “Trenk“ iz Nove Gradiške, KUD-a „Vrbje“ iz Vrbja, „Matija Antun Relković“ iz Davora, „Drežnik“ iz Drežnika, „Batrina“ i „Rešetari“, uz voditeljsku pratnju „čaje“ Marka Derežanina.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: Facebook gmng

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn